Sörre bor mindenkor

Magyar gyökerű, igényes, kreatív bisztrókonyhát visznek, jó minőségű alapanyagokra támaszkodva, nemzetközi kitekintéssel.

Borbély Zsolt Attila
2021. 11. 23. 10:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör” – tartja a régi mondás. Valami kell legyen benne, mert ugyanez a gondolat a román, a német és az angol közmondások között is fellelhető. Mindazonáltal sokan vannak vele úgy, hogy szívesen isznak sört borozás előtt, közben és akár utána is, volt alkalmam borakadémikus jóbarátomtól saját elméncségként hallani azt a kifacsart szójátékot, amit magam is „feltaláltam” megannyi kellemes, borkóstoló utáni sörözésből kiindulva: „borra sör, minden kör”. 

Akárhogy is legyen, hiba kijátszani e két nemes italt egymás ellen. Egy igényes étteremben pedig jogos elvárás, hogy a bor- és a sörválaszték egyaránt emlékezetes legyen. 

Így van ez a Percze étteremben is, mely Mád ékköve volt megnyitásától. A minőséggel, hagyománnyal szinonim Szepsy név fémjelezte a helyet a járvány kezdetéig. 2021-ben vette át az elsősorban sörtechnológia-gyártással és forgalmazással foglalkozó miskolci Zip’s cég, melynek gasztro-brew-pubjával foglalkoztam már e hasábokon. Az italválaszték szűk, de igényes, tartanak hét Szepsy-bort, Demetervin pezsgőt, négy Zip’s sört csapon, hármat palackban, továbbá minőségi töményitalokat. 

Maga az épületkomplexum egyszerre korszerű és tájba illő. Az éttermi részben hatalmas ablakok a terem két végén, az egyik egy gyönyörű, rendezett szőlőültetvényre néz, a másik a falura s annak impozáns templomára. A beltér letisztult, szinte puritán, ugyanakkor otthonos, szemgyönyörködtető. Mészkőtégla, hajópadló, plafon helyett fából készült tetőszerkezet. Esztétikus bárpult, a falon poharas szekrény, a háttérben kellemes zene szól, megfelelően halkan. Az étterem nevét Mád egyik első osztályú dűlője ihlette, ennek aljában áll az épület. Nyáron igényes teraszt működtetnek.

Magyar gyökerű, igényes, kreatív bisztrókonyhát visznek, jó minőségű alapanyagokra támaszkodva, nemzetközi kitekintéssel. A választék szűk és átgondolt. Több fogást is készítenek a Magyar Gasztronómiai Egyesület által Aranyszalagos tanúsítvánnyal kitüntetett, szabadtartású beregi csirkéből. Kínálnak többek között mangalicamájast lilahagymalekvárral, sült sütőtökös salátát savanyított szőlővel, tökmagolajos pácolt gomolyával, sültcsirkelevest fürjtojásos csigatésztával, zöldségekkel, paprikás csirkecombot tejfeles spetzle-vel, svéd uborkasalátával, rántott mangalica tomahawkot vargányás burgonyapürével, őszi gyümölcskompóttal.

Az árak értékarányosak. A kezdő fogások 1490 és 1990, a főételek 3490 és 6990 forint között kaphatók, a desszertek egységesen 1390 forintba kerülnek.

A kiszolgálás kifogástalan: udvarias, szívélyes, motivált, felkészült.

Nem sokkal a nyitás után, 2016 nyarán egy hónap kétszer is megfordultunk náluk, szinte az egész nyári étlapot végigettük, a tárkonyos vaddisznóragu-levestől a burgonyakrémmel és francia lecsóval tálalt csirke supreme-en át a lime-os hideg tökfőzelékkel körített mangalicapofa-pörköltig. Hosszabb szünet után 2021 novemberében tértünk be ismét. 

Roston sült pontyfilét kértünk, amit hoisin szósszal fűszereztek, és zöldséges lencseraguval körítettek. A hal friss, jó ízű, jól passzol hozzá a remekül elkészített lencse. Élvezhető, de még finomítható a flódni-pohárkrém, a mák nem kap kellő hangsúlyt benne. A citromos ordagombóc fahéjhabbal és őszi gyümölcsökkel kreatív szezonális desszert, a leheletkönnyű fahéjas hab sokat dob rajta. 

Mindehhez sört ittunk, pilst és New England stílusú India Pale Ale-t. Utóbbi annyira megnyert, hogy hazavitelre is kértem belőle, értékeltem, hogy bár nem voltak felkészülve ilyen igényekre, megoldották a dolgot egy ügyes improvizációval. A sörrel pedig megágyaztunk egy jó kis borkóstolónak, kiemelkedő 2021-es borokat kóstolhattam a tállyai Tökösmál dűlőből vendéglátóimnál, Alkonyi Lászlóéknál. S ezzel még a népi bölcsesség sem ütközik, sőt, gyakran hallani borászoktól, hogy sörrel állítják be a szájuk PH-értékét.

Azzal a megnyugvással távoztunk a Perczéből, hogy az új csapat éppoly lelkesedéssel, motivációval és szakértelemmel teszi a dolgát, mint a korábbi. 

Aki Mádon jár, ne hagyja ki!

Elérhetőségek:

Percze Mád by Zip’s

Mád, Árpád utca 70.

Telefonszám: +36 30 103 2854

Honlap: https://www.facebook.com/perczemad/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.