Prémium steakhouse Kolozsváron, az Attila úton

Igyekeztem az elmúlt években mind a huszonkét helyet végigjárni, ez három híján sikerült is.

2023. 10. 19. 13:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsvár talán az egyetlen város a Kárpát-medencében, ahol úgy pezseg a vendéglátás, mint Budapesten. Szüntelenül nyílnak új meg újabb helyek, főként speciality kávézók, de azon kívül sushi bárok, éttermek, sörözők, cukrászdák is. Emellett, mint már szó róla volt e rovatban többször is, Kolozsvár vendéglátása a legszínesebb és legszínvonalasabb a Kárpát-medencében a két főváros, Budapest és Pozsony után. 

A nemzetközi rangú Gault Millau kalauz is visszaigazolta, hogy a vendéglátás terén Erdélyben élen jár a tájegység kulturális fővárosa, első számú gazdasági és szellemi központja, s nem mellesleg legnagyobb lélekszámú városa. 

E kalauz sajnos csak 2018-ban és 2019-ben jelent meg, de örömteli, hogy a négy évvel ezelőtti kiadványban említett vendéglátóegységek többsége ma is működik, a lemorzsolódás a 20 százalékot sem éri el, miközben minden tesztelt városban éttermek tucatja nyílt azóta, köztük nem kevés a kalauzba kívánkozik színvonala okán.

Érdemes végigfutni az erdélyi városokon, s megnézni, hol hány éttermet találtak méltónak a tesztelők, illetve a szerkesztők arra, hogy az olvasók figyelmébe ajánlják. 

Az első helyen – mondhatni természetesen – Kolozsvár áll huszonkét étteremmel és pubbal, ezt érdekes módon Brassó követi és nem a lélekszámban gazdagabb Temesvár tizenhéttel. Emögött alighanem az áll, hogy Brassó sokkal közelebb esik Bukaresthez, ahonnan a tesztelők többsége vagy egésze portyára indul. Temesvár, akárcsak Nagyszeben, tíz hellyel van jelen. Nagyvárad hat étteremmel szerepel, Arad néggyel. 

Említést nyer még Marosvásárhely egy fine dining étteremmel, továbbá három pöttöm település egy-egy kiemelkedő vendéglátóegységgel, úgymint Kissink, Kund és Szászfehéregyháza.

Nézzük Kolozsvárt! 

A három csúcsétteremből, amelyek erdélyi szinten is az élen álltak, kettőt elvitt a járvány: a Fragmentet (15 pont) és a Cabinet de Vin si Cocotte-ot (13 pont), a többi viszont tudomásom szerint tartja magát. 

A 15 pontos Baracca Erdély egyik legjobb étterme. Papíron ez a legjobb, a kalauzban csak ez az egy hely kapott ilyen magas pontszámot, de az is tény, hogy nem tesztelték sem a bálványosi Forkot, sem a sepsiszentgyörgyi Szikrát. Nagyon komoly műhelymunka folyik ott, minden fogás egy-egy ötletes, kreatív kompozíció. Egy jól eltalált alkotást igen hosszú ideig étlapon tartanak. 

12,5 pontos a főtéri Bujolé, mely a remek ételek mellett prémium söröket, kimagasló borokat és speciality kávét kínál. 

12 pontja van a Viának, valamint a Tokyónak.

11,5 pontot kapott a Casa Boema, valamint a Cimbru Meat and Flame.

11 pontos a Rod és az Adi Steak House.

10,5 pontos a 25th Downtown Flavours (egy jó reggelit ettünk pár éve, de nem írtam róluk), a Chios Social Lounge, a Ciao New York, a Manger, a Muura Steakhouse, a People és a Zama.

10 ponttal szerepel az Indigo.

Pop kategóriában említést nyert az Eggcetera, az Olivo Caffé and Bostro, a Samsara Foodhouse és a Toulouse café brasserie (itt is ettem baráti társaságban egy remek reggelit, de várok az értékeléssel addig, míg a konyhára szélesebb rátekintésem lesz.)

Igyekeztem az elmúlt években mind a huszonkét helyet végigjárni, ez három híján sikerült is. A Ciao NY, az Indigo és a Manger van még hátra. Legfrissebb élményem a néhány napja meglátogatott Adi Steak House.

