Az Országház bora

Benedicta sit terra, quae te germinavit, benedicta mulier, qui te misit, benedictus ego, qui te bibo.

2024. 10. 05. 20:06
Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedicta sit terra, quae te germinavit, benedicta mulier, qui te misit, benedictus ego, qui te bibo. Legyen áldott a föld, amely megtermett téged, áldott az asszony, aki téged elküldött, áldott vagyok én is, aki megihatlak. Ezekkel a szavakkal köszönte meg XIV. Benedek pápa azt a magyar bort, amelyet Mária Terézia királynő küldött neki az 1700-as évek közepén. Mintegy két és fél évszázad távolából is jól érezzük és értjük: a pápa, aki bizonyára számtalan jó bort ízlelt már meg életében – elragadtatással szólt a tokajiról. Az édes tokaji mellett a gyümölcsös, de testes száraz fehérborok, a kellemes savú kadarka vagy a hosszan érlelhető cabernet franc egyaránt otthonra talált ezen a vidéken. A Kárpát-medence ölelésében fekvő Magyarország borvidékei változatosságukban és egyediségükben – reményeink szerint – méltók a versenyre a világ legismertebb termőhelyeivel. amellyel szeretnénk felkelteni érdeklődését a magyar nedűk iránt. Szeretnénk, hogy ki-ki kedve, ízlése, ismeretei vagy éppen annak hiánya miatt úgy érezze: útra kell kelnie, fel kell fedeznie a tájat, az embert, a szőlőt, a bort – s nem utolsó sorban: Magyarországot.

Nyolcadik alkalommal ítélték oda nyolc különféle kategóriában az ORSZÁGHÁZ BORA díjakat. Bizonyára sokan tennék fel a miért kérdést. Pedig a válasz nagyon is egyszerű. Mi mással lehetne jobban kifejezni a Kárpát-medence egyediségét, mint egy palack kiváló borral.

Ehhez az országimázst építő és tökéletesen kifejező értékhez sok ország nyúlna – gondolom én – ha lenne ilyenje. Nekünk van, érdemes hát a legjavából válogatni protokolláris célokra.

Az utóbbi fél évszázadban társadalmi és politikai okokra visszavezethetően a Kárpát-medencében fellelhető természeti értékek, mezőgazdasági termékek és termények, az abból készülő élelmiszerek feldolgozásának, tartósításának és elkészítésének jellegzetes módozatai jórészt eltűntek. A még meglévő értékek felkutatása, számbavétele, nyilvántartása és megőrzése mindannyiunk feladata. 

Ennek a feladatnak eleget tenni csak úgy helyénvaló, ha egyben a környezet tudatos megóvása is célként meghatározásra kerül. Évtizedek óta célom tehát ezen értékek megőrzése és ápolása olyan formában, hogy az az elkövetkezendő generációk számára is elérhető legyen. Ennek a célkitűzésnek a Kárpát-medence egyedülálló mezőgazdasági adottságait figyelembe véve különösen a gasztronómia terén van jelentősége. De a tevékenység során külön hangsúlyt kell kapjon a környezettudatosságra nevelés is, tekintettel arra, hogy a fenntartható fejlődés – melyben az 1970-es évek elejéig még lehetett bizakodni – az emberiség számára mára bizonyítottan nem elérhető. Ehhez a gondolatmenethez szépen igazodik az Országház Bora borkiválasztás és a legjobbak díjazása.

Mégsem lehet teljes az örömünk. Olyan vehemens támadásnak van ugyanis kitéve szinte minden és mindenki, aki borral, borról beszél, kóstol, felfedez vagy egyszerűen örömöt szerez – magának, és jó esetben másoknak is, amit meglehetősen nehéz felfogni. Egy néhány évtizedet már megélt és időnként gondolkodó ember számára teljesen egyértelmű, hogy a mi érdekünk sok esetben nem azonos mások érdekeivel. Az, hogy az efféle szembenállás az elmúlt évtizedben szinte állandó nyomás alatt tartja az embert, szintén nem újdonság. Mégis meglep, ahogy nap-mint-nap támadják az alkoholfogyasztást és ezen belül elsősorban a borfogyasztás szinte bármelyik formáját. Jó lenne, ha időnként le lehetne írni, ki lehetne mondani, hogy ki is áll valójában ezek mögött a folyamatok mögött? Egyértelmű, hogy nem alkoholistákat próbáltunk nevelni a 90-es évek elején indított kurzusainkkal, kóstolóinkkal, ünnepeinkkel vagy éppen könyvekkel, magazinokkal. Épp ellenkezőleg. A borkultúrának pont az az elsődleges célja, hogy a tudatos borválasztást a minőség piedesztálra emelésével, a társasági érintkezésnek ezt az ősi formáját megőrizve buzdítson a mértékletes és ismeretszerzésen alapuló borkóstolásra. Itt Európa közepén, többezer évnyi termelői kultúrával a hátunk mögött.

A szíriai és libanoni keresztények évtizedes zavargásokat vészeltek át, hogy továbbra is folytathassák azt a tevékenységet, ami a legszenvedélyesebb számukra – azaz bort készítsenek. A véres konfliktusok és a gyakori iszlám szélsőséges inváziók ellenére a háború sújtotta Szíriában és Libanonban vannak olyan családok és közösségek, akik továbbra is eltökéltek, és nem tágítanak, tűrnek, hogy megőrizzék őseik hagyományát. Az ezekben az országokban működő butikborászatokat főként keresztények vezetik, akik évtizedeken át szenvedtek, állandó fenyegetés mellett éltek és tették a dolgukat. Mi pedig itt vagyunk Európa közepén – no nem épp békében – de konszolidált körülmények között és magunk megyünk a vágóhídra. Sajnos én ezt nem értem bár lehet, ez esetben jobb a tudatlanság ködös homályában nyalogatni sebeinket. Félek tőle, hogy az igazság még annyira sem tetszene, mint a közeg, amiben mindezt megéljük.

***

Etyeki Kúria Pinot noir válogatás 2019

A válogatás pinot noir borok hosszadalmas és nem olcsó hordószelekció során kapják meg azt a tárolóedényt, amiben a legjobb formát futják majd. Mivel a jó sorsom megengedte, hogy kezdetektől fogva kóstoljam a ház pinot-it, bátran állíthatom, hogy érlelhetőségben és eleganciában is igen előkelő helyen állnak a hazai kínálatban. Komplexitása és koncentrációja jóval nagyobb, mint az átlag nem válogatás tételeknél. Mély és buja aromatikája finoman meszes háttérrel egészíti ki a gazdag gyümölcsösséget. Még évekig érlelhető.

Jakab Péter Pinot noir 2019 francia hordós

Keletkezése idején a Káli-medencében termett pinot noir szőlőt hat különféle hordóban érlelte. Volt szerencsém mindegyiket megkóstolni, majd a házasított változatot is. Most több éves kihagyás után újra elém került egy palack a magyar a francia és a kettő házasítását tartalmazó pinot noirból is. Nagyon emlékszem még a telepítés idejére, annak idején Gál Tibor és Szeremley Huba vásárolta meg a területet Kővágóőrs határában. Pazar volt első látásra, akárcsak a borok néhány év érlelést követően. Elegancia és finesz minden mértékben. Dérlepte csipkebogyó illata és íze keveredik finoman sós jegyekkel. Puha tapintás és valódi komplexitás. Köszönet érte!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.