A „street food”, vagyis az utcai étkezés kétezertízes évekbeli reneszánsza jelentős lökés adott a piaci étkezésnek is. Ennek a műfajnak a legvibrálóbb, legizgalmasabb, legsokszínűbb és legszínvonalasabb központja Kárpát medencei szinten a Hold utcában működő Belvárosi piac volt, míg a vírus tönkre nem tette.
A többi piac és vásárcsarnok, a Fény utcaitól Fővám térin, a Batthyány térin, a Klauzál térin, a Rákóczi és Hunyadi térin keresztül a Lehel tériig mondhatni kötelező módon lehetőséget ad arra, hogy helyben együnk valamit, igencsak változó színvonalon. Ha a piac vonzáskörzetét is belevesszük, akkor talán a Fény utcai viszi a prímet ezidőtájt.
A piac, mint egyik aradi látogatása alkalmával a Thököly téri piacon sétálva Raffay Ernő megfogalmazta, egy város kultúrájának hű lenyomata, ahol érdemes elkezdeni az adott település megismerését.
Akinek volt alkalma a barcelonai Merquado de la Boqueria-n tapast enni, a Firenzei piacon kóstolni a lampredotto-t (a marhának a mi pacalunktól különböző gyomorrészéből készült szendvics) vagy pácolt halat enni a göteborgi Haltemplomban, hogy párat említsek legkedvesebb élményeimből, az csak egyetérthet e tézissel.