A magyar kultúra és történelem ezer szállal kötődik a kereszténység szakrális italához, a borhoz. Irodalmunk borral kapcsolatos műveiből kötetek sorát adhatnánk ki Janus Pannoniustól Balassi Bálinton, Csokonain, Vörösmartyn, Petőfin, Babitson keresztül az ezredforduló alkotógárdájáig, legyen szó Kis Pál Istvánról, Csávossy Györgyről vagy Tari Istvánról.
A bor a magyar identitás részét képezi. Nem véletlenül nevezi Hamvas Béla a magyart bornépnek:
„A nagy bornépek a görögök, a dalmátok, a spanyolok, (…) az olaszok, a franciák és a magyarok. (...) A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományban élnek. Ez a magatartás a bor egyik leglényegesebb alkotóelemének, az idillolajnak következménye. A bor-országok és a borvidékek mind idillikusak. Sétálj az arácsi és a csopaki szőlőkben, menj fel a Badacsonyra vagy a Szentgyörgy hegyre, a Somlóról nem is szólva, barangolj a kiskőrösi vagy a csengődi kertek között, és minderről kétségtelen tapasztalatot fogsz tudni szerezni. A szőlőtáblák között lágy füves utak, mint csendes patakok folydogálnak. A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok.”

Volt idő, amikor mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében bornagyhatalomnak számítottunk, s megannyi szakmai kérdésben élen jártunk. Tokaj-Hegyalja települései már 1641-ben megalkották közös rendtartásukat, ami szabályozta a szőlőtermelést és egységes kultúrtájjá emelte e borvidéket, mely 1737-ben világ első zárt borvidéke lett. Ebben az időben készítette el Hegyalja vonatkozásban Bél Mátyás a világ első dűlőklasszifikációját, megelőzve száz évvel a borszakértők Mekkájának számító Burgundiát. Pápák és királyok sora dicsérte felsőfokú jelzők kíséretében a magyar borokat. A Monarchia idejében 430.000 holddal, azaz közel 250.000 hektárral és átlagos évi 5 millió hektoliter bortermeléssel Európa harmadik legnagyobb bortermelő országa voltunk. A filoxéra elleni védekezésben is a világ élvonalához tartoztunk, Teleki Zsigmond nevéhez köthető a nemes európai vesszőknek a gyökértetűvel szemben ellenálló amerikai alanyra oltása, amit ma is alkalmaznak az egész kontinensen.
Trianon törést jelentett a fejlődésben, de az igazi katasztrófát a kommunista időszak minőségi szempontokat félreseprő mennyiség-központúsága jelentette.
A rendszerváltás után a minőségi bor reneszánszával párhuzamosan sajnos rohamosan csökkent a szőlőtermő terület, s ezzel a szőlőtermesztésből és/vagy borkészítésből élők száma. Emellett az is gond, hogy bár igen jól szerepelnek a magyar borok a rangos világversenyen, ismertségük nem éri el azt a szintet, ami minőségükből, egyediségükből következne.