Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb konyhagépe kétségtelenül az air fryer. Hatalmas népszerűségnek örvend a forrólevegős sütő, amiben minimális olaj felhasználása mellett készíthetünk kívül roppanós, belül puha húsokat és zöldségeket, vagy akár süteményeket is. Miért rajong az air fryerért az, akinek van, és miért nem vett még magának mindenki? A Mindmegette segítségével utánajártunk.

(Fotó: Pixabay)
Miért jó az air fryer?
A forró levegős sütőt a holland Fred van der Weijnek köszönhetjük, aki egyszerűen csak ropogós sült krumplit szeretett volna olaj és a sütéssel együtt járó gondok nélkül. Az első főzőedényt 2006 körül készítette el, a nagyközönségnek pedig 2010-ben mutatta be a Mindmegette szerint. Az elmúlt közel 15 évben sokan megszerették a gépet, amit ma már nemcsak elektronikai vagy konyhai szaküzletekben, de nagyobb áruházakban is beszerezhetünk. A legtöbb gépben található egy kivehető kosár, abba kell bepakolni az élelmiszereket. Az előkészítés után be kell tolni a kosarat, így „lezár” a gép, és az ételek körül egy erős ventilátor segítségével forró levegőt áramoltat – ez süti meg az ételt.
Energiatakarékos, gyorsabbá és könnyebbé teszi a konyhai munkát, ráadásul egészségesebb lehet az étel, ha benne készítjük, mintha a hagyományos megoldásokat választanánk – leggyakrabban e három érv szól a forrólevegős sütő mellett.
A gép jóval kisebb, mint a hagyományos sütők, így valóban gyorsabban felmelegszik, és kevesebb ideig is kell járatni, hiszen gyorsabban elkészül benne az étel. Az, hogy mennyi zsiradékot teszünk bele, rajtunk múlik, de a legtöbben megelégszenek néhány kanálnyival – akkor is, ha négy fő számára elegendő sült krumplit készítenek, így valóban könnyebben illeszthető az egészséges étrendbe.
Érvek a forrólevegős sütő ellen
Természetesen a forrólevegős sütőknek is vannak hátrányai. Sokan azért nem veszik meg, mert drága: míg egy kisebb gépet 10-20 ezer forint közötti összegért beszerezhetünk, egy igazán profi, nagyobbacska air fryer ára igen borsos. Mások azért ellenzik beszerzését, mert a gép nagy, és használatakor hangos is: mérete okán nem marad észrevétlen akkor sem, ha használjuk, beüzemelésekor pedig kicsit zajos is. Megint mások az ízek miatt választják a hagyományos sütési-főzési technikákat, azt mondják, ha jó is az air fryerben készült étel, sosem olyan jó, mint „az igazi”. És sajnos egészségünk szempontjából sem biztos, hogy az air fryeres sütés a legjobb. Mint a Mindmegette kifejti, az ilyen típusú készülékben való sütés összefüggésbe hozható az akrilamiddal, ami egy potenciálisan káros anyag. Olyan kémiai vegyület, amely a szénhidrátban gazdag élelmiszerek magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő sütése során keletkezik. Az akrilamidot egyes élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek rákkeltőnek minősítik, ami aggodalomra adhat okot az air fryert rendszeresen használók körében.
Mit süssünk air fryerben?
Húsos ételek kedvelőinek érdemes kipróbálni az air fryerben sült csirkefalatokat, a forrólevegőben sült brassóit vagy egy rántott karajt fűszeres édesburgonyával. Ugyanakkor nemcsak húst és zöldségeket, de süteményt is süthetünk benne, például ezt a citromtortát.