A professzor az évszázadok alatt kialakult és „háziasított” szőlőfajtákat négy csoportba osztja. Az első csoportot az eredeti, más néven primitív fajták alkotják, ezek még közeli rokonságban állnak a vadszőlőkkel. Ide tartozik a savagnin, az arvine vagy pl. az olasz lambrusco és a nebbiolo. A következő csoportot a régi, de már fejlettebb fajták teszi ki, mint pl. a cabernet franc és a pinot noir. Miközben ezek ősei ismeretlenek, ők maguk számtalan ma is termesztett utódnak a „szülei”. Ez utóbbiak az ún. „modern” fajták (a harmadik csoport) a középkor és a XVIII. század között alakultak ki vagy a szőlőmag természetes szaporodása vagy mutáció útján.
Érdekes, hogy mind a cabernet sauvignon, mind pedig a merlot a cabernet franc „fiai”. A chardonnay, az aligoté, a melon de bourgogne (muscadet) és a gamay mind-mind a pinot noir és a gouais blanc spontán keresztezésének az eredménye. Ez utóbbi egy elképesztő fajta, fantasztikus genetikai adottságokkal (több mint 120 fajta „apja”). Az utódok általában nagy minőséget hoznak, miközben ő maga ízre igencsak felejthető.
A többnyire a XIX-XX. században, mesterségesen létrehozott fajták tartoznak a negyedik csoportba. A nemesítők már létező fajtákból hoztak és hoznak létre új fajtákat. A 60-as években született pl. a caladoc (grenache noir x cot –malbec), a marselan pedig a cabernet sauvignon és a grenache noir keresztezése. A legújabb nemesítések már más szempontokat vesznek alapul, mint harminc vagy ötven évvel ezelőtt.
A savagnin és arvine mint ősi fajták sokkal tipikusabbak, jellegzetesebbek, mint a fejlettebb fajták. Különösen a savagnin borai erőteljesek: magas savtartalom és kifejezett aromatika jellemzi. A szőlészet történetének egyik meghatározó eleme, és sok, nagy minőséget adó utódját találhatjuk meg az Ibériai-félszigettől Ausztriáig.
A sauvignon blanc, a chenin blanc és minden bizonnyal a petit menseng az ő leszármazottjai, amelyek nagyszerű borokat adnak. De a spanyol verdejo blanco (Rueda) és a portugál verdelho de Madeira éppúgy „gyermekei”, mint pl. a finom bort adó osztrák zöld veltelini.