Ha Balatonszemes vendéglátása szóba kerül, majd’ mindenki a balatoni vendéglátás első számú sztárjára, a Kistücsök étteremre asszociál, ami érthető és megérdemelt. A minap az egyik legelismertebb borszakértő, Fiáth Attila hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben arra, hogy mekkora teljesítmény az, ha egy vendéglátó egység több évtizeden keresztül minőségi szemlélettel tud működni. Hogy a szóban forgó bejegyzésnek mi adott apropót, az más kérdés, a lényeg, hogy le a kalapot a példaként megemlített, nagy múltra visszatekintő fővárosi kulináris műhelyek előtt. Hadd idézzem: „Rosenstein, Pomo d’Oro, Fausto, sőt Náncsi néni, Remíz, sőt Pocakos Lakatos”. A Pocakos Lakatost leszámítva (mely egyébként szerepel a célpontlistámon) valamennyi egységben megfordultam, legtöbbjükben nem is egyszer, szinttartásuk, egyes esetekben a fejlődésük példaértékű. Melléjük illeszthető bízvást a Kistücsök, az encsi Anyukám mondta, a fertőrákosi Ráspi, a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához, „sőt” a lajosmizsei Tanyacsárda vagy a csarnótai Tenkes csárda. S a sor szerencsére még hosszan folytatható.
Tény ugyanakkor, hogy rejteget még izgalmas kulináris célpontokat Balatonszemes a tavaly elnyert Michelin Bib Gourmand elismerést idén is megtartó Kistücsök Food and Roomon kívül.
Hogy messzebb ne menjünk, itt működik a déli part egyik legnépszerűbb halsütödéje, az András büfé, az Aszófői halsütő és a szigligeti Oszi bácsi méltó társa.
Friss hal, egyszerű technológia, aki reális várakozásokkal érkezik, nem fog csalódni.
A nemrégiben eltöltöttünk Szemesen családi körben közel egy napot azzal, hogy feltérképezzük a még nem ismert helyeket. Jártunk több fagyizóban, kocsmában, lángosozóban, büfében, ezek zöme nem jelentett sok izgalmat, sőt a Lángosház felállította a lángoscsomagolás árrekordját, háromszáz forintot fizettem azért, hogy egy papírba burkolják az egyébként nem kellően foszlós és könnyed lángost. De akadtunk gyöngyszemekre is.
A kiváló, fantáziadús frissen préselt leveleket kínáló Juice bárra és a fagylaltversenyeken is szépen szereplő, ízre, állagra egyaránt pazar fagyikat kínáló Margarétára véletlenül akadtunk rá, a Rock Burger Cirkuszba viszont célirányosan mentünk.