Ugyan a globális felmelegedés az Alpok hósapkáit is egyre inkább veszélyezteti, azért jó dolgunkban egyre gyakrabban próbálkozunk téli sportosabb kiruccanásokkal. Jól is van ez így, érdemes a tüdőnket néha átszellőztetni. Jó sorsom húsz éve ugyanarra a helyre enged eljutnom, ahol persze borügyi megmozdulásokat is végzek rendszeresen. E kedves és irigyelt alpesi ország ma sokszor Európán belüli különállásával hívja fel magára a figyelmet. Az utóbbi évtizedekben kénytelenek voltak sok tekintetben alakítani kialakult szokásaikon, ami valljuk be, sokszor pozitív eredményt hozott. Többek között borászati szempontból is. A svájci bortermelés ma már nem vékonyka, savhangsúlyos chasselas-ról és pirosas-rózsaszín pinot noir-okról szól. Jóval több annál.

A borokról
Annak ellenére, hogy az ország teljes termőterülete nem sokkal haladja meg a 15 000 hektárt, éves bortermelése mégis megközelíti az egymillió hektolitert. A legszebb látványt és a legjobb borokat is a két délen elhelyezkedő bortermő vidék Valais és a Genfi-tó partját is magába foglaló Vaud jelenti. A legkedveltebb szőlőfajta itt is – ott is a chasselas. A Németország felé eső területeken Gutedel néven ismert, Valaisban a neve Fendant, Genf környékén inkább a termőhelyére utaló elnevezést használják. Általában könnyed, alacsony alkoholtartalmú, savas fehérborok élnek emlékezetünkben, nem ritkán valamennyi maradék cukor is van bennük. Határozott virágos-gyümölcsös illata kedvessé teszi, kifejezetten jól iható bor. A teljes svájci termőterület közel felén csak ezzel a fajtával találkozunk. A svájci borok túlnyomó részé a Rhone felső folyásának partjaira néző, déli tájolású lejtőkről, valamint a Genfi-tó északi partjáról, azaz a francia nyelvű területekről, Valais, Vaud es Genf kantonokból származik.
Kevéssé keresett talán a Müller-Thurgau (korábban használt elnevezése szerint Rizlingszilváni), a Rizling és a relatíve kis mennyiségben termesztett Tramini. Ezek mondhatók hagyományos fajtáknak, legalábbis ami a fehér szőlőket illeti. A kékszőlők között a Pinot noir és a Gamay nevezhetők a legelterjedtebbeknek erre felé, a kékszőlőt gyakorta rozé, vagy a német határ felé közelítve sillerként iskolázzák.
Az igazán érdekes dolgok nem a hagyományosnak mondható fajták, hanem az elmúlt harminc év divatba jött francia fajták borai között keresendők. Az északi RhÔne völgy nagy fehéréit jelentő Viognier és a kevésbé ismert Marsanne és Rousanne ugyanúgy felkeltette a helyi termelők érdeklődését, mint a keresett kék világfajták. Pinot noir-ból és Syrah-ból kis terméshozamokkal a magas fekvéseket, déli lejtőket egyaránt kihasználva, érett, koncentrált alapanyagból igazán gyümölcsös és gazdag borokat készítenek. RhÔne völgyi termelők is elismerően nyilatkoznak egy-egy genfi vagy valais-i termelő (pl. Didier Joris, Nicolas Zufferey) teljesítményéről. Pinot noirból egy-egy jobb fekvésben akár 5 puttonyos tokaji aszúnak megfelelő koncentrációjú édes bort is palackoznak. A száraz Pinot noirjaik (pl. Martha és Daniel Gantenbein pincéjéből) igen tetszetősek egy baj van velük: áruk persze az egekben.