Elefántok pusztulása: halálos fertőzés okozhatta a katasztrófát

2020-ban 35 afrikai elefánt tetemét találták meg Zimbabwe északi részén. A titokzatos módon elhullott példányok közül hatnál halálos baktériumot mutattak ki. A kórokozó magyarázatot adhat az elefántok pusztulására, valamint a szomszédos Botswanában bekövetkezett hasonló esetekre.

2023. 11. 10. 8:00
null
BOTSWANA-WILDLIFE-CONSERVATION Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 augusztusa és novembere között Zimbabwéban 35 elefánt pusztult el rejtélyes okok miatt. Közvetlenül ezt megelőzően 350 elefánttetemet találtak Botswanában. Mivel az elpusztult állatok többsége itatóhelyek közelében volt, a szakemberek kezdetben arra gyanakodtak, hogy az elefántok az ivóvízben jelen lévő mikroszkopikus algák, a cianobaktériumok által termelt méreganyagok miatt hullottak el.

Egy másik vezető elmélet a Pasteurella multocida nevű baktériumfaj katasztrofális kitörése volt, amely megfertőzheti az embereket is, miután vadon élő vagy háziasított állatok, például macskák és kutyák megharapják, megkarmolják őket. Ez a baktérium megtalálható az egészséges vadon élő állatok torkában, de stresszes környezeti feltételek – például magas hőmérséklet és páratartalom – elősegítheti az elszaporodását, ami halálos kórokozóvá változtatja azt. (2015-ben ez a kórokozó nagyjából kétszázezer tatárantilopot ölt meg Kazahsztán középső részén, mindössze három hét alatt, kiirtva ezzel a világ tatárantilop -populációjának 62 százalékát.)

A Victoria Falls Wildlife Trust, az Egyesült Királyság Állat- és Növényegészségügyi Ügynöksége, a Surrey Egyetem brit és dél-afrikai laboratóriumok munkatársai 15 elefántot boncoltak fel. Az eredményről a Nature Communications folyóiratban most megjelent tanulmány szerint hat állat agyában, májában és lépében magas koncentrációban találták meg a Bisgaard taxon 45 nevű baktériumot, amely közeli rokonságban áll a Pasteurella multocidával. A kórokozó az elefántok több szervében elváltozásokat és vérzéseket okozott, amely a bakteriális vérmérgezés egy halálos formájára utal. Ez az első alkalom, hogy Pasteurella faj okozta vérmérgezést jelentettek afrikai elefántoknál. Az új eredmény felveti annak esélyét, hogy ugyanezen kórokozó okozta a tömeges elefántelhullást Botswanában is.

„A tetemek azonosítása, majd az értékelhető minták begyűjtése sok problémával járt” – nyilatkozta Chris Foggin, a Victoria Falls Wildlife Trust vadállatorvosa. A tetemek olyan nagyok voltak, hogy a kutatóknak külön engedélyekre volt szükségük a minták szállításához, ezek beszerzése időbe telt. Eredetileg 25 elefántot akartak elemezni Zimbabwében, de mire a kutatók a helyszínre értek, tíz elefánt bomlása már olyan fokú volt, hogy azokból nem nyerhettek értelmezhető mintát.

A szakemberek szerint a környezeti tényezők és az elefántok társadalmi szerkezete együttesen járulhatott hozzá a baktériumok terjedéséhez. „Az elefántok társaságkedvelő természete ­miatt a baktériumok könnyen átkerülhettek egyik állatról a másikra” – mondta a Live Science tudományos portálnak Falko Steinbach, a brit Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség virológiai osztályának vezetője. Míg Zimbabwében a szárazság stresszelhette az elefántokat, Botswanában az orvvadászat lehetett a fő zavaró tényező.

Az afrikai elefánt a veszélyeztetett fajok IUCN vörös listáján szerepel, populációjuk elsősorban az elefántcsonttal összefüggő orvvadászat ­miatt csökken. A tanulmány szerint az apadó létszám és a bizonytalan éghajlati viszonyok a populáció fennmaradását fenyegetik.

„További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet megtudjunk a baktériumokról és azok hosszú távú hatásairól az afrikai elefántpopulációra és más vadon élő állatokra” – mondta Falko Steinbach.

 

Borítókép: A veszélyeztetett fajok listáján szerepel az afrikai elefánt (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.