Taste of Bali: indonéz étterem Temesváron

A távol-keleti konyha kiapadhatatlan ihletforrás. A legjobb séfek itthon és külföldön előszeretettel merítenek az indiai, kínai, japán, thai és koreai gasztronómiai hagyományból, legyen szó jellegzetes alapanyagokról, fűszerekről, íztársításokról vagy „ételcsaládokról”.

Borbély Zsolt Attila
2023. 04. 12. 13:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha felidézem a „gasztro-forradalom” hajnala óta eltelt másfél évtized kulináris csúcsélményeit, a legátütőbb fogások jelentős része hordozott valamit a távol-keleti ízekből. Említhetem Litauszki Zsolt zseniális currys karalábéfőzelékét a Baltazárból, amit rántott velővel kínált, Takács Lajos távol-keleti fúziós éttermeinek (BaoBao, Kobuta, Nebuta) szinte teljes ételspektrumát, vagy Huszár Krisztián vietnami sertéshúsait, akár a Sziromból, akár a Vietnámi gulyásból, akár a Shoból, s a sor még hosszan folytatható. 

A jelentősebb távol-keleti konyhák masszívan képviseltetik magukat fővárosunkban, az indiai, a japán és a kínai gasztronómia jelen van majd’ minden Kárpát-medencei nagyvárosban. A vietnami is hódít egy évtizede, ahogy nézem, most a koreain a sor, a már rég működők mellett az utóbbi években tucatnyi koreai étterem nyitott Budapesten. 

A hasonlóan vibráló, izgalmas és változatos indonéz konyha áttörése még várat magára, pedig Indonézia a maga 275 millió lakosával a világ negyedik legnépesebb országa Kína, India és az Egyesült Államok mögött.

Forrás: Borbély Zsolt Attila

A világhálón mindössze két fővárosi indonéz éttermet leltem, azt a kettőt, amely egyébként is a célpontlistámon van. A Plataranba kis híján eljutottunk idén februárban, de nem vették fel a telefont többszöri próbálkozásunk dacára, s mire visszahívtak egy hagyományos magyar óbudai étterembe, a Kisbojtárba foglaltunk már asztalt. 

A másik indonéz vendéglő az egykori törzshelyünknek, a Kolosy téri András borozónak otthont adó pincehelyiségben nyitott Asli, amiről a Street Kitchen közölt igencsak meggyőző beszámolót.

A Városmajor utcában Nusantara néven működött egy mára már megszűnt jobbacska indonéz hely, a kétezertízes évek kezdetén jártunk náluk. S hadd említsük meg az ország első indonéz éttermét is, a Jalecz Lajos által életre hívott Garudát, amely gyulaiként került be a kilencvenes években az országos élbolyba, a Konyhaművészet magazin TOP10-esének stabil szereplője volt. Egy vargabetűt az is megér, hogy a séf-tulajdonos a kétezres évek legelején úgy ítélve, hogy veszélyben vannak a magyar gasztronómiai értékek, a jól bejáratott Garudát Kisködmön néven nyitotta újra az első fellelhető magyar étlapra alapozva. Utóbbi a határmenti kisváros ikonikus, páratlanul szép belterű, hiteles, magyar konyhájú étterme volt egy évtizeden keresztül, de nem tudott annyi vendéget vonzani, mint elődje. 

A két említett budai étterem mellett a dunaszerdahelyi Sumátra került még fel a listámra, midőn Kárpát-medencei indonéz helyeket vadásztam.

Mindezek után érthető, hogy amint hírét vettem egy Facebook-reklámból, hogy szülővárosomban, Temesváron indonéz étterem nyílt „Taste of Bali” néven, igen hamar sort kerítettünk a meglátogatására.

Az étteremre egy kissé romos egykori gyárépületben leltünk rá, az oda vezető út sincs a legjobb állapotban. Hordoz valamit a környék a használaton kívüli ipartelepek sajátos hangulatából. Rockzenekarok szoktak fényképezkedni vagy klipet felvenni ehhez hasonló lepusztult környezetben.

Forrás: Borbély Zsolt Attila

A parányi beltér viszont tiszta és rendezett. Két asztal mellett hat szék, a falon alternatív dekoráció, baloldalon egy bicikliábráról megtanulhatjuk a kerékpár alkotó részeinek román megnevezését, jobbra falra festett bicikliző macska. Inkább hasonlít a hely egy újhullámos kávézóra, mint egy indonéz étteremre, de ezt nem bántuk. A vasból és fából ácsolt asztalok lapja hézagos, ha kicsit nem figyelünk, könnyen felborulhat a poharunk.

A vendégtér egyben az étteremvezető irodájaként is funkcionál, így ha bármit szeretnénk, kéznél van a felszolgáló-tulajdonos-mindenes. Étlapot nem tartanak, a telefonunkon választhatjuk ki az ételeket egy QR kód beolvasása után, vagy az ételkiszállításra specializálódott „tazz” honlapját böngészve.

Forrás: Borbély Zsolt Attila

Amikor az italválaszték iránt érdeklődtünk, azt a választ kaptuk, hogy a visszatérő vendégek hoznak maguknak italt, mi pedig nyugodtan vásároljunk bármit a közeli boltok egyikéből, ő a sarki, olasz termékekre szakosodott Super Mercatót ajánlotta figyelmünkbe. 

Jókedvre derültünk, bár addig sem voltunk rossz hangulatban, még nem találkoztunk ehhez hasonló megoldással. Tisztáztuk, hogy azért üvegpoharat kapunk majd, ellenkező esetben a szintén közel eső nagyobb üzletközpontban vásároltunk volna azt is magunknak. Dugópénzt nem kérnek, így bárki ihat az indonéz specialitások mellé igen kedvező áron remek olasz borokat, mi sör és üdítő mellett döntöttünk. 

A Taste of Baliban kínálnak egy sor jól hangzó fogást, a kókusztejes zöldséges borjú-currytől (nasi ayem) a Madura szószos báránynyárson át a citromfüves, galangalos, gyömbéres kacsáig (Bebek betutu Bali).

Az általunk rendelt, helyben készült (nem mirelit) zöldséges tavaszi tekercs ízletes volt, akárcsak a harmonikus, kókusztejes, fűszeres mártásban kínált tofu (Opor sayur), amit egy rizsalapú különleges körettel, lontonggal adtak (ez főtt, préselt, majd falatnyi darabokra vágott rizs, angol nyelven rengeteg recept érhető el a világhálón). Nem okozott csalódást a tésztás csirke (mie ayam) sem. 

Mindkét főételt feldobta volna egy kis zöld koriander, de azt nem használnak, a tulajdonos szerint, aki hosszabb ideig élt Indonéziában, nem jellemző fűszer arrafelé. Megtudtuk, hogy ott is vendéglátással foglalkoztak, majd a járvány kitörése után költöztek haza Temesvárra indonéz feleségével, aki a konyhát vezeti. Három fogás megkóstolása arra sarkall, hogy a többivel is megismerkedjünk, alighanem ez a sikerreceptjük.

A Taste of Bali önazonos, szeretnivaló hely, egyedi színfolt nemcsak a Bánság, de az egész, tágan értelmezett Erdély gasztro-palettáján.

Elérhetőségek:

Taste of Bali

Temesvár, Lenau (jelenlegi román nevén Gherorghe Lazar) utca 24/A

Telefonszám: + 40 770 223 636

Honlap: https://tasteofbali.ro

E-mail-cím: [email protected]

Forrás: Borbély Zsolt Attila

Borítókép: a szerző felvétele.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.