Csúcsfogás: elkapták a fogadási maffia fejét

Az akció áttörést jelenthet a labdarúgást átszövő korrupció elleni harcban.

GB
2013. 09. 19. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői-keddi razzia során 12 férfit és két nőt fogtak el a hatóság emberei. Egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú rendőri vezető úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak között van az alvilági körökben Dan Tanként ismert Tan Seet Eng is, akit a maffia fejének tartanak. Elfogását több hónapos nyomozás és előkészítő munka előzte meg.

A hatóságok szerint a szingapúri csoport játékosokat, játékvezetőket és a futballban szerepet vállaló tisztségviselőket vesztegetett meg világszerte. A rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást az őrizetbe vett személyekről, így a nemzetiségüket sem lehet tudni.

Magyarországon szerdán kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a hazai csalássorozat tárgyalása.

Csaknem öt éve nyomoznak a világ számos országában – köztük Magyarországon – a futballtörténelem eddigi legnagyobb fogadási csalássorozatának ügyében. A félreértések elkerülése végett érdemes leszögezni: a legtöbb esetben nem lokális, egymástól független ügyekről beszélünk, hanem országokat átszövő, Szingapúrból irányított csalássorozatról, amelyben a gyanú szerint magyarok is tevékenyen részt vettek. A téteket jól jellemzi, hogy csak az itthoni meccseken esetenként százmillió forintos nyereséget értek el a csaló játékosok és bírók. A Magyar Nemzet összeállításában megpróbálja számba venni a szinte kibogozhatatlannak tűnő események főbb állomásait.

A hazai bundaügyekben korábban 42 ember került gyanúsítottként a nyomozók látókörébe, edző, valamint játékvezető is érintett volt. B. Istvánra korábban börtönt is kiszabtak, nemrégiben pedig megjelent az első magyar bundakönyv is. Bunda gyanúja vetült egyébként a 2006-os magyar–olaszra is, melyet a magyar válogatott 3–1-re megnyert. Várhidi Péter elmondta, nem lepődne meg, ha a gyanú bebizonyosodna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.