Olasz életérzés Brassóban, magyar atmoszféra Budapesten

Elvarázsolt hely a páratlan szépségű, középkori hangulatú utcácskában, amely Olaszországba repíti a vendégeit.

Borbély Zsolt Attila
2021. 06. 25. 17:54
null
A képek a szerző felvételei.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években a Brassói Magyar Napok nevű mega-rendezvénynek köszönhetően a szokásosnál több időt töltöttem Erdély talán legszebb városában. A régi központ, a zegzugos középkori hangulatú utcácskák, a Főtér fölé magasodó Cenk, nos, ez így együtt páratlan szépség. S végre volt időm alaposan bejárni keresztül-kasul a Belvárost, megannyi színvonalas vendéglátó egységet, borbárt, kézműves sörözőt, éttermet és csúcskávézót felfedezve. Örömteli, hogy ezek döntő többsége túlélte a járvány elleni drasztikus védekezési intézkedéseket és a forgalom tizedére csökkenését. A hely Facebook oldalának tanúsága szerint egyik legmegnyerőbb egység, az „O Sole Mio” sem zárta be kapuit. Nagy kár lett volna érte.

A képek a szerző felvételei.

Ez egy abszolút egyedi olasz delikát-bolt, melyhez foghatóval nem találkoztam a tágan értelmezett Erdélyben, pedig az olasz tőke igencsak jelen van e tájakon. Van egy kellemes leülős rész, ahol az ember kedvére falatozgathat a pultban rejlő felvágottakból, sajtokból késztermékekből. A polcokon tonhal, szardella és zöldségkonzervek, balzsamecetek, a pultban megejtő összevisszaságban prémium olasz termékek, a vendégtér parányi, rusztikus, a beltér alacsony, a mennyezet gerendás, a falakat díszítő képeken pasta, szendvics és italok. A dekoráció részét képezi egy magyar feliratú karikatúra, mely pajzán pózban ábrázol két egeret, amint az egyik épp kihasználja, hogy a másik beszorult az egérfogóba. Nyáron néhány asztalból és székből teraszt képeznek a város egyik legfrekventáltabb sétáló utcáján.

Konyha nincs, de vannak hőkezelt késztermékek, például különféle grillezett zöldségek hatalmas befőttesüvegekben, amiből dekára mérnek ki a vendég igénye szerinti mennyiséget. Legnépszerűbb helyben fogyasztható produkciójuk a kívánság szerint összeállított prémium szendvics, mely kiváló kenyérből készül, frissen. Tartanak focacciat és canolli-t is.

A kiszolgálás olaszos, a tulajhangulatú pultos stílusa, kisugárzása, gesztikulációja akkor is Olaszországba repítene bennünket, ha nem beszélne nagyon durva olasz akcentussal. Magabiztosság és vendégszeretet sugárzik belőle, az a meggyőződés, hogy ő még a vendégnél is jobban tudja, hogy mi kell a másiknak. Üldögélve az O Sole Mioban azon töprengtem, hogy milyen jó lenne egy hasonló filozófiájú magyar hely a szomszéd utcában. Mert vannak ugyan magyar boltok, errefelé, mint például a magyar tulajdonban működő négyfalusi Fényes vendéglővel szemben működő Paprika, távolabb a Petry és a Székely Falat hálózat, de ezek jellemzően nem adják a helyben falatozás meghitt élményét.

Amikor leültem „A Másik Bolt” nevű egység teraszán Wekerle szívében, miután körbenéztem a vásárlótérben, arra jutottam, hogy igen, ez az, ami hiányzott. Ha nem Brassóban, legalább Budapesten.

A Másik bolt egy elvarázsolt hely. Lélekkel vezetik és ez nagyon érződik minden apró részletben. Vegyük csak a kenyér műfajt. Van saját pékségük, zseniális kenyereket sütnek, helyben is kóstoltam, hazavitelre is vettem, merem állítani, hogy jobbat nem lehet sütni, legfeljebb hasonlóan jót. Ezzel együtt további három csúcspékség kenyereit árulják, ha úgy tetszik, maguknak csinálnak konkurenciát.

Remek beszállítóik vannak minden tekintetben, legyen szó friss zöldségről, felvágottakról, sajtokról, különféle kézműves szendvicskrémekig. terméket árulnak. Tartanak megannyi kiváló sört és bort.

Jómagam egy negyed órát gondoltam itt időzni, s utána további helyeket felfedezni e különleges hangulatú városrészben, de annyira jól éreztük magunkat, hogy itt töltöttük az egész estét. Csatlakozott hozzánk a frissen megismert tulajdonos is, akiben nyitott, igényes, a végletekig minőségorientált, rokonszenves, borértő emberre leltem. Öröm olyan emberrel szót váltani a magyar boroknak a szakralitást sem mellőző témájában, akitől az is tanulhat, aki idejének és energiájának jó részét e különleges világ felfedezésére szánja több évtizede s aki évente jóval több, mint ezer bort kóstol. A házigazda kalauzolása mellett, megannyi közös ismerőst és barátot felfedezve megittunk több üveg bort és sört, ettünk dekára kimért kézműves felvágottakat, kenyeret, illatos alföldi paradicsom és paprika kíséretében. Még egy cukormentes, jól elkészített Somlói galuskára is futotta a kapacitásból. Déltájban ebédmenü is van, mi abból kifutottunk. Már ez is egy ok a visszatérésre. Facebook oldalukat nézegetve nem nehéz észrevenni, hogy minden napra jut egy kis kreativitás: új hullámos tökfőzelék, főtt sonkás, bazsalikomos, borsó-mártásos gőzgombóc, rókagombaleves, pho s még sorolhatnám.

A kenyér mellett vettünk kétféle kolbászt, a legcsípősebbet, ami kétségkívül észrevétette magát, de azért nem kell eltenni a gyermekek elől, „István gazda”-féle cérnakolbászt, zöldségeket, a Chili Hungária „Pogány borsát”, kézműves sört (New England stílusú India Pale Ale-t az Ugartól), meg két üveg bort Sziegl Balázstól. Pazar élmény volt, legközelebb a sajtfronttal is közelebbi ismeretséget kötünk.

Az O Sole Mio a valódi olasz életérzést, az olasz kultúrát, az olasz minőséget képviseli Brassóban. A Másik Bolt meg a magyart Budapesten. Attól tartok, az előbbinek egyszerűbb a dolga.

Elérhetőségek:

O Sole Mio – ínyencbolt, borozó, falatozó

Brassó, Michael Weiss utca 33.

Telefonszám: + 40 746 760 309

Honlap: facebook.com

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség.

Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig: 10.00-20.00, szombat: 10.00-18.00, vasárnap: zárva

A Másik Bolt

Budapest, XIX kerület, Kós Károly tér 13.

Telefonszám: +36 50 107 1847

Honlap: facebook.com/amasikbolt/

E-mail-cím: [email protected]

Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig: 7.00-20.00, szombat: 8.00-18.00, vasárnap: 9.00-12.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.