„Manga-huszár” a Nyugatinál

A Kpi’s Soup and More lépett a Nyugati téri Nebuta helyére.

2023. 10. 11. 15:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid-lezárás nem kevés áldozatot szedett az éttermek világában, akad ezek között, mely főnixmadárként támadt fel, mint a nemrég újranyitott Fricska, van olyan is, melynek szelleme tovább él, mint a Saloné a Gundelben, hála Wolf Andrásnak, de sajnos a többségük örökre megszűnt. 

Az első csoportba, a nagy újrakezdők közé tartozik a Ráday utcai Manga Cowboy is, melynek üzemeltetői a múlt hónap végén tartották az újranyitási partijukat. Az étteremről nem sok szó esett a szaksajtóban, annak dacára, hogy mindig tisztes minőségi szintet hozott, mint neve is mutatja, főként amerikai és japán fogásokat kínálva. Ritka, hogy valahova visszatérjek, mert mindig az új helyekre vadászok, de a Manga Cowboyban négyszer is megfordultam, aminek fő oka, hogy itt a csípős csirkeszárny tényleg csíp. 

Felettébb bosszantó, hogy az éttermi szférában nagyon kevés helyen lehet valóban csípős ételeket kapni, s a ma már minden túlzás nélkül, versenyeken visszaigazoltan világszínvonalú magyar kézműves csilitermékekkel is ritkán találkozunk a vendéglátásban. 

A chili con carne és a csípősnek mondott fogások sem képeznek ezalól kivételt. Nos, a Manga Cowboyban a „Kill Bill csirkeszárnyak” kapszaicintartalmára nem lehet panasz, ember legyen a talpán, aki megeszi, kezdetben felkerült fényképpel a honlap dicsőségtáblájára az, aki elfogyasztott egy adagot. Az aktuális honlapcím visszamutat a Facebook-oldalra, így nem tudom, hogy tartják-e még e jó szokásukat. Négy alkalomból háromszor az említett csirkeszárnyak miatt tértünk be, de ettünk itt lazacot, burgert és mangós tapiókapudingot is.

Aki látta a Nyugati téri aluljáróban a mangafigurák stílusában mesterien megrajzolt „huszár-szamurájt”, „aki” a Kpi’s Soup and More étterem ikonikus figurájaként népszerűsítette az idén áprilisban nyitott éttermet, könnyen megértheti az asszociációt. A Kpi’s a Nebuta étterem által hagyott űrt tölti ki a szó szoros értelmében. (Örömteli, hogy a legendás Laci! Konyha! Hegedűs Gyula utcai lokációjában működött Kobuta helyén sem nyílt fodrász- vagy kozmetikaszalon, a Széll Kálmán téri 101 csapata itt alapította meg a második egységét, a 101 Tigrist.)

A Kpi’s már nevében is egyedi, a betűk megjelenítése némi fejtörést okozhat, japán karaktereket idézve írták ki a pit, görög betűvel. Mint utólag megtudtuk, Kulcsár Péter Zsolt tulajdonos beceneve ihlette a névadást.

A beltér továbbra is letisztult, puritán, az üvegfalaknak köszönhetően szinte a téren érezhetjük magunkat. Tágas teraszt is üzemeltetnek, mi inkább bent foglaltunk helyet. Látványkonyhával dolgoznak, a gasztronómia iránt mélyebben érdeklődők figyelemmel követhetik a rendelt fogások elkészítését.

 

A Kpi’s nem a magyar és japán éttermek fúziójára törekszik, hanem autentikus magyar és japán fogásokat kínál. Ottjártunk idején, október elején szerepelt az étlapon többek között nyaklevest, nem tisztáztuk, hogy milyen állat nyaka, mert már akkor eldöntöttünk, hogy a leves műfajban a rament választjuk, amikor még be sem léptünk az étterembe. A magam részéről kacsanyakra tippelnék. Jópofa a névválasztás, adja magát a szójáték, hangulatos street food étterem is működött e néven a Múzeum utcában. 

A névadó műfaj magyar szortimentjéhez tartozik még a gulyás-, meg a zöldségleves is. Háromféle rament tartanak, marha, kacsa és rák-pakchoi változatban. 

Kínálnak még többek között japán tésztasalátát, tonkatsut, azaz japán rántott húst, sertés- vagy mangalicakarajból, lecsós paprikás csirkét, de még a hawaii konyha mifelénk is egyre népszerűbb slágerfogása, a poke bowl is helyet kapott a választékban.

 

A töményital-választék érdektelen tételeket nem tartalmaz egyáltalán, csupa prémium nedű sorjázik az itallapon, legyen szó ginről, rumról, whiskyről vagy pálinkáról. Izgalmas a szakéválaszték is. 

A sör műfaj nem hangsúlyos, viszont igényes az egyébként szűk, héttételes borszelekció. Egyből látni, hogy neves biobirtokok (Szászi, Dobosi, Kristinus, Posta) olyan nedűit válogatták össze, melyek a konvencionális borok kedvelői számára is értelmezhetők, s mellőzték az egyébként tiszteletreméltó natúr vonal megosztó tételeit. 

Rá is kérdeztem erre, akkor derült ki, hogy felszolgálónk egyben tulajdonos és üzletvezető is, a borokat pedig ő válogatta össze. Azt is megtudtuk, hogy a japán és magyar konyha fogásainak egymás melletti szerepeltetése mögött az a megfontolás áll, hogy a turisták szívesen ismerkednek a magyar konyhával, a helybeli ínyencek pedig a japánnal. 

A mi esetünkben ez be is vált, bármikor örömmel eszünk egy jó marhapörköltet vagy tojásos galuskát (ezek is szerepelnek a választékban), de azt megtehetjük otthon is, így inkább távol-keleti fogásokat kóstoltunk. 

A kacsa-ramen mély ízű, jó a tészta-shi take-tojás betét is. A gyozán megjelenésre lehetne finomítani, a hőkezelési technológián is, ami a tésztaburkot illeti, de összélményre ez is megnyert, hála a jó tartású, jó ízű tölteléknek, örültünk, hogy maga a tulaj javasolta, hogy vegyesen rendeljünk, öt rákosat és öt sertéshúsosat. 

 

A velős csont komoly adag, ilyenkor jön igazán jól, ha többen osztozunk minden ételen. Félbevágva, majd megsütve készítik el, megnyerően tálalják, hagymaváltozatokkal. 

 

Ha már szóba került korábban a csípős ízvilág, kiemelném azt is, hogy tartanak háromféle prémium szószt, az egyik legjobb csiliműhelytől, a nagymarosi Gabkótól. 

A desszertrovatból a matcha teás panna cotta vonzott legjobban, de az sajnos épp kifogyott, így vacsoránkat egy jól sikerült csokimousse-szal zártuk, ami a déli menünek volt része, s nem is került a számlára.

 

Kifejezetten jó élménnyel távoztunk, sok hasonlóan elégedett vendéget kívánunk az étteremnek.

 

Elérhetőségek:

Kpi’s Soup and More

Budapest, Nyugati tér 1.             

Telefonszám: +36 1 776 6933

 

Honlap: https://www.kpis.restaurant/hu/

E-mail.cím: [email protected] 

Borítókép: A Ráday utcai Manga Cowboy étterem (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.