Az 1894-ben Wampetics néven nyitott, majd 1910 óta Gundelként üzemelő vendéglőhöz legendák sora fűződik, több kötetet írtak róla, falai között ikonikus magyar ételeket kísérleteztek ki, az idők során referenciaponttá vált külföldön és belföldön. A vendéglátóipari komplexumhoz az elmúlt évszázadban több egység is tartozott, jelenleg az étterem mellett egy reggeliket, desszerteket, bisztróételeket kínáló kávézó is működik.
A beltér tökéletesen megfelel az új filozófiának, mely a „luxust mindenkinek” jelszóban foglalható össze. Patina, elegancia, exkluzivitás, de az ember mégsem érzi magát egy pillanatig sem kényelmetlenül. Zöldnövények, zongoraszó, egy megpróbáltatásokkal teli évszázadról mesélő bútorok. Vendégmarasztaló atmoszféra.

A járvány miatti bezárást követő újranyitáskor a Salon étteremből, illetve a „Séfek séfe” című tévéműsorból ismert Wolf Andrást igazolták le a konyhafőnöki szerepkörre, aki az „esszenciális magyar gasztronómia” koncepciójának megfogalmazója. Ezt a megközelítésmódot úgy lehetne talán megfogalmazni, hogy minden virtuóz fine dining alkotás magja, esszenciája, alapvető ízharmóniája tükrözze a magyar tradíciót. A Gundelben hasonló filozófia uralkodik, annyi különbséggel, hogy tálalás, adagok és forma tekintetében egyfajta házias megközelítés, túlbonyolítás- és sallangmentesség dominál.
Az étlapon három előétel, három leves, öt főétel és öt desszert sorakozik, köztük a Gundel nevéhez fűződő emblematikus magyar fogások „Nemzeti 11” megjelöléssel szerepelnek. Ebben a válogatásban kapott helyet a gulyásleves, palócleves, Újházi-tyúkhúsleves, a paprikás csirke, a fogas Kárpáti módra, a somlói galuska és Gundel-palacsinta is.
De kínálnak még többek között pácolt és füstölt pisztrángot uborkával és zöld almával, faszenes kecskesajt-salátát sóban sült céklával és zellerrel, rántott padlizsánt krumplilángossal, karalábéhabbal és sült sárgarépával, valamint Gundel csokoládétortát aszalt meggyel.

Az itallap nem helyez hangsúlyt a töményekre és a sörökre, itt még van tere a fejlődésnek, de természetesen e műfajokban is kínálnak minőségi tételeket. A borlap párját ritkító, több mint másfél száz gondosan összeválogatott, nagyobbrészt magyar bort kínálnak, melyek között megannyi ritkaság is fellelhető. Húsz tételt pohárra is adnak. Láthatóan odafigyelnek a talán legtöbb izgalmat nyújtó minőségorientált kispincészetekre, megtaláljuk a borlapon többek között a Somlói Vándor, a Somló Kincse, a neszmélyi Szivek, a szomolyai Attila pince, a gyöngyöstarjáni Benedek Péter borait. De nem hiányoznak a választékból a legjelentősebb határon kívüli magyar borászok, Maurer Oszkár, Balla Géza és Bott Frigyes borai sem.