A kilencvenes években, midőn elindult a minőségi borkészítés Belső-Magyarországon, létrejöttek az első borszaküzletek, megjelentek az első szakfolyóiratok, megjelent a Borkalauz, bizony még nem volt minden releváns információ két kattintásnyira a világhálón. Az ezredforduló táján épültek ki az olyan érdeklődésikör-orientált kisközösségek, mint az Index fórumán az 1999. július 15-én indított Bor – az istenek ajándéka topic, ahol megannyi értékes információ látott napvilágot. Lényegében ebből nőtt ki a „Művelt alkoholista” gondolati műhely. (Ha nem is olyan intenzitással, mint hajdanán, de még ma is érkeznek az említett fórumba hozzászólások, más kérdés, hogy a politika nem hagyta érintetlenül e közösséget sem, egyik törzstag kegyetlenül Orbánozik, s mondja fel a szokásos ellenzéki mantrákat.)
Jómagam, bár nagyon érdekelt a bor témája, akkoriban (is) inkább éttermek bemutatásával foglalkoztam, „etna” nicknéven írtam meg tapasztalataimat a Hova menjünk vacsorázni Budapesten, illetve a magam alapított diszpreferencia-topicban, mely arról szólt, hogy hova ne menjünk sem vacsorázni, sem ebédelni.
Volt akkoriban egy felvetés arról, hogy milyen borhoz milyen zene illik, ehhez a kérdéshez azért hozzászóltam. Mindig is foglalkoztatott, hogy milyen eseményre milyen bor való, amiről Hamvas Béla írt emlékezetes sorokat A bor filozófiájában. Idézem: „A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall például kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni.”
Arról is elmélkedtem, hogy milyen kártyajátékhoz milyen bor passzol. A 21-ezéshez mai fejjel alföldi kövidinkát javasolnék, a preferanszhoz, whisthez somlóit, jó koncentrált hárslevelűt vagy juhfarkot, a tarokkhoz magas minőségű vöröset, például villányi franc-t, a bridge-hez dűlőszelektált tokaji furmintot.
Az étel–bor párosításnak könyvtárnyi irodalma van.