London visszahozhatja Barcelonát a dzsúdósoknak

Cselgáncsozóink éppen húsz éve, Barcelonában nyertek érmet olimpián.

2012. 02. 01. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott sajtónyilvános kedd délutáni edzésére Kovács Antal és Hajtós Bertalan egyaránt dzsudogiba öltözött, mi több, Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is. A sportág első számú hazai irányítója elégedett lehet versenyzőink szereplésével az olimpiai kvalifikációs sorozatban, és a merész londoni célok is megvalósulhatnak.

Jelenleg nyolc versenyzőnk áll olimpiai kvótát érő helyen, a lányoknál Csernoviczki Éva a 48, Karakas Hedvig az 57, Mészáros Anett a 70, Joó Abigél a 78, a fiúknál Ungvári Miklós a 66, Csoknyai László a 81, Farkas Bálint a 100, Bor Barna a + 100 kg-ban. Hat kvótánk a legrosszabb esetben is lesz, és azt már most kijelenthetjük, hogy az utóbbi olimpiák legerősebb magyar csapata lép tatamira Londonban. Reményeik szerint több érmet is szerzünk, ezek a terveink, az álmaink, azért dolgozunk, hogy ezek valóra váljanak. Az esély megvan rá, mi több, megkockáztatom, hogy ebben a csapatban benne van az az eredmény is, amit annak idején Barcelonában elértünk” – fogalmazott Tóth László, s megkérdeztük Hajtós Bertalant is, ő milyen magyar szereplésre számít Londonban. – Barcelona már régen volt, azóta olimpián nem szereztünk érmet, így egy-két medál most már igazán ráférne a magyar dzsúdóra. S úgy gondolom, nem is jövünk haza dobogós helyezés nélkül Londonból. Neveket nem mondanék, de a lányoknak szerintem jobbak az esélyeik, már csak azért is, mert a fiúknál minden súlycsoportban nagyon sűrű a mezőny. Szóval náluk még nehezebb jósolni. Függ attól, hogyan sikerül a versenyzőink közvetlen olimpiai felkészülése, milyen formában lesznek, és rengeteg múlik a sorsoláson is. De összességében a csapatunk erős, és ebből a társaságból akár ketten-hárman is odaérhetnek a dobogóra – fogalmazott Hajtós Bertalan, akit a jelenlegi edzői munkájáról is kérdeztünk.

– Milyen korosztállyal foglalkozik?
– A legkisebb öt-, a legnagyobb tizenkilenc éves a Rákosvidéke Hajtós Diáksport Egyesületben, ahova egyébként százharminc gyerek jár dzsúdózni. Nem panaszkodhatom, nagy az érdeklődés, tulajdonképpen toborzót sem kell tartanom. Elég, ha kiteszek néhány plakátot az iskolákba, és jönnek a gyerekek. Szájhagyomány útján is terjed a jó hírünk. S egyre jobbak az eredményeink, már a felnőttek között is jegyeznek bennünket. Az egyik junior korú versenyzőm, Tanczer Dénes idén megnyerte az év eleji felnőtt rangsorversenyt, a múlt hét végén pedig a Magyar Köztársaság-kupán is első lett a 60 kg-os súlycsoportban.

Egy kis klub versenyzői, mert az RHDSE mégiscsak az, eljutnak külföldi megméretésekre is?
– A diák korosztályban nem érdemes külföldre menni, mert a magyar mezőnynél nem nagyon van erősebb. De ez csak a diák korosztályig igaz, utána sajnos már változik a helyzet.

– Olykor a tehetséges gyerekeket is nehéz a sportágban tartani?
– A tizenöt-tizenhat éves kor vízválasztó számukra, amikor átkerülnek gimnáziumba. Itt már jóval többet kell tanulniuk, magasak a követelmények, és sokan vannak, akik ezt már nem tudják összeegyeztetni a dzsúdóval. S a szülők nagy része is úgy gondolja, hogy a tanulásra kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. De azért akadnak, akik felnőnek a kezeim alatt, és bízom benne hogy közülük jó néhányan a nemzetközi versenyekben is érdekeltek lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.