A beltér megnyerő, a nyerstégla falakon berámázott, hangulatos archív fotók, az ablak-beszögellésekben zöld növények, a bejárattól balra láthatjuk, miképpen készülnek faszénparázson a különféle húsok. 

A szerző felvétele

Az asztalon só- és borsdaráló, minőségi olívaolaj és balzsamecet. 

A szerző felvétele

Kérésre megannyi aromatizált sóval is kedveskednek a vendégeknek. 

A szerző felvétele

Steak-hangsúlyos, mediterrán ihletésű nemzetközi konyhát visznek, de a Kárpát-medence konyhaművészete is megjelenik néhány fogás erejéig. Az Észak- és Dél-Amerikából importált Angus- s egy wagyu-steak mellett  kínálnak többek között gombacsorbát, vargányás rizottót, brie-szószos bélszíncsíkokkal felszolgált tagliatellét, provence-i stílusban elkészített báránykarajt, csontos borjúkarajt, pata negra sertéshasalját és Callebaut csokoládéból készített csokivulkánt. (Stílusosan moelleux-nek írva, mint ahogy a hízott szárnyasmájat is foie grasként tüntetik fel az étlapon, amit a magam részéről rokonszenvvel nézek, a magas gasztronómia közös nyelve a francia, tetszik vagy nem tetszik ez bárkinek is.)

Az árszabás helyenként kifejezetten meglepő. A prémium alapanyagokból készült ételeknek értelemszerűen megkérik az árát, viszont a többi fogás díjszabása elképesztően kedvező. Egy felsőkategóriás helyen 1250 forintért (16 lej) padlizsánkrémet, azt hiszem, sehol nem lehet kapni ma a Kárpát-medencében, a chili con carne is potom 2300 forint, a gazpacho és a csirkeleves alig drágább a padlizsán-előételnél.

Az italszortiment impozáns, a borlap több nemzetközi nagyságot integrál a minőségi helyi tételeken kívül. A töményitalok zöme szintén a felső szegmensből való. A nagyipari söröket is a jobbakból válogatták össze, s melléjük illesztették egy élvonalbeli helyi főzde, a Kutuma Dambla névre hallgató IPÁ-ját is.

A kiszolgálás kedves, udvarias, szolgálatkész.

Amuse bouche-ként jó ízű, selymes csirkemájpástétomot hoztak, kacsazsírral befedve, házi jellegű pityókás kenyérrel. Jó kezdet.

A szerző felvétele

Rendeltünk mangalicatarját, ami remek volt, mellé grillezett cukkinit és spárgát kértünk köretnek, amit szintén ügyesen készítettek el, megvolt a kellő pörzs, miközben megmaradt a zöldségek roppanóssága. 

A szerző felvétele

Az ízesítést a vendégre bízták, de volt ehhez az asztalon, ami kell. 

A kacsamellet apró szeletekre vágták s úgy sütötték meg, nem lett élvezhetetlen, de egészben vákuum alatt készítve, majd rápirítva meggyőzőbb lett volna. 

Majonéz alapú, almával gazdagított-üdített salátát adtak mellé retro tálalásban. 

A szerző felvétele

A desszertek között örömmel fedeztük fel a somlói galuskát, szinte helyesen írva, a hosszú „ó” hibádzott csak, de ismerjük el, hogy mi, erdélyi magyarok sem szoktuk minden esetben átkapcsolni a billentyűzetet románra, hogy „ț,” „ș”, „ă” vagy „î” karaktereket írjunk. 

Kértünk is egy adagot, mely szaftos, ízletes volt, a tejszínhab valódi, az intenzív ízű csokimártás lehetett volna hangsúlyosabb.

A szerző felvétele

Jól sikerült az „apple pie” is, ami mellé helyben készült gyömbérfagyit adtak. 

A szerző felvétele

Utóbbi állagán lehetne leheletnyit finomítani, de így is felsőkategóriás desszert volt ez, mint ahogy maga az étterem is oda sorolható, ha nem nézzük a kacsamellel való bánásmódot.

 

Elérhetőségek:

Adi Steak House 

Kolozsvár, Attila (jelenlegi román nevén: Andrei Muresan) u. 5.

Telefonszám: + 40 758 038 668

Honlap: https://www.adisteakhouse.ro/

Online kapcsolatfelvétel a honlapon keresztül lehetséges.

A borítókép a szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.