Plakátról a dobogó harmadik fokára

„Bevallottan feszélyezte, hogy ő volt a Hungária-kupa plakátján.”

2012. 02. 13. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még csak 21 éves, de 2010-ben Bécsben már felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett Joó Abigél vasárnap a Körcsarnokban legyőzte a pekingi ötkarikás játékokon ezüstérmes kubai Castillót is, s mivel a többi magyar versenyző korán búcsúzott, egyedül mentette meg a válogatott becsületét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a négy, már olimpiai résztvevőnek tekinthető cselgáncsozónőnk közül a kétszeres vb-ezüstérmes Mészáros Anett (70 kg) térdsérülése után még a lábadozás időszakában nem lépett szőnyegre, a háromszoros Eb-2. Csernoviczki Éva (48 kg) pedig a sűrű versenyprogramja miatt hagyta ki a viadalt. A vb-bronzérmes Karakas Hedvig 57 kg-ban az első mérkőzésén vereséget szenvedett, az ő kiesése roppant kellemetlen meglepetés volt. A Magyar Judo Szövetség vezetése is megkönnyebbülhetett, amikor Joó Abigél a 78 kg-os kategória első bronzmeccsén legyőzte a kanadai Roberge-et.

– Nagy teher volt, hogy ha ránézett a Hungária-kupa plakátjára, onnan saját maga köszönt vissza? S ehhez még hozzávehetjük, hogy a többi magyar versenyző szombaton és vasárnap is korán búcsúzott.
– Igen, mindkettő plusz teher volt rajtam, s miután szombaton Hédi kiesett, egyértelmű volt, hogy tőlem várják a jó eredményt. De igyekeztem magam nyugtatgatni, hogy akkor sem dől össze a világ, ha nekem sem sikerül érmet szereznem. Szerencsére azonban sikerült.

– A bronzzal mennyire elégedett?
– Az biztos, hogy most sokkal jobban szerepeltem, mint az előző három versenyemen, mert azokon összesen egy meccset nyertem. Így most éppen háromszor annyit. Sajnos a döntőbe jutásért az orosz Moszkaljuktól kikaptam, ami bosszant, mert korábban kétszer találkoztunk, és mind a kétszer én nyertem. Most nem jött össze a győzelem, de van ilyen. A harmadik helynek is örülök, mert már kezdtem elkenődni, hogy semmi sem sikerül. Ez a bronzérem nagyon jót tett a lelkemnek, kellett ahhoz, hogy visszajöjjön az önbizalmam.

– Előrenézve az olimpiára, a Hungária-kupának mi a legfőbb tanulsága?
– Folyamatosan tanulok új technikákat, de más az, ha ezeket edzéseken gyakorlom küzdelmekben, illetve ha versenyen próbálom alkalmazni. Ebben már benne van a rizikó, így át kell törni egy pszichés gátat, hogy éles meccsen is el merjem vállalni a dobás indítását. Ezt a gátat igyekeztem most is áttörni, de tanulság, hogy még ezen a téren is van hova előrelépnem.

– Az elkövetkezendő hetekben milyen versenyeken indul?
– A hét végén jön a düsseldorfi Grand Prix, április végén pedig indulok a cseljabinszki Európa-bajnokságon. Az Eb-vel lezárul a kvalifikáció, ám természetesen utána az olimpiáig még részt veszek versenyeken.

– Egy közösségi portálon megosztotta, hogy január végén Londonban volt. Edzőtáborban vagy szabadságon?
– Tulajdonképpen egyszerre mindkettőn. Kimentem meglátogatni egy kint élő dzsúdós barátnőmet, Szögedi Szandrát, és én is bejelentkeztem edzésre, ahova ő jár. De ki is kapcsolódtam, kószáltam a városban, és rengeteget fényképeztem. Mivel iskolába járok, és február elején megkezdődött a félév, ez volt az utolsó lehetőségem arra, hogy egy kis szabadságot még engedélyezzek magamnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.