Kaukázusi borok Magyarországon

Újabb európai ország próbál borokkal betörni a magyarok asztalára. Ez rendkívül nehéz, hiszen több kutatás is bizonyította már, hogy hazánk borfogyasztó népe túlnyomó többségben magyar borokat választ, az élet bármilyen szegmenséről legyen szó. Ezért is tartom érdekesnek, hogy egy azerbajdzsáni borászat megpróbálkozik ezzel a feladattal. Meglátjuk, sikerül-e nekik?! Hozzátartozik, hogy a hazai forgalmazó is óvatos, hiszen nem a később említett pincészet teljes sortimentjét igyekszik a magyar fogyasztók elé tárni, hanem csak kettő-három terméküket hozza be a hazai csúcsgasztronómia területére. Majd látni fogják, nem érdemtelenül.

2023. 11. 03. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőlőtörténet dióhéjban

A mai elterjedt borszőlőfajták eredőjének tartott Vitis vinifera ősét az ókorban a Kaukázus környékén nemesítették, így az azeriek büszkék arra, hogy hatezer éves szőlőtermesztési és bortermelési kultúrával rendelkeznek, de azt se felejtsük el, hogy a Biblia szerint az özönvíz után a közeli Ararát hegyén megfeneklő bárka Isten által kiválasztott vezetője, Noé a túlélés után, hetekig részeg volt a hegy adta nedűtől. 
Azerbajdzsán leghíresebb kultúrtája és bortermelő vidéke, a sokszor csak „Kis Svájcnak” nevezett Gabala régió, ahol Kr. u. I–III. századi borospincét is feltártak. 

A szovjet időszakban Azerbajdzsán bortermelése hatalmasra nőtt, a kommunista birodalom egyik vezető borellátójává váltak.

Óriási törést okozott nekik az 1985-ös, Gorbacsov szovjet pártfőtitkár által bevezetett alkoholkorlátozás, emiatt a szőlőültetvények döntő többsége elpusztult. Ebből a sokkból az azeri borászat nagyon nehezen kecmerget ki. Kicsit közelebb lopakodva jelenünkhöz, Azerbajdzsán függetlenségének elnyerése óta (1991-ben szabadultak ki a Szovjetunió „kötelékéből”) hatalmas fejlődésen mentek keresztül, például a vizsgálatunk tárgyát képező gasztronómiában és bortermelésben is.

Milyenek a mai azeri borok?

Az eseményen, melyre annak koordinátora, borszakíró kollégám, Németi Sándor hívott meg, az azeri diplomácia és borászat legmagasabb szintű képviselői tették tiszteletüket: Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott magyarországi nagykövete, Timur Mamedov, az Azerbajdzsáni Bortermelők és Exportőrök alelnöke, valamint Arif Rahimov, a Savalan Aspi Pincészet tulajdonosa. A budapesti azerbajdzsáni nagykövetségen bemutatott borok mindenesetre meggyőztek arról, hogy az azeriek nemcsak a többezer éves borkultúrájukra lehetnek büszkék, hanem a jelenükre is. 

Érdekesség, hogy a körülbelül magyarországnyi méretű országban összesen húsz borászat működik, nálunk egy közepes borvidéken is van ennyi.

Az azeri pincészet egyik zászlósbora Fotó: Zelnik Bálint

Ez alkalommal a Gabala régióból a Savalan Aspi borászat mutatkozott be, amelynek olasz borásza van, Daniel D’Andrea személyében. Így nem meglepő, hogy a vezető európai (többségében francia) szőlőfajtákból készítenek borokat. 

Kérdésemre, hogy mi történt a helyi fajtákkal, azt a választ kaptam, hogy minimális maradt belőlük (a bajan sira és madrasza szőlők), azok is nagyon kevert telepítésűek, nem lehet belőlük értékelhető mennyiséget termelni.

A borrégió, mely ezeket a borokat adja, a tengerszint felett 400 méter magasságban fekszik a Kaukázus hegység lábainál és négy, úgynevezett klimatikus zóna határán helyezkedik el, így óriási lehetőséget rejt a szőlőfajták kiválasztása és termesztése terén. A Savalan borászat, bár nagyszerű fehérborokat is palackba zár (például viognier-t és rajnai rizlinget, traminit, sauvignon blanc-t és természetesen a világ legtöbbet fogyasztott fehér borát, a chardonnay-t), sortimentjük nagy részét a vörös fajtaborok és ezek házasításai adják.

