A temesvári szerb közösség soha nem volt meghatározó a város életében, viszont összetartásuk példamutató, életképességük irigylésre méltó. 1900-ban 2700 szerb élt a Bánság fővárosában, közösségük 1992-ig fokozatosan gyarapodott, ami hatalmas teljesítmény idegen kulturális környezetben, egy háromszázezres városban. Akkor 7748-an vallották magukat a szerb nemzeti közösség részének, 2002-ben 6311-en, 2011-ben 4843-an.
Míg a magyarság több évtizedes jogi és politikai küzdelem után sem tudta visszavívni a felmenők által építtetett Temesvári Magyar Házat, amit végül a magyar állam segítségével sikerült visszavásárolni az új tulajdonostól,
a szerbek a belváros legszebb, három utcára, valamint a Losonczy térre néző két épülettömböt s egy templomot magában foglaló komplexumot mondhatnak a magukénak. (Aminek nyilván történelmi, vallási és kulturális okai vannak, a szerb–román viszony mindig is jobb volt, mint a magyar–román kapcsolat.) Ennek földszintjén és alagsorában egy sor színvonalas étterem működik, nemzetköziek és délszláv jellegűek egyaránt.
Itt kapott otthont az Aradon sikerrel debütált „Eat Like a Man”, mely az egyik legjobb burgerező a kies Kárpát-medencében, az évtizedekig sikerrel működő Café Colt helyén nyílt jó konyhájú Hype Culture, a D’Arc nevű szórakozóhely, ahol figyelemre méltó az italkínálat, a Stradivarius névre hallgató, mediterrán ihletésű színvonalas étterem, hogy néhányat említsek abból a tucatból, mely a „szerb központban” található. A Karadorde étterem is egyike ezeknek, melyet még járvány előtt látogattuk meg. Akkor találkoztam először a sajátos délszláv pacallal, mely sokkal lazább lére van eresztve, mint a mi pörköltünk, s nem ritka benne a mesterséges sűrítés. Nem győzött meg a fogás, mint ahogy a később kóstolt, hasonló filozófiájú változatok sem.

Ezt a vonalat képviseli Óbecse fősodratú étterme, a helybeli magyarok által előszeretettel látogatott Kis Vadász, a Mali Lovac is. A szemgyönyörködtető, parkos környezetben működő, belterében a nyolcvanas éveket idéző vendéglő háromnyelvű (szerb, magyar és angol) étlapján a helybeli két nemzeti közösség kedvelt fogásai sorakoznak.