Kolozsvár talán az egyetlen város a Kárpát-medencében, ahol úgy pezseg a vendéglátás, mint Budapesten. Szüntelenül nyílnak új meg újabb helyek, főként speciality kávézók, de azon kívül sushi bárok, éttermek, sörözők, cukrászdák is. Emellett, mint már szó róla volt e rovatban többször is, Kolozsvár vendéglátása a legszínesebb és legszínvonalasabb a Kárpát-medencében a két főváros, Budapest és Pozsony után.
A nemzetközi rangú Gault Millau kalauz is visszaigazolta, hogy a vendéglátás terén Erdélyben élen jár a tájegység kulturális fővárosa, első számú gazdasági és szellemi központja, s nem mellesleg legnagyobb lélekszámú városa.
E kalauz sajnos csak 2018-ban és 2019-ben jelent meg, de örömteli, hogy a négy évvel ezelőtti kiadványban említett vendéglátóegységek többsége ma is működik, a lemorzsolódás a 20 százalékot sem éri el, miközben minden tesztelt városban éttermek tucatja nyílt azóta, köztük nem kevés a kalauzba kívánkozik színvonala okán.
Érdemes végigfutni az erdélyi városokon, s megnézni, hol hány éttermet találtak méltónak a tesztelők, illetve a szerkesztők arra, hogy az olvasók figyelmébe ajánlják.
Az első helyen – mondhatni természetesen – Kolozsvár áll huszonkét étteremmel és pubbal, ezt érdekes módon Brassó követi és nem a lélekszámban gazdagabb Temesvár tizenhéttel. Emögött alighanem az áll, hogy Brassó sokkal közelebb esik Bukaresthez, ahonnan a tesztelők többsége vagy egésze portyára indul. Temesvár, akárcsak Nagyszeben, tíz hellyel van jelen. Nagyvárad hat étteremmel szerepel, Arad néggyel.
Említést nyer még Marosvásárhely egy fine dining étteremmel, továbbá három pöttöm település egy-egy kiemelkedő vendéglátóegységgel, úgymint Kissink, Kund és Szászfehéregyháza.
Nézzük Kolozsvárt!
A három csúcsétteremből, amelyek erdélyi szinten is az élen álltak, kettőt elvitt a járvány: a Fragmentet (15 pont) és a Cabinet de Vin si Cocotte-ot (13 pont), a többi viszont tudomásom szerint tartja magát.
A 15 pontos Baracca Erdély egyik legjobb étterme. Papíron ez a legjobb, a kalauzban csak ez az egy hely kapott ilyen magas pontszámot, de az is tény, hogy nem tesztelték sem a bálványosi Forkot, sem a sepsiszentgyörgyi Szikrát. Nagyon komoly műhelymunka folyik ott, minden fogás egy-egy ötletes, kreatív kompozíció. Egy jól eltalált alkotást igen hosszú ideig étlapon tartanak.
12,5 pontos a főtéri Bujolé, mely a remek ételek mellett prémium söröket, kimagasló borokat és speciality kávét kínál.
12 pontja van a Viának, valamint a Tokyónak.
11,5 pontot kapott a Casa Boema, valamint a Cimbru Meat and Flame.
11 pontos a Rod és az Adi Steak House.
10,5 pontos a 25th Downtown Flavours (egy jó reggelit ettünk pár éve, de nem írtam róluk), a Chios Social Lounge, a Ciao New York, a Manger, a Muura Steakhouse, a People és a Zama.
10 ponttal szerepel az Indigo.
Pop kategóriában említést nyert az Eggcetera, az Olivo Caffé and Bostro, a Samsara Foodhouse és a Toulouse café brasserie (itt is ettem baráti társaságban egy remek reggelit, de várok az értékeléssel addig, míg a konyhára szélesebb rátekintésem lesz.)