A pincészet borainak sikerét mutatja, hogy világszerte több tucat Michellin-csillagos étterem tartja palackjaikat kínálatában.

Kis magyar büszkeségre adott okot, hogy a borokhoz párosított fogásokat Németi Sándor, a WineArtCulture tulajdonosa álmodta meg együttműködésben a Svájcban élő, Dualszky-Kovács Péterrel, aki több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’Or Hungary 2017 elődöntőse. 
És most kicsit hadd lépjek a Magyar Nemzet Repeta rovatának állandó szerzője, Borbély Zsolt Attila étterem- és gasztrokritikusunk helyébe!
 

Négy fantasztikus bor-étel párosítás

Álomszerű fogas kérdés. Fotó: Zelnik Bálint

Elsőre 2022-es reduktív viognier került a poharunkba, mely egy nagyon friss bor, őszibarackos, ananászos, kissé mézes jegyekkel, melyhez egy Fogas fogást kaptunk, retekkel, kaporral. Szép volt!

Felismerik ezt a tatárt? Fotó: Zelnik Bálint

A másodjára egy Elisa névre keresztelt házasítás érkezett (chardonnay, tramini és két fajta muskotály) 2018-ból. Egy elegáns fehérbor, szép savakkal, elsőre citrusos aromával, melyhez kis vaníliát tett a hordós érlelés. Hozzá egy borjútatár érkezett őszibarackkal és répával. Számomra a tatár lehetett volna kicsit krémesebb állagú, de így is nagyszerű volt.

Szépséges souvlaki. Fotó: Zelnik Bálint

A harmadik esetben még komolyabb „vizekre” eveztünk. Poharunkba egy 2016-os, olasz tölgyfa hordóban érlelt Cabernet Sauvignon Ripassato névre keresztelt bor került, amely hozta a sauvignon klasszikus harmóniáit: hangsúlyos, de elegáns tanninnal, szép hosszú lecsengéssel, szedres, feketeribizlis, csokis zamattal. Jól állt neki a bárány souvlaki karfiollal és kapribogyóval.

Egy ravioli mind felett. Fotó: Zelnik Bálint

A bor-étel kóstoló koronájaként egy cuvée (cabernet sauvignon, merlot, petit verdot) érkezett Canyon néven 2016-ból nagy testtel, szép tanninnal, piros bogyós, dohányos, fűszerpaprikás zamattal. Szép, nagy bor. Ételpárja egy brasato ravioli lett meggyel és svájci sajttal. Nem mindennapi élmény volt.

A csúcsok csúcsa

Aki kedveli a nagy vörösborokat, annak ajánlom. Fotó: Zelnik Bálint

Személyes kedvencem – ha majd tehetik, kóstolják meg – a Savalan Aspi pince syrah-ja volt 2017-ből. Nagyon szép tétel, éppen a csúcson van, elegáns tannin, közepes test, szilvás, borsos illatjegyek, hosszú lecsengés a szájban. Egy olyan vörösbor, amit napi fogyasztásra nem ajánlanék, viszont minden második napra igen.

A laktatás csimborasszója, a shah plov. Fotó: Zelnik Bálint

Végül betekinthettünk az azeri gasztronómiába is, hiszen a bemutató végén egy jellegzetes helyi ételt, a shah plovot is megkóstolhattuk, ami marha- és bárányhús, rizs, zöldségek és gesztenye kásája kenyértésztában kisütve. Kísérője a Savalan Aspi pincészet tramini szőlőből készült Grappolo párlata volt. Mindezek után, ha azeri gasztronómiáról hallok, bátran megyek kóstolni ételt és bort, szinte biztosan nem csalódom majd.

P. S.: Gondolom, e sorok olvasásakor önökben is felmerült a kérdés, hogy mivel Azerbajdzsán lakosságának döntő többsége mohamedán hitű, miként lehet az, hogy ilyen nagy bortermelők és fogyasztók? Hadd fogalmazzak úgy: ez örök költői kérdés marad.

A szerző a Magyar Borszakírók Körének tagja

Borítókép: A Savalan Aspi azerbajdzsáni pincészet hordói (Fotó: Zelnik Bálint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.