Kell-e reggelizni?
Reggelizz úgy, mint egy király – tartja a mondás, aminek igazságtartalmát időről időre megkérdőjelezik. Ugyanakkor a tudományos érvek még mindig amellett szólnak, hogy reggelizzünk, hiszen a reggeli segít többek között
- a tápanyagok napi ajánlott bevitelének elérésében,
- az elhízás megelőzésében és a sikeres testsúlycsökkentésben,
- a kettes típusú diabétesz megelőzésében,
- csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,
- javítani a koncentrációs képességünket.
Összességében tehát nem érdemes elhagyni a reggelit. Persze egészségünk szempontjából nem mindegy, hogy fél tábla szalonnán sült tojást, egy karéj vajas kenyeret vagy éppen zabkását reggelizünk…
Mit reggelizzünk? - A dietetikus válaszol
Mint a Mindmegette megírta, a dietetikusok által ideálisnak ítélt reggeli a napi energiabevitel 20-25 százalékát fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat tartalmazza:
- Teljes értékű gabonafélék: Ide tartoznak a teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást, és gazdagok élelmi rostokban.
- Fehérjék: A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával biztosíthatjuk, ezenfelül a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák színesíthetik az étrendet.
- Zöldségek és gyümölcsök: Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
- Folyadék: Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel. Érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani, de a tea, a 100 százalékos gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.
Az emésztésünk érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell. A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét.
A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk,
így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.
Jó választás reggelire a tojás, kevés olívaolajon sütve vagy megfőzve, zöldséggel fogyasztva. A zabpehely is kiváló reggeli-alapanyag, érdemes belőle chia maggal zabkását készíteni, amit gyümölcsökkel, olajos magvakkal ízesíthetünk. Ha hagyományosabb ízeket preferálunk, a teljes kiőrlésű gabonákból készült péktermékek, például túrókrémmel jó alternatívát jelentenek. További kilenc, fél kézzel is összedobható reggeli receptjét itt tették közzé.