Az ashwagandha (Withania somnifera), más néven indiai ginzeng vagy téli cseresznye, az ájurvédikus orvoslás egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövénye. A gyógynövények királyának is nevezik, elsősorban stresszoldó és nyugtató hatása miatt.

Fotó: Pavel105 / Shutterstock
Mi az ashwagandha?
Az ashwagandha egy Indiában őshonos örökzöld cserje, amelyet évszázadok óta alkalmaznak a fizikai és mentális egészség támogatására. A neve szanszkrit eredetű: ashva = ló, gandha = illat, mivel a gyökér illata a lóéra emlékeztet, és nagy erejű (lóerőnyi) hatást tulajdonítottak neki. A növény adaptogénként működik – vagyis segíthet a szervezetnek jobban alkalmazkodni a stresszhez. Gyógyászati célra leggyakrabban a gyökerét használják fel, de a levelei és termései is tartalmaznak bioaktív vegyületeket.
Az ashwagandha előnyei
A gyógynövény rendszeres fogyasztásával csökkenti a kortizolszintet, javítja a stressztűrő képességet, segíthet a szorongásos tünetek enyhítésében. Emellett támogatja a jobb minőségű alvást (segít el- és többet aludni), javítja az állóképességet és a regenerációt, segít a hormonális egyensúly fenntartásában, erősíti az immunrendszert, valamint támogatja a mentális egészséget, javítja a kognitív funkciókat.
Az ashwagandha főbb hatóanyagai
Az ashwagandha jótékony hatásai a benne található sokféle előnnyel rendelkező anyagok összességének köszönhető. A witaszomin anyagcsere-fokozó, valamint nyugtató hatású; nagyobb dózisban altatóként működik. A glikozid stresszoldó; növeli a szervezet ellenálló képességét, és jótékony hatással van az immunrendszerre. A witanolid fertőtlenítő és gyulladásgátló hatásáról ismert.
Kiknek nem ajánlott?
Az ashwagandha egy széles körben kutatott, biztonságos és sokoldalú gyógynövény, amely különösen hasznos lehet a stressz, alvászavarok, szorongás, hormonális egyensúlytalanságok vagy fizikai fáradtság enyhítésére. Ugyanakkor fontos a megfelelő adagolás, a minőségi kivonat választása, és szükség esetén orvosi konzultáció – különösen egyes betegségek esetében vagy gyógyszeres kezelés ideje alatt. A gyógynövény alkalmazása nem ajánlott terhes és szoptató nők számára, autoimmun betegségben szenvedőknek, valamint pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek.
Az ashwagandha kapható kapszula, por, tea és kivonat formájában is. A vizsgálatokban napi 120 és 12 000 mg közötti adagokat alkalmaztak, de a leggyakoribb adagolási protokoll a napi 150–600 mg, amelyet egy–három részre érdemes osztani. A legtöbb tanulmány napi 1–2 alkalommal, 4–12 héten át tartó szedést alkalmazott, mivel az ashwagandha hatása nem azonnali, általában hetek alatt alakul ki. Mint a többi étrend-kiegészítőt, az ashwagandha szedését is érdemes kis adaggal kezdeni, és figyelni a szervezet reakcióját.