Amikor 2016 hamvazószerdáján először érkeztem Fiuméba, hogy ott a levéltárban elkezdhessek kutatni, az egyik helyi tengerészkapitány, Dömötör István mutatta meg nekem a Konoba Feralt, amely a Jellasics téri szállásom mellett volt található (címe egészen pontosan Ul. Matije Gupca 5B, 51000, Rijeka). Elmondása szerint ez volt akkor a város legjobb halas étterme, és bizony sok más hely kipróbálása után azt kell mondjam, igaza volt.

A Feral viharlámpát jelent, míg a Konoba utal a helyi Osteria horvát megfelelőjeként arra, hogy a hely egy félig a pince szintre süllyesztett étterem. 2016-ban még nem volt pénzem kipróbálni az éttermet, az első hat hétben, amit a városban töltöttem még csak az itthonról vitt szalonnát tudtam felélni, ám, amikor 2017-ben újra a városban kutattam, már megengedhettem magamnak a meleg étel kuriózumát. Ekkor varázsolt el igazán a Feral.

Ha belépünk, jobb oldalon rögtön egy nagy halas pult fogad, amelyben megtalálható minden az aznapi fogásból. Fiuméban, és úgy általában a Quarneróban még bizony minden éjjel a tengeren vannak a halászok, akik napközben hálójukat szárítgatják végig az egykori Mária Terézia hullámgát két kilométeres mólóján. A Feralban rendelhetünk étlapról is, de akár közvetlenül a halas pultnál is leadhatjuk rendelésünket.

Én eddig mindig az utóbbit választottam, és ezt javaslom az ide betérőknek is, ugyanis a személyzettel angol, olasz, horvát nyelven is kényelmesen elbeszélgethetünk arról, miből mennyit, és milyen körettel, milyen elkészítési móddal, no és persze milyen itallal kérjük. Étlapról még sosem rendeltem, de a különféle rizottókat és helyi specialitásokat láttam már, ahogy felszolgálnak az alapján. Én, ha már egyszer Fiuméban vagyok, szeretem az éves tengeri herkentyű szükségletemet itt kielégíteni.
Italnak az eléggé csapnivaló horvát nagyüzemi sörökkel szemben a helyi borokat javaslom. Ezek közül is kiemelkedik számomra a Žlahtina, amely egy olyan szőlőre utal, amely egyedül a közeli Veglia, mai nevén Krk szigetén terem. Ez a fehér bor kiváló kísérője bármely helyi halas ételnek, no de, hogy mit is válasszunk, arról hadd szóljak később.