„Bonjour” néven nyitott új egységet az aradi Lolita desserts

Nem véletlen, hogy a desszertkultúrában is a francia stílushoz nyúltak vissza azok, akik szakítva a Kádár rendszerben kialakult margarinos-festékes-habfixálós borzadállyal „új hullámosként” definiálták magukat.

2024. 07. 21. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság nagyjainak jelentős része hosszú időn keresztül rajongott a francia kultúráért Petőfitől Ady Endrén keresztül Szabó Dezsőig, hogy csak néhányat említsek a hosszú sorból. E nagy rajongás valamennyire alábbhagyott az első világháborút lezáró, avagy le se záró Párizs környéki békeszerződésnek csúfolt békediktátumokat követően, midőn a győztesek elképesztő szűklátókörűséggel húzták meg a határokat, s szabtak ki a legyőzöttekre olyan létfeltételeket, melyek garantálták a következő világégést.

Nem csoda, hogy nemzeti körökben ma inkább kínos a franciákat dicsérni, hiszen nemcsak helyszínt biztosítottak a gyalázatos dokumentumok aláírásához, hanem diplomáciájuk meghatározó módon járult hozzá a történelmi Magyarország tönkretételéhez.

De attól még ami tény, az tény: 

e nemzet nemcsak a szabadkőművesség melegágya mindmáig s nemcsak a jakobinus terrort, illetve vele együtt a bolsevik gondolkodást szabadította a világra, hanem egy olyan irodalmat, filozófiát, film- és képzőművészetet s nem utolsósorban gasztronómiát, valamint borkultúrát teremtett meg,

mely nélkül nemcsak az európai, de az egyetemes emberi civilizáció is értelmezhetetlen.

Nem véletlen, hogy a desszertkultúrában is a francia stílushoz nyúltak vissza azok, akik szakítva a Kádár rendszerben kialakult margarinos-festékes-habfixálós borzadállyal „új hullámosként” definiálták magukat és a gasztro-forradalomnak nevezett minőségelvű megújulásnak a képviselői voltak a cukrászatban. (Ezzel nem állítom, hogy a két tábor, az „új hullámosok” és a silányság hagyománya között nincs semmi, hiszen ott vannak még a szívvel-lélekkel dolgozó félamatőrök, a bloggercukrászdák, továbbá a fősodor élvonala, mely a hagyományos süteményeket szakértelemmel készíti el. Mindkét csoport minőségi alapanyagokkal dolgozik.)

Különös, szinte érthetetlen, hogy míg az éttermi vendéglátásban, kávé-, bor- és sörkultúrában az erdélyi nagyvárosok, Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Nagyvárad és Nagyszeben beérték vagy esetekben le is hagyták a hasonló nagyságú belsőmagyarországi vidéki városokat, addig a cukrászat világában még mindig óriási a lemaradás.

Az első fecske a tágan értelmezett Erdélyben, ideértve tehát a Bánságot, a Partiumot s a Bányavidéket is, az aradi Lolita volt, s az sem véletlen, hogy tulajdonosa, Brandt Loli a legjobb budapesti alkotóműhelyekben tanulta ki a szakmát

Viszont az első fecske, amint a szólás is mondja, nem hozott nyarat. Jártamban-keltemben keresem-kutatom az olyan helyeket, mint a debreceni Jardin, a miskolci Desszertem vagy a halásztelki „Édes piros desszertvilág” , hogy ne mindig a „best of the best” kategóriás váci Mihályi desszertszalonra és a Kolonics Zoltán fémjelezte fővárosi Málnára hivatkozzunk. (Melyek etalonértéke és világszintű teljesítménye egyébként kétségbe vonhatatlan.)

Ezzel együtt a már említett Lolitát leszámítva két olyan egységet sikerült felfedezzek az utóbbi években, mely egy ligában játszik az említettekkel. Az egyik a Kolozsvár belvárosban működő „Un dulce de Vlad Muresan” . Még a honlapja is elragadó, formatervezett, könnyed sütiket kínálnak, melyek ízre is hozzák azt a szintet, amit a látvány sugall.

A másik a nagyszebeni Kulpa ahol könnyed, gyümölcs-, mascarpone- és csokoládé-alapú süteményeket kínálnak, a choux-tól (a mi képviselőfánkunk francia unokatestvére) az epres sajttorta-átiraton keresztül créme brullée-s tarte-ig. 

Tucatnyi csokibonbont és kétféle trüffelt is készítenek, magas minőségű alapanyagokból, nyáridőben saját fagylaltot kínálnak.

 

Két süteményt kóstoltam náluk, egy Fingers nevűt, mely csoki- és karamell-mousse-t takart keserűcsoki-burokban, roppanós mogyorós talapzaton, 

 

valamint a Diamant Rouge (vörös gyémánt) fantázianévre hallgatót, ami kakaós keksz-alapon málnaredukció-maggal turbózott tejcsoki-mousse-t jelentett vékony, roppanós, vörösre festett csokiburokban.

 

Mindkettő kiváló volt, utóbbi esetében a keksz nehezen adta meg magát a villának, talán más alapzaton még jobb lenne ez a kompozíció, viszont így is csúcskategóriásnak számít. Háromféle csokibonbont kóstoltam, egy single origin alapanyagból készült, ganache-töltelékest, egy meggyes keserű-csokisat és egy málnazseléset. Utóbbi töltelékében vissza lehetne fogni egy cseppet a zselatint, de a drazsék jelen formájukban is meggyőzőek (Az említett sütik s a hely fotói elérhetőek étterem-kalauzomnak a Kárpát-medence Intézet által fenntartott honlapján.

Ehhez képest igen kellemes meglepetés volt, amikor hírül vettem, hogy Brandt Loli a nemrégiben újabb egységet nyitott. Arad magyarsága úgy működik, mint egy kistelepülés közössége, némiképp belterjes elittel. Ugyanaz a néhány száz ember jár színházba, könyvbemutatókra, ismeretterjesztő előadások és templomba, ha e körön belül mozdul valami, azt az ember igen hamar megtudja.

A „Bonjour by Lolita” a város szívében, a Templom utca legelején egy Monarchia korabeli épület boltíves földszintjén nyitotta meg kapuit. A dekorációs funkciót is betöltő polcokon speciality kávék, az asztalokon élő virág, a pultban desszertcsodák várják a vevőiket, a háttérben francia kávéházi zene szól.

A fő profil a fagylalt és a csúcsminőségű kávé,

 de kínálnak néhány süteményt is, zömmel másféléket, mint az eredeti helyszínen, mely zavartalanul üzemel tovább. Itt choux-t, éclaire-t, kávés és csokis sütiket rendelhetünk, a Barista nevű új kávémousse-os kompozíciót, az új formatervezésű Griotte-ot, valamint profilterolt.

A fagylaltszortiment felöleli a legnépszerűbb regionális gyümölcsöket (eper, málna, cukordinnye), a trópusiakat (citrom, mangó, maracuja), a csonthéjasak közül tartanak pisztáciát, de nem hiányzik a csoki, a vanília s a kókusz sem.

A sütik mellé a kávékon kívül minőségi üdítőket és saját készítésű nedűket fogyaszthatunk, de adnak térítésmentesen csapvizet is.

Tán két hete csak, hogy megnyitott az új egység, de már két ízben is meglátogattuk, s persze nem lévén konkurencia, ide is visszajárunk majd, ugyanúgy, mint az eredeti egységbe, ahová az 2018-as nyitás óta havonta-kéthavonta betérünk.

A kiszolgálás kedves, udvarias. Ottlétünk idején este 9 óra tájban mindvégig sor kígyózott a kasszánál, az új helyszínen ugyanis szabályos rohammal szemben kell helytálljanak a pultosok. A tulajdonos is segítette őket munkájukban, s bizony akadt dolguk mindhármójuknak bőven.

Első alkalommal a fagyikat kóstolgattuk, a passió gyümölcsöset, a yuzu-lime-citrom „cuvée-t”, a kókuszosat és a puncsot. Másodszor az említett Baristára s az aranyozott meggyel dekorált Griotte-ra esett a választásunk. Mind a fagyik, mind a sütemények kiválóak voltak, íz- és állag szempontjából egyaránt.

A Bonjourral négyre nőtt a tágan értelmezett Erdély felsőkategóriás cukrászdáinak száma.

Lassan bár, de talán mozdul valami mifelénk ezen a téren is.

 

Elérhetőségek:

Bonjour by Lolita

Arad, Templom (jelenlegi román nevén Lucian Blaga) utca 2.

Telefonszám: egyelőre nincs

Honlap: egyelőre nincs, az eredeti helyszín honlapján olvashatunk híreket az új egységről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.