Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Tavaly októberben megannyi internetes portál közölte az örömteli hírt, hogy újranyitott a budai Vár ikonikus étterme, a Fekete Holló, amelyet 1930-ban alapított a 20 éves Alpek Pál s mely a hatvanas évek elejétől már a mai nevén várta a vendégeket.
A Zsidai-csoport vállalta fel a közel százéves kisvendéglő újraélesztését, egy igen rokonszenves filozófiával, mely összefoglalható néhány szóban: „magyaros konyha, helyieknek”. Ennek jegyében a Várnegyed lakói 25% kedvezményt kapnak az egyébként sem elszállt árakból. Ha mindez nem elég a kedvcsináláshoz, elolvashatjuk We Love Budapest portál ínycsiklandó beszámolóját is.
Számomra a „csoporthovatartozás” elegendő volt ahhoz, hogy érdekeljen a hely. A Zsidaiék által működtetett Cafe Pierrot-t máig úgy jegyzem, mint azt az éttermet, ahol a kiszolgálás egyfajta abszolútumot testesített meg. Ha csak a szervízt nézem, az utóbbi 30 év étteremteszteléseinek top 5 élményében benne vannak. S csak azért nem mondok TOP1-et, mert a tökéletest nem lehet fokozni s volt még 100%+-os élményem néhány helyen. A konyha is kiválóan teljesített. 2010-ben jártunk náluk Torkos csütörtökön, aznap tértünk be a szembe fekvő Magyar 21-be is, ott sem ért minket csalódás.
Néhány évre rá látogattuk meg a Baltazárt, immár Litauszki Zsolt corporate séfsége mellett, az ott evett hamburger és a rántott velő, amit zöld currys karalábéfőzelékkel kínáltak, életre szóló élményt adott. Tíz év eltelt már azóta, de most is érzem az ízeket a számban. A burger műfajban azóta sem ettem jobbat, pedig sokfelé próbálkoztam határon innen és túl.
A Spílereket sem hagytuk ki, ezek is hozták a formájukat, akárcsak a Jamie Oliver nevével fémjelzett két budapesti étterem. A Pest-Budába nem sokkal járvány előtt jutottam el, a korszerű és a hagyományos-rusztikus elemeket ügyesen ötvöző, hangulatos belterű étterem meggyőző összélményt nyújtott, részletek itt olvashatók.
Kedvencem a csoport éttermei közül az ÉS bisztró volt, melynek filozófiája egybeesik azzal, ahogy a gasztronómiáról és az italok világáról gondolkodom. Hadd idézzem: „Hal ÉS Hús. Marha ÉS sertés. Pest ÉS Buda. Kutya ÉS macska. Hiphop ÉS metál. Mozart ÉS Bartók. iOs ÉS Android. Rocky ÉS Rambo. Facebok ÉS twitter. Picasso ÉS Rubens. Cure ÉS Depeche. ÉS Bisztró – egy fesztelen hangulatú vendéglő ÉS pecsenyesütöde, ahol a formális éttermi étkezési szokásoktól eltérően, ha kedved úgy tartja, csak falatozol sörözés, borozás ÉS beszélgetés közben. Magyar ÉS bécsi ételek, különleges grillek ÉS falatok mellett izgalmas bor- ÉS kézműves sörválaszték vár. Steak ÉS burger. Pörkölt ÉS borjúbécsi. Rántott sajt ÉS ropogós császárhús.” S akár folytathatjuk is a sort: natúr bor ÉS konvencionális bor, pils ÉS IPA, P.Mobil ÉS Beatrice, fine dining ÉS hagyományos retro fogások stb. Részletes élménybeszámoló itt.
Mindezek fényében nem volt kétséges, hogy előbb-utóbb beülünk a Fekete Hollóba, mint ahogy az meg is történt minap. A több évszázadra visszatekintő műemléképület hangulatos belső részének lenne mit mesélni az elmúlt időről. Az asztalon piros-fehér kockás terítő, igaz, hogy viaszosvászonból, ami számomra a retro fíling túladagolása, de nagyobb baj ne legyen. (Egyébként van, de arról majd később.)
Az étlap összefogott, jól kitalált, reprezentatív ízelítőt nyújt a klasszikus magyar fogásokból. Kínálnak többek között babgulyást, tanyasi csirkehúslevest, kacsamájpatét, harcsapaprikást sztrapacskával, székelykáposztát, ropogós kacsacombot, marhapörköltet, kétféle főzeléket kolbásszal, fasírttal vagy tükörtojással. Külön fejezet alatt szerepelnek a rántott ételek a csirkemájtól az ementáli sajton át a sertéskarajig. Zárásképpen rendelhetünk palacsintát, mákos gubát vagy Zuki fagyit.
Kóstoltam cigánypecsenyét, amihez asztaltársam petrezselymes burgonyát kért. A húst lassú, kíméletes hőkezelésnek vetették alá, ízre-állagra egyaránt megnyerőnek bizonyult. A sült szalonna mellett sült hagyma borította, az újítás meggyőzött. Ütötte a mércét a köret is.
Másik asztaltársam a „retro legyen retro” alapon spenótot kért tükörtojással, korrekt házias produkciót tettek elé. A mellé rendelt kenyér kifogástalan volt.
Jómagam „ropogós erdei gombát” választottam tartármással és házi chips-szel. Utóbbit már ismertem a Spíler Biergartenből, maga a tökély, ropogós, nem zsíros, technológiailag remekül kitalált. Sajnos az erdeinek ígért gomba termesztett csiperkének bizonyult, ezt jeleztem felszolgálónak, aki biztosított afelől, hogy továbbítja a konyhának a visszajelzést.
Lehet, hogy megtette, több szó nem esett erről a fizetésig, amikoris, nemhogy nem kaptam semmiféle kompenzációt ezért a teljességgel érthetetlen és a csoport éttermeihez méltatlan hibáért, hanem még a 15% felszolgálási díjat is rácsapták a teljes összegre. Értetlenkedésemre az volt válasz az egyébként udvarias, szívélyes, törekvő fiatal felszolgáló részéről, hogy ő nem tehet semmit, amit készség el is hiszek neki.
Ha már a kiszolgálás szóba került, hadd szögezzem le, hogy e dimenzió kifejezett erénye a Zsidai csoport éttermeinek, tucatnyi helyen több, mint húsz pincérrel volt alkalmam szót váltani, nyilván nem állítható, hogy minden felszolgáló ugyanolyan lelkesen teszi a dolgát, az viszont érződik, hogy erre szempontra nagyon sokat adnak.
Hadd tegyem hozzá mindehhez, hogy 3380 forintért egy komoly adag rántott champignon egyáltalán nem rossz ajánlat, nemcsak a Várban, hanem bárhol. Felfoghatatlan miért kell másnak nevezni. Amúgy a hely teljességgel rendben lenne, szívesen megkóstolnék itt további ételeket is, ha nem távoztam volna kellemetlen szájízzel.
Borítókép: A Zsidai-csoport vállalta fel a közel százéves kisvendéglő újraélesztését, egy igen rokonszenves filozófiával, mely összefoglalható néhány szóban: „magyaros konyha, helyieknek”. (Fotó: A szerző felvétele)
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.