Arad történelmi belvárosában, a Szabadság téren, ahol minden épület a magyar múltról mesél, nyáron több vendéglátó egység teraszára is kiülhetünk ebédelni, vacsorázni vagy csak kávézni, sörözni. (A vírusjárvány velejárójaként az utóbbi két évben télen is működtek a teraszok, többnyire fűtött műanyag iglukban üldögéltek az étterembe vágyó vendégek.) A színház háta mögötti téren, ahol egykor a Szabadság szobor hirdette hőseink dicsőségét, tucatnyi kávézó, söröző, étterem és street food-egység működik, melyek közül az Art Cafe a legszínvonalasabb. A hely az aradi élbolyhoz tartozik megalapítása óta, itt már akkor élvezhető hamburgert adtak, amikor a minőségi „street foodosok” még gyerekcipőben jártak.
Legfőbb vonzereje talán a békebeli, páratlanul hangulatos belső tér. Egyik teremben a falon pub-atmoszférát idéző berámázott festmények, másik teremben jól sikerült, antik zsánerű, klasszikus műalkotások által ihletett freskóutánzatok. Ugyanitt, a belső teremben, sötét színű pácolt fából készült, hatalmas, könyvekkel és dekorációs tárgyakkal megrakott polc ad otthonosságérzést. A freskókkal szembeni fal nyerstéglás, a rászerelt polcon régi telefon, antik gyertyatartó, borosflaska, hatalmas pohár dugókkal tele, asztalra szerelhető dugóhúzó készülék, régi autók makettjei, könyvek és single malt whiskyk dobozai.
Az atmoszférán túl az italfront is kiemelkedő, erőssége a bortéma. Régebben tartottak élvezhető kézműves söröket is, a műfaj második vonalának két képviselőjétől a bánsági kisüzemi sörfőzés nemrég csődbe ment úttörőjétől, „Clinica de Bere”-től (magyarul „Sörklinika”, söreik márkaneve „Terapia” volt, amit egy ékezet ráhúzásával a mi nyelvünkön is azonos jelentéssel bír), valamint bukaresti Zaganutól, mely idén ünnepli fennállásának nyolcadik évfordulóját. Ez idő tájt sajnos csak nagyipari sört kínálnak. Tény, hogy ötven méterrel odébb működik a város egyetlen minőségi sörözője, a Joy’s, ahol pár hónapja több magyar csúcsfőzde termékei is hozzáférhetők, s ahol több mint félszáz prémium, „kraft” főzetet kínálnak dobozban és palackban.
A borokra visszatérve az Art Caféban hatvan, jól összeválogatott nemes nedűt tartanak, melyek negyedét kimérik decire is. A borok körülbelül fele erdélyi és Kárpátokon túli minőségi tétel, másik fele moldáv, olasz, francia, portugál, spanyol, valamint újvilági. A tízezer és hetvenezer forint közötti helyi és nemzetközi borkülönlegességeket a borlap utolsó lapján találhatjuk. A tömény műfajban is akadnak kiemelkedő tételek, főként a single malt skót whiskyk között.
Az Art Café harmadik erőssége az aradi szinten kifejezetten jónak mondható konyha. Rendszeres részvevői a különböző helyi gasztronómiai rendezvényeknek, street food-fesztiváloknak, ahol jellemzően hamburgert és/vagy sushit kínálnak. Az étlap változatos, helyi, olasz és nemzetközi ételek egyaránt szép számmal megtalálhatók rajta.
Szombatonként évek óta sushi-, csütörtökön és pénteken tenger gyümölcsei és halnapot tartanak, jól beletanultak ebbe a szakmába is. A választék széles, és tapasztalatunk szerint minden frissen készül, jó alapanyagokból. Kínálnak többek között pasta-kat, burgereket, tacost kacsahússal, avokádóval, paradicsom salsával és babbal, konfitált ánizsos kacsacombot narancsmártással, sertésszüzet égetett zöldségekkel, puliszkával és vargányaszósszal, érlelt marhahátszínt rozmaringos burgonyával, panna cotta-t és madártejet.