Drágább és rosszabb lesz minden tésztaétel, ha így főzzük

Sokan szeretnek tésztaételeket főzni, hiszen azok jellemzően gyorsan elkészülnek, laktatóak és ha megfelelő alapanyagokat választunk, költséghatékonyak is. Van azonban egy hiba, amit túl sokan elkövetnek a tészta főzése során.

2025. 04. 26. 7:56
Gyakori hibák a tésztafőzésben
A tésztafőzés egyszerű, de erre figyelni kell Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lobogó víz, néhány marék tészta, tíz perc, és kész is a laktató ebéd vagy vacsora. Szeretjük azokat a fogásokat, ahol a tésztára kerülő szósz a pasta fövésével egy időben megtörténik, hiszen így villámgyorsan tálalhatunk finom, házi készítésű fogást. Mégis, legyen akármilyen egyszerű a mutatvány, a tésztafőzés során sokan hibát vétenek – olyan hibát, ami az egész étel minőségét lerontja, ráadásul pénzt is veszítünk vele.

Tésztafőzés: erre a hibára figyelj
A tésztafőzés nem bonyolult, de néhány lépésre figyelni érdemes Fotó:  Pexels

Kell olaj a tészta főzővizébe?

A Mindmegette egy korábbi írása szerint két alapvető lépéssel rontja el sok magyar a tésztaételt. Egyrészt vannak, akik hideg vízzel átöblítik a kifőtt tésztát. Ez kerülendő, ugyanis ilyenkor

lemossuk a tésztán lévő keményítőt, amire viszont szükség lenne, hogy a paradicsomos, tejszínes vagy bármilyen nekünk tetsző szósz rátapadhasson a tésztára.

Ha lemossuk a keményítőt, a szósz és a tészta nem tud igazán egyesülni, harmonikus elegyet alkotni a tányéron.  

A második hiba még gyakoribb: rontanak az étel minőségén azok is, akik zsiradékot tesznek a tészta főzővizébe. 

A városi legenda úgy tartja, hogy ha olajat teszünk a fazékba, az meggátolja, hogy a tésztadarabkák a főzés során összetapadjanak – csakhogy a fizika nem így működik. 

Az iskolában mind megtanuljuk, hogy az olaj és a víz nem keveredik. Így aztán a főzővízhez adott olaj – legyen bármilyen minőségi olívaolaj is –, maximum a víz tetején alkot egy vékony réteget, míg a tészta az alatt, a vízben készül. Hiába kevergetjük a lábas tartalmát, az olaj nem tűnik majd el, ahogy abbahagyjuk a keverést, újra kiül a vízfelszínre. Végül mikor leszűrjük a tésztát, kiöntjük a finom, értékes olajat a lefolyóba. Ha mégis a tésztára ragadna szűréskor az olaj sem járunk sokkal jobban, ugyanis az olajrétegre nem feltétlenül tapad majd igazán jól a választott szósz. (Egy pestós tésztánál nem okoz majd gondot, ha olajos a tészta, de egy paradicsomos vagy tejszínes ételnél már zavaró lehet.)

Helyes tésztafőzés

Olaj híján sem fog összetapadni a tészta, ha egyetlen dologra figyelünk a főzés első percében. Amint beletettük a tésztát a forró vízbe, körkörös vagy cikázó mozdulatokkal keverjük el a darabokat. Ha a főzés nagyjából első egy-két percében nem hagyjuk, hogy összetapadjanak a tészták, később nyert ügyünk van. Szintén segíti a tésztafőzést, ha kellően nagy edényt választunk. Spagetti vagy lasagnelapok, csuszatészta főzésekor javasolt alacsony, széles lábasban dolgozni, ebben lesz a legkönnyebb keverni, elrendezni a tésztát.

Ha a kifőzött tésztát nem esszük meg azonnal, akkor lehet érdemes bevetni valamilyen zsiradékot: a még meleg tésztát éppen csak néhány csepp olajjal elkeverve érdemes eltenni, így a kihűlt tésztadarabok sem tapadnak majd össze. Bár ezzel minimalizáljuk a károkat, a legegyszerűbb, ha mindig frissen főzzük a tésztát – akkor lesz igazán finom!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.