Nem ért semmit Görbicz Anita parádéja

Félidei vezetés után a magyar női kézilabda-válogatott egy góllal kikapott Németország legjobbjaitól.

Tuser Krisztián
2013. 12. 13. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény védekezéssel indítottak a csapatok, öt perc telt el, mire megzördültek a hálók. Herr Orsolya több védést is bemutatott, így ellenfelünk nem tudott ellépni, míg nálunk inkább a pontatlan lövések okoztak bosszúságot. Mindkét oldalon akadt egy-egy kiemelkedő teljesítmény. Azonban Görbicz Anita góljaira mindig volt válasza Susan Müllernek. Egy-két gólos különbséggel végig vezettünk, még kettős emberhátrányban is gólt dobtunk. Volt labdánk a plusz ötért, de azt több kísérlet után se tudtuk értékesíteni, aminek az lett az eredménye, hogy kétgólos vezetéssel mentünk szünetre.

Az első félidő legszembetűnőbb jelensége az volt, hogy a világ legjobb játékvezetői közt számon tartott francia Bonaventura testvérek nem igazán nyerték el a közönség szimpátiáját. A kötelezőket természetesen megfújták, de a neccesebb szituációkban rendre ellenünk fújtak.

A második félidő nehezen indult számunkra. Három perc alatt ki is egyenlítettek Heine Jensen tanítványai, míg például Bulath leütése megtorlatlan maradt Itt is, ott is hibáztak a támadók, ezért nem tudott nagyobb előnyre szert tenni egyik válogatott sem. Aztán varázsütésre összébb kaptuk a védekezést, és két alkalommal is elmentünk két góllal. Az első félidőhöz hasonlóan most is volt több lehetőségünk a plusz három elérésére, de ezekkel nem tudtunk élni, pedig Soós Viktória beállítása után néhányszor meg tudtuk bontani a németek falát. Egyre többet engedtek meg maguknak a németek, mi pedig, ha el is jutottunk Woltering kapujáig, akkor a montenegrói Buducsnoszt kapusa kifogott rajtunk. Ezzel párhuzamosan a németek feljöttek és át is tudták venni a vezetést. Hajdu János időt kért, de játékunk nem változott. Ha sikerült nagy nehezen egyenlítenünk, ellenfelünk menetrendszerűen gólt dobott. A vége előtt három másodperccel hetest kaptunk, de Woltering kifogott Görbiczen.

Laura Steinbach nyerte a fogadást, így Tomori Zsuzsannának meg kell ennie Nerea Pena híres-hírhedt sajttortáját.

A németek pontveszteség nélkül zártak a csoport élén, míg a magyar válogatott a harmadik helyen lép tovább. A nyolcaddöntőben Spanyolországgal találkozik a csapat, ahol a ferencvárosiak egy újabb csapattárssal (Nerea Pena) nézhetnek farkasszemet.

Női vb, D csoport, 5. forduló:
Magyarország – Németország 26-27 (16-14)
Újvidék, játékvezetők: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 6/5, ill. 5/4.

Magyarország: Herr, Kiss É. (kapusok), Bognár-Bódi, Bulath 1, Cifra, Görbicz 12 (5), Kovacsicz 3, Soós 2, Szamoránsky, Szekeres, Szucsánszki 2, Tomori 4, Triscsuk, Vérten 2, Vincze, Zácsik. Szövetségi kapitány: Hajdu János.

Németország: Woltering, J. Krause (kapusok), Althaus 5, Augsburg, Beier, Geschke 1, Hubinger, Kethorn, Lang 1, Lörper, Minevskaja, Müller 13 (4), Nadgornaja, Naidzinavicius 2, Steinbach 4, Zapf 1. Szövetségi kapitány: Heine Jensen.

A csoport többi eredménye:
Tunézia – Ausztrália 