Ilyen a tökéletes reggeli

Visszatérő kérdés, kell-e reggelizni. A tudomány jelen állása szerint érdemes, de ajánlott fokozottan figyelni a helyes alapanyagok kiválasztására.

2025. 02. 05. 14:33
Reggelizni fontos
Kell-e reggelizni? Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kell-e reggelizni?

Reggelizz úgy, mint egy király – tartja a mondás, aminek igazságtartalmát időről időre megkérdőjelezik. Ugyanakkor a tudományos érvek még mindig amellett szólnak, hogy reggelizzünk, hiszen a reggeli segít többek között

  • a tápanyagok napi ajánlott bevitelének elérésében,
  • az elhízás megelőzésében és a sikeres testsúlycsökkentésben,
  • a kettes típusú diabétesz megelőzésében,
  • csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,
  • javítani a koncentrációs képességünket.

Összességében tehát nem érdemes elhagyni a reggelit. Persze egészségünk szempontjából nem mindegy, hogy fél tábla szalonnán sült tojást, egy karéj vajas kenyeret vagy éppen zabkását reggelizünk…

Reggelizni fontos - de nem mindegy, mit!
Reggelizni igenis érdemes!
(Fotó: Pexels)

Mit reggelizzünk? - A dietetikus válaszol

Mint a Mindmegette megírta, a dietetikusok által ideálisnak ítélt reggeli a napi energiabevitel 20-25 százalékát fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat tartalmazza:

  • Teljes értékű gabonafélék: Ide tartoznak a teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást, és gazdagok élelmi rostokban.
  • Fehérjék: A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával biztosíthatjuk, ezenfelül a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák színesíthetik az étrendet.
  • Zöldségek és gyümölcsök: Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
  • Folyadék: Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani, de a tea, a 100 százalékos gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.

Az emésztésünk érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét.

 A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk,

 így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.

Jó választás reggelire a tojás, kevés olívaolajon sütve vagy megfőzve, zöldséggel fogyasztva. A zabpehely is kiváló reggeli-alapanyag, érdemes belőle chia maggal zabkását készíteni, amit gyümölcsökkel, olajos magvakkal ízesíthetünk. Ha hagyományosabb ízeket preferálunk, a teljes kiőrlésű gabonákból készült péktermékek, például túrókrémmel jó alternatívát jelentenek. További kilenc, fél kézzel is összedobható reggeli receptjét itt tették közzé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.