A magyar konyhaművészet elfelejtett klasszikusai között talán a legelfelejtettebb a hajdani kitűnő séf, Kovácsics Mátyás. Életéről összefoglaló írással nem találkoztunk, alakja elhalványult, holott a századfordulótól a harmincas évekig az egyik legismertebb konyhaművészt tisztelte benne az ország. Manapság antikváriumok mélyén, könyvárveréseken bukkan fel Modern konyha című szakácskönyve, amelyet érdemes volna újra kiadni, hiszen ma is megfőzhető, kreatív recepteket, nagyszerű ételeket tartalmaz a kötet.
„Kovácsics Mátyás, az Új Idők konyhaművészeti rovatának vezetője, jubilál. Ötven év óta szakács! Ez alatt a hosszú idő alatt változatos, érdekes életpályát járt be. A béke aranyéveiben külföldön tanult, volt Münchenben, Strassburgban, Párisban, Londonban, vezette Budapesten az Országos Kaszinó és a Park Club konyháját, majd bejárta, azaz »végigfőzte« egész Európát a nagy gyorsvonatok mozgókonyháin. 1911-ben Péter szerb királynak főzött, majd később az olasz királyi családnak. 1914-ben ő készítette a koronázási ebédet Szófiában, és a háború alatt az osztrák, magyar és német főhadiszállások királyi ebédeit is ő intézte. A világháború befejezése után ő vezette annak a különvonatnak a konyháját is, amely Apponyi grófot, Romanelli ezredest, Bandholz tábornokot vitte Parisba. A fáradságos, mozgalmas, érdekes munka után nyugalomba vonult. Ma az ifjabb szakácsnemzedéket és az Új Idők háziasszonyait látja el nagy tapasztalatból, értékes tudásból táplálkozó tanácsaival” – így mutatta be jubileumán az Új Idők a magyar szakácsmestert.
1914-ben Az Újság kérdésére így emlékezett vissza az első magyar szakácsegyesület megalakítására:
„Tíz évvel ezelőtt jöttünk össze vagy húszan néhai Gyurkovics Ferenccel, a Hungária-szálló akkori főszakácsával a Régiposta utcában azóta már rég lebontott kis kurtakocsmában. Ott bontottuk ki a magyar szakácsok zászlaját, és hívtunk föl minden magyar szakácsot a tömörülésre, elhatározván, hogy kört fogunk alakítani. Meg is alkottuk. Azóta tíz esztendő múlt el. A tíz év alatt rendkívül sok megpróbáltatásnak volt körünk kitéve. Bizony, sokszor kellett attól tartanunk, hogy körünk összeroppan a terhek súlya alatt. Volt idő a tíz év alatt, mikor háromszáznál több tagot számláltunk, és volt idő, mikor száznál is kevesebben voltunk.”