Három az egyben: csúcsra törő sörbár, borbár és konyha a Mixát udvarban

A Mixát névre hallgató komplexum a kedvenc gasztrokocsmámmá lépett elő – Kárpát-medencei szinten.

Borbély Zsolt Attila
2022. 05. 06. 10:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Darshan udvar évtizedeken keresztül stabil pont volt a Mikszáth Kálmán tér vonzáskörzetében, ahol olyan ikonikus helyek működnek hasonlóan hosszú ideje, mint a Tilos az Á, de lassan egy évtizedre tekint vissza a Lumen kávézó is, ahol prémium borokat és söröket is ihatunk a csúcsminőségű kávé mellett. Régi motoros a kedvező árfekvésű, többnyire diákok által frekventált Fecske is. De van itt ma már kiemelkedő borbár (Zengő), autentikus olasz bisztró (Al Dente), progresszív magyar konyhával működő étterem (Alma és körte). S el ne feledkezzünk a méltán népszerű cseh sörözőhálózat alegységéről a „Jaromir a Templomhoz” nevű gasztrokocsmáról s a szintén hangulatos Fiktívről.

A Darshan udvar már a múlté, de a helyén a maga nemében szinte egyedülálló komplexum nyílt. Szinte – mondom –, mert az egy intézményen belül működő borbár, sörbár, pizzázó és gasztrokocsma nem precedens nélküli, a Tűzoltó utcai Élesztőház, a kézműves sörözők ősforrása hasonló filozófia mentén működik már évek óta. A Mixáton belül is a söröző és a borozó rész külön termekkel és pulttal rendelkezik, de nem jelent problémát a borozóban sört inni vagy fordítva.

A képek a szerző felvételei

Első ízben már ebéd után tértünk be, a Gepárd és Űrhajóba igyekeztünk, zuhogott az eső, így nagyon jól jött, hogy útba esett egy hely, aminek nyitásáról nem is tudtunk, de ami első látásra nagyon megtetszett. A söröző részlegen ültünk le, amit a XI. kerületi KEG Sörművház, Budapest egyik legjobb sörözője jegyez. 32 csapból folynak ott a prémium főzetek, itt sem adták alább. Annyi a különbség, hogy e helyütt mintha több import sör lenne, amin belül a lágerek is szépen képviseltetik magukat, különösen a cseh vonal. A pult mögött egy élő legendát ismertünk fel, a magyar sörélet kultikus alakját, Marosvári László sörszakértőt, akinek arcképe díszítette évekig a Szent András sörfőzde egyik legnépszerűbb sörét, az Ogre nevű, markánsan komlózott cseh lágert.

Mi a New England stílusú India Pale Ale (NEIPA) söröket vettük sorra, ezek megunhatatlannak tűnnek. Elképesztően gazdag illat- és aromavilág, nektárra emlékeztető átláthatatlan, többnyire sárga színárnyalatú megjelenés, visszafogott keserűség és és alacsony széndioxid-tartalom jellemzi őket. Nem véletlenül nevezik „juicy Ipáknak” is e főzeteket. Első képviselőjét bő fél évtizeddel ezelőtt, 2015-2016 táján kóstoltam Temesváron, a Bereta sörfőzde Juicebag nevű söre volt a szóban forgó főzet, ami azóta is e cég slágersöre. Ezek a keleti parti IPA-k sokkal szerethetőbbnek tűnnek a west coast stílusúaknál, a nyugati part markáns, szigorúbb, keserűbb IPA-változatainál.

Második látogatásunk alkalmával a borrészleget vettük górcső alá, olyan pincészetek nedűiből válogatva, melyekkel a magyar borok intenzív és rendszeres kóstolgatása dacára még nem volt szerencsénk találkozni. Merthogy itt azok is találnak újdonságot, akik rajta tartják kezüket a magyar borélet ütőerén. A kedves, bájos fiatal felszolgáló hölgy rutinosan és magabiztosan mutatta be a borokat, rá is kérdeztünk, hogy van-e szakirányú végzettsége, megtudtuk, hogy szőlész-borász képesítése van. Ritka jó élmény, ha az ember hozzáértőkkel tudja megbeszélni a borokkal kapcsolatos benyomásait és meglátásait.

Ezúttal már célirányosan érkeztünk, tudva, hogy itt a kulináris felhozatal is érdemleges, eleve beterveztük néhány meleg étel elfogyasztását. Azt már helyben tudtuk meg, hogy a konyhát Sobják Mátyás vezeti, akivel élmény volt néhány gondolatot cserélni. Kérdésünkre szerényen csak a Mák bisztrót, a Costest és a szegedi Alabárdost említette, mint korábbi állomáshelyeit, de némi világhálós kutakodással kiderült, hogy csupa színvonalas helyen dolgozott.

Előbb a szegedi Bistorantban, mely akkor még jobb napokat élt, mint mostanság (tavaly ősszel brutálisan elsózott halászlevet és túlsütött haltepertőt ettünk ott, el is ment a kedvem a részletes élménybeszámoló megírásától, pedig nem a jóllakás, hanem az anyaggyűjtés szándékával mentünk oda), a régi, Izabella utcai Zeller bisztróban, a Zonában, s a Prime Steakhouse-ban. Stázsolt a Fámában Huszár Krisztiánnál. Csupa jó nevű étterem, a Fámát leszámítva valamennyiben volt szerencsém megfordulni az elmúlt években, a zárójelben említett kivételtől eltekintve egytől egyig markáns, meggyőző élményt nyújtottak.

Az étlapon magyar és nemzetközi klasszikusok, pub food és éttermi fogások egyaránt megtalálhatóak, az általunk rendelt ételek mellett kínálnak többek között csilis fokhagymás rákot, padlizsán-, avokádó- és csicseriborsókrém triót, gulyáslevest, karfiol steaket langyos lencsesalátával, házi pestóval, porchettát csülökből burgonyapürével és sült répával, csirkepaprikást házi nokedlivel és uborkasalátával, valamint céklás brownie-t.

A marinált retekkel és céklapürével kínált citromos kacsaterrine izgalmas, kreatív kompozíció, virtuóz íz-, állag- és alapanyagjátékokkal örvendezteti meg a vendéget, a húsból készült pisztáciás rétegre hízott kacsamájpástétom kerül. Megelégedésünkre szolgált a gyömbéres korianderes ázsiai húsleves is, amit remek, krémes sárgájú marinált főtt tojással szolgáltak fel. A szezámmagot, amivel megszórták a levest, nem erőltettem volna, de így is emlékezetes fogás volt ez. A római stílusú Margherita pizza ízletes volt, kérésre kaptunk mellé fokhagymás, csilis és bazsalikomos olívaolajat. A maracujás mille feuille remek zárásnak bizonyult.

A Mixát névre hallgató komplexum nem csökkentve az Élesztőház, illetve a Madhouse iránti érzelmi elkötelezettségem, második látogatásra kedvenc gasztrokocsmámmá lépett elő. Kárpát-medencei szinten.

Elérhetőségek:

Mixát udvar

Budapest, VIII kerület, Krúdy Gyuila utca 7.

Telefonszám: +36-70/613-6640

Honlap: www.facebook.com/mixatudvar

E-mail-cím: [email protected]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.