A minap sikerült ide is eljutnom, hála kedves barátomnak, a Breitenbach pince mindenesének, Kiss Jánosnak, akivel lassan egy évtizede ismerkedtünk meg Aradon egy borkóstolón s azóta, ha tehetjük, együtt fedezünk fel éttermeket Tokajtól Kassán át Eperjesig.
A beltér megnyerő, elegáns, de egyben lezser, a falon hangulatos archív fotók. A kínálat hasonló a minőségközpontú balatoni trendi bisztrókéhoz: három leves, négy előétel, hét főétel, három desszert, valamennyi fogás fantáziadús, kóstolásra csábító.
Hadd említsem példaként azokat, melyek megrendelésén elgondolkodtunk, de végül lemondtunk róluk. Azzal a kitétellel, hogy egyben ezek jelentik a legnagyobb csábítást a visszatérésre. Az ételmegnevezések ezúttal is, mint sok élvonalbeli helyen a Platántól a Standig csak a legfőbb hozzávalók felsorolására szorítkoznak, jómagam nem kedvelem ezt a megoldást, de tisztelve az alkotót így idézem: „ sertés terrine, pisztácia, fekete fokhagyma, marinált paradicsom”, „fogas, karfiol, kesudió, sáfrány”, „sertéstarja, kolbász, nudli, tejföl”, „Pulled Duck burger, aszús BBQ, füge relish, édesburgonya”, „panna cotta, macaron, sárgabarack, mandula” „Bodrog-kavics, csokoládé crumble, furmint sorbet, bodza gél”.
A borlap is kiemelkedő, a saját borok mellett tartanak több mint harminc, értő kézzel összeválogatott izgalmas tételt a legjobb tokaji termelőktől, tizennégyet más borvidékekről. Háromféle kézműves sört tartanak a Tokajban működő BAZ beertől, a töményitalok között is akadnak kellemes meglepetések. A multiüdítők mellett kínálnak minőségi gyümölcsleveket is.
Fogadófalatként szépen tálalt libatepertős vajkrémet kaptunk kiváló helyben sült kenyérrel. Első fogásunk „kacsamáj, mogyoró, szilva, balzsamecet” nevet viselte, a máj tökéletesen elkészített tekercsformájú, mogyorótöretbe forgatott terrine-ként került a tányérral (igen, kifogásolható a megnevezés, hiszen a terrine elsődlegesen a formára utal), a szilva lekvár és szépen, spirál formában felcsíkozott selymes coulis-ként. Remek állag, harmonikus ízek, pazar kezdés. Jól sikerült a szarvasgombás kecskesajtos csicsókakrémleves, valamint a harcsával, haltejjel és paprikakockákkal kínált intenzív ízű halászlé is. Az ördögszekérgombával, zellerpürével, répával és zöld hagymával kínált marhapofának volt tartása, de omlós volt és jó ízű, a málnafagylalttal és -coulis-val kínált csokimousse pedig méltó zárást jelentett.
Mi pedig azzal a következtetéssel zártuk étkezésünket, hogy a Mádi Udvarház – Gousteau Kulináris élményműhely bezárása óta nem ettünk ilyen jót Hegyalján.
Dereszla bisztró
Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 2.
Telefonszám: +36 30 678 2273
Honlap: Facebook
E-mail-cím: [email protected]
Borítókép: Dereszla bisztró (Fotó: Borbély Zsolt Attila)