„Vidék, tradíció, vendégszeretet” – az Öreg prés étterem Móron

Az Öreg prés kiemelkedő hely, amely megér egy 80 kilométeres kiruccanást a fővárosból.

Borbély Zsolt Attila
2021. 12. 05. 14:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ritka, hogy az ember úgy néz meg egy filmet, úgy ül be egy étterembe, hogy nem sejti: a rendező, a főszereplő vagy utóbbi esetben a séf referencia lesz a maga szakmájában. Amikor Quentin Tarantino kirukkolt a Kutyaszorítóban című filmmel, ki sejtette, hogy az egyik legnagyobb hatású mozit készítő filmrendező első komoly munkáját nézi éppen?

Hasonlóan voltam jómagam is több étteremmel.

2008-ban, midőn a Babelben első ízben kóstoltam a később Michelin-csillagot is kapott Pesti István remekbe szabott fogásait, nem tudtam, ki forgolódik magabiztosan a látványkonyhában.

A Mák bisztróban pár évvel később ugyanígy nem sejthettem, hogy Huszár Krisztián azon kevés séfek egyike lesz, akiket a magyar Gault Millau kalauz 17 ponttal fog jutalmazni.

S azt sem gondoltam, midőn a perbáli Walter vendéglőben, majd a 67-ben Volenter István kompozícióit csodáltuk családi körben, hogy a séf évekkel később etalonnak számít majd a szakmában, hogy a Bocuse D’Or szakácsversenyen magyar színeket képviselő csapat felkészítője lesz, és komoly hírértékkel bír majd, amikor visszaköltözik szülővárosába, Mórra, ahonnan elindult valamikor, s a hangulatos, meghitt Öreg préshez igazol ismét, amely az első munkahelye volt.

A parkolóban a névadó, valóban öreg prés fogadja a vendéget, a rusztikus időutazás folytatódik belépve a kerthelyiségbe, ahol kemencével, boroshordókkal, kézzel faragott bútorokkal találkozhatunk. A beltér is meghitt, illik az étterem „vidék, tradíció, vendégszeretet” jelmondatához. Delikáteszboltot is üzemeltetnek, ahol a környék kézműves termékeit vásárolhatjuk meg. Az asztalon piros-fehér kockás terítő, nehezen értelmezhető ipari bors-, lisztszóró, amely dizájnjában is a menzákat idézi, valamint tetszetős, egyszerű vázában rozmaringágacska. A sarokban aprócska, szeretni való tálalószekrény tetején petróleumlámpa és patinás gramofon.

Az étterem stílusát a „hagyomány és evolúció” jegyében kialakított, kiemelkedő alapanyagokra támaszkodó progresszív magyar konyha határozza meg, de kínálnak sváb és nemzetközi ételeket is. Az étlap összefogott, jól kitalált. Készítenek többek között brassói aprópecsenyét sertésszűzből, amit grillezett savanyított almával adnak, gombával töltött tanyasi csirkét, bélszínsteaket, mandulatejes panna cottát.

Közel harminc móri bort kínálnak a borvidék tíz meghatározó pincészetétől, valamennyi tételt kimérik decire is. Tartanak hatféle pezsgőt is. A nagyipari multisörök mellett magyar kisüzemi főzeteket is kínálnak, a töményitalok között is találunk izgalmasakat, és kistermelői szörpjeik is vannak.

Az árak értékarányosak. Előételek 1600 és 2900, főételek 2400 és 4100, desszertek 1200 és 1400 forint között kaphatók, levesek egységesen 1500 forintba kerülnek.

A kiszolgálás udvarias, de szakszerűnek, szívélyesnek aligha nevezhető. Egy színvonalas helyen elég furcsa, hogy leteszik a vendég elé a séfüdvözletet és nem mondanak semmit. Nem akadtunk fenn ezen, a csodás atmoszféra és a kiváló ízek valamelyest kompenzálták e pincéri bakit.

Az Öreg présben 2019-ben szállóvendégként reggelizni volt alkalmam, estebédet 2021 októberében ettünk. Fogadófalatként hagymás zsírt kapunk kovászos barna kenyérrel. Jó indítás. A hortobágyi palacsinta a hagyományos felfogás alapján készült, finomítva persze, de igazolva, hogy e sokat bírált klasszikus magyar ételt különösebb továbbgondolás nélkül is tökélyre lehet vinni. Remek előétel. A kacsamell bőre ropog, húsa szép rosé, jó a mellé adott sült káposzta, marinált zöld alma, meggyes pecsenyemártás és a kiváló házias, lepirított nudli. A somlói jó minőségű alapanyagokból készült, szaftos, a csokimártás karakteres. A tökmagos morzsával, kevés tökmagolajjal és könnyed, jó ízű tejfölhabbal kínált túrógombóc is a műfaj büszke képviselője.

Az Öreg prés kiemelkedő hely, amely megér egy 80 kilométeres kiruccanást a fővárosból. De ha már ott vagyunk, érdemes szállást is foglalni, és bejelentkezni borkóstolóra Miklós Csabihoz, a Paulus vagy a Geszler pincébe.

Elérhetőségek

Öreg prés étterem

Mór, Táncsics u. 5.

Telefonszám: (+36-22)-408-692 

Honlap: http://oregpresetterem.hu/ 

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.