Furmint február

Megint itt a február, amikor több figyelem irányul a vélhetően legizgalmasabb hazai fehérboraink javát adó furmint felé.

2025. 02. 06. 18:11
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint itt a február, amikor több figyelem irányul a vélhetően legizgalmasabb hazai fehérboraink javát adó furmint felé. Kicsit ugyan növekedett a hazai termőterülete, mégsem lehetünk igazán boldogok. Napjainkban a furmint két fő termőhelyen, Tokajban és a Somlón van csak valójában termesztésben, más borvidékeken csak szórványosan fordul elő. Sajnos egyre kevesebb furmint terem Eger, a Balaton vagy éppen Sopron vidékén. Viszont egyre több osztrák termelő veszi egyre komolyabban ezt a fajtát. Kissé meglepő módon borleírásaikban gyakran emlegetik azt a tényt, hogy napjainkban „visszatérnek” ehhez a hagyományos ősi szőlőfajtához. Sok helyen egyszerűen csak, mint burgenlandi hagyományos szőlőfajtát emlegetik. Kétségtelen, hogy a Fertő tó környékén a valaha volt Ruszt-Pozsony-Sopron elnevezésű borvidéken régóta megtalálható, annak idején a Ruster Ausbruch vagy hivatalos neve szerint Ruszti Aszú komoly exportcikkünk volt. Azért van jó hír is: időnként visszatelepítik a Balaton mellett, értékes tételek születnek belőle a Mátrában – mégis gyorsabban növekszenek a gyors megtérülést ígérő jóval olcsóbban és könnyebben termeszthető szőlőfajták ültetvényei.

Mintha idehaza jóval kevésbé értékelnék ezt a szőlőfajtát. Ennek számos oka van, a termelők szerint a furmint nem egy könnyen termeszthető. A szocializmus éveiben sok olyan fajtaváltozata terjedt el az országban, amelyek ma már nem felelnek meg a minőségi borkészítés követelményeinek. Erős növekedése és az oxidációra való hajlama az a két fő érv, ami miatt a borászok nem szívesen foglalkoznak vele. Somló és Tokaj persze egész más módon közelít a fajtához, hiszen ezen a két területen fel sem merül termesztésének felhagyása. Az más kérdés, hogy a magasabb minőség eléréséhez, aki teheti, keresi a háború előtti ültetvényeket, és ezekből próbál szaporítható alanyokra szert tenni.

 

A furmint bora annak ellenére, hogy a fajta jó cukorgyűjtő, többnyire száraz. A botritiszesedésre való hajlam, ami az édes borok megcélzásakor kifejezetten előny, a száraz borok készítésekor a legszigorúbban kerülendő. A száraz bornak szánt alapanyag csak 100%-ban egészséges fürtökből készülhet, mert ha a mustba töppedt vagy botritiszes szemek kerülnek, a bor viszonylag fiatalon felveszi azokat a nem kívánatos oxidatív jegyeket, amelyek gyakorta elfedik a talajból származó egyedi illat-és ízjegyeket – amiket egyébként a fajta nagyon jól tud közvetíteni - és amelyek végső soron a bor korai öregedéséhez vezetnek.

A somlói és tokaji eltérő talajadottságoknak köszönhetően a két borvidék furmintjai nem igazán keverhetők össze. A somlói borokban általában kevesebb a gyümölcsös jegy, struktúrában szikárabb, illat- és ízjegyekben visszafogottabb, neutrálisabb. Érlelhetősége mindkét területen megközelítheti a 10-15 évet (ez csak a száraz borokra vonatkozik, az édes furmintok eltarthatósága ennél jóval több).

A hagyományos nagyhordós érlelés szintén erősíti a talaj és a fajta együtt hatását, a technológia kevésbé szól bele az ízek alakulásába. Kétségtelen, hogy a borok fiatal korában az újhordós karakter erősen átírja a fajtáról és a borokról kialakult ízképet. A hordóban történő erjesztés során viszont – optimális esetben – az almasav bontásnak és a fa/élesztők kölcsönhatásainak következtében a bor textúrája krémessé válik és elegáns összkép alakul ki a borban. Ez a magas minőség érdekében nélkülözhetetlen. Somló – hála kiváló termelőinek – ma még ontja a szépséges furmintokat. Jó lenne, ha több magyar borkedvelő venné észre ezt a figyelemreméltó borvidéket a Dunántúlon. Kolonics, Spiegelberg, Somlói Vándor, Somlói Apátsági Pince és a régi szép Györgykovács furmint emlékek köthetők a fajtához.

A somlói homogénebb adottságok mellett Hegyalja különféle talajai sokkal változatosabb furmint-paletta kialakulását teszik lehetővé. A Hegyalja központi részeként felfogható tokaji Kopasz-hegy és a környező lazább szerkezetű löszös talajok Tokaj és Tarcal körzetében könnyed, szelídsavú borok megszületését hozza. Ennek etalonja lehet a Hétszőlő által készített száraz furmintok sora. Talajban ugyan hasonló adottságok mellett dolgozik Berecz Stephanie (Kikelet Pince), ám borai karakteresebbek, határozottabbak savakban és ízjegyekben is, mint akár a Hétszőlő, a Degenfeld hasonló kategóriájú tételei. Szintén ezen a területen termeszti szőlőjét a a Dereszla és a Hímesudvar is. Következetes és egyedi karakterével, folyamatos magas minőségével és etalon szerűén tiszta boraival Demeter Zoltánt. A Lapis dűlőben szüretelt furmintjai évek óta ott vannak a hegyaljai toplisták elején – indokoltan. Közönségkedvenc Balassa István és a Gizella Pince is, részben melegebb parcellákban is gazdálkodnak. Boraik ma már pótolhatatlanok a tokaji prémium kategória borai között.

 

Az biztos, hogy ezek a furmintok sokkal inkább fognak közelíteni a nemzetközileg elfogadott ízlésvilághoz, semmint a kissé bizonytalan és nem egyszer rusztikus felé hajló, ma még ingadozó hazai kínálathoz. Az újhordó használata továbbra is jelentősnek tűnik, és talán többet bíznak a tökéletes technológiára, semmint az évjárattól függő kiszámíthatatlan sajátságokra.

A tokajinál, tarcalinál sokkal kötöttebb, ásványokban is gazdagabb talajokon termő furmintok a 2003-as évjárattól kerültek nagyobb számban a piacra. A borok minőségét és mennyiségét alapul véve (nem palackszámra vetítve, hanem a kitűnő borokat adó termelők számát nézve) Mád egyértelműen kiemelkedik a hegyaljai átlagból. Szepsy István úttörő és egyben vezető szerepe nem kérdőjelezhető meg. Esetében csupán azt firtathatjuk, hogy vajon egyik-másik évjáratban ízlésünk szerint választotta-e ki az önállóan, dűlősként kihozott száraz borok alapanyagát, vagy netán a birtokbor adott többet a fogyasztónak. Nem várt módon az évjárat a korábban kifejezetten keménynek és megközelíthetetlennek gondolt területek borait is átírhatja (pl. Szent Tamás).

Egyensúlyban, koncentrációban és egyáltalán összhatásban száraz fehér bortól ennél sokkal többet kapni nemigen lehet. Ezeknél a tételeknél – az évjárati sajátságoknak megfelelően – de a legjobb arányban találtuk meg a terroir, a fajta, a technológia és a gazda szellemiségének egységét Mád egyes dűlői kimondottan száraz borok alapanyagának termesztésére kiválóak. Ilyen az Úrágya, Szent Tamás, Király bizonyos részei, Holdvölgy, Betsek és mások. Közel nincs még teljes egészében feltárva ezeknek a dűlőknek a potenciálja, viszont nekünk fogyasztóknak, az újonnan megjelenő dűlős tételek remek lehetőségeket kínálnak új felfedezésekre. Az Úrágya vastagon köves, zeolitos területei már a kezdetekkor – a 2000-es évek elején - is bizonyítottak. Ekkoriban fordultak a tokaji termelők a tudatos száraz borkészítéshez. 

A hagyományos karós támaszos öreg tőkék termése nem csak Szepsy István, de a DemeterVin boraiban is nagy formátumot mutatott. S ugyan a kishordós érlelés nyomai sokáig vezették e borok ornamentikáját, a meleg évjáratok ellenére nagyon tartós és elegáns borok születtek. 

Ehhez a stílushoz némiképp közel áll a Király dűlőben majd a szintén zseniális Kővágóban szőlőt telepítő Barta Pincészet. Boraik határozottsága és egyértelmű egyedisége példaértékű. A mádi termelők közül Lenkey Géza és Orosz Gábor borait ismertük talán legkevésbé. Ők boraikat nem hozzák fiatalon forgalomba, így ezeket a furmintokat általában már kissé megállapodott formában kóstolhatjuk.

Az almasav bontás kérdése az, amit véleményünk szerint még ezeknél a boroknál lehetne tovább finomítani, bár van egy olyan határozott fogyasztói réteg, akik számára a jó tokaji furminthoz egy élesebb sav világ hozzá tartozik. A Dobogó Pincészet ugyan Tokajban van, de szőlői java része a kövesebb, ásványokban gazdagabb talajokról jön. Sokkal inkább mádi borok ezek, mint bármi egyéb, egy stílusos újhordós karakterrel kiegészítve. Erdőbénye, Tállya, Rátka adottságainál fogva talán egyértelműbben kínál kitűnő területeket száraz borok alapanyagainak. A Bodrogtól való nagyobb távolság, a kötöttebb talajszerkezet szintén a gazdagon ásványos, nagysavú borok megszületésének lehetőségét kínálja.

A borvidék felső részének nevezhető, Bodrogolaszi, Bodrogkeresztúr, Szegi, Tolcsva, Sátrospatak, Sátoraljaújhely vonala megint csak más borokat kínál. Bott Judit, Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) évek óta egyedi stílusban közvetítik felénk a fajtát. A Bott borok eleganciában annak ellenére tudnak nagyot adni, hogy alkoholban sem szegények. A Teleki és a Csontos fogalommá váltak, érdemes néhány éves pihenőt adni nekik a palackban. Simaság és krémesség együtt jelentkezik bennük. Ha az egyensúly oldalát nézzük, akkor a Nobilis furmintjai papírforma szerint jobban megfelelnek ennek az elvárásnak, viszont valójában itt is csak stílus béli különbségekről lehet szó, minőségben mindkettő remek borokat ad. 

A Barakonyinak több évjárata bizonyított már. A Patricius, nagyobb méreténél fogva is sokkal inkább rokon lehet az Oremusszal, akik a legtöbb évjáratot fel tudják mutatni száraz borokból. Mivel mennyiségük is van, egyértelműen hegyaljai etalon az, amit ők kínálnak. Bacsó András ugyan már nem a Tokaj Oremust igazgatja, de munkája vélhetően soha nem megy feledésbe. Viszont nagyon érdemes őt a Máriásy Birtokon meglátogatni. Aki nem kizárólag magára a borra, de Tokaj lelkére is kíváncsi, nos, őt semmiképpen ne mulassza el.

Van számos olyan termelő is Tokajban, akiket kevéssé ismerünk. Boraik nem kaphatók a legismertebb borkereskedésekben, de méltán sorolhatók Tokaj elitjéhez. A Rátkán látogatható Árvay Pince vagy Orsolyák Attila (Istenhegyalja), a szintén tökéletes kínálattal előálló Erzsébet Pince csak néhány név azok közül, akik letették voksukat a furmint mellett. Már most érzem, hogy sok kiváló termelőt nem említettem meg de remélem, lesz még erre lehetőségem. 

Viszont zárásul hadd jegyezzem meg, hogy az elmúlt néhány hónapban több borász borai is bizonyították, hogy a furmintban nagy lehetőségek rejlenek. Tokajból Bárdos Sarolta és Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet), a Somlóról Spiegelberg Stefan borait kóstoltuk meg, ígéretes mélységben. No, nem a pincére gondolok, sokkal inkább az évjáratokra. Egy ülésben több mint húsz tételt különféle fajtákból, akár húsz éves korukban úgy végig kóstolni, hogy minden tétel kifogástalan – nem kis teljesítmény. Mi következik ebből? A furmint érlelhető. És még szerethető is.

FURMINT FEBRUÁR idén február 13-án. Érdemes kíváncsiskodni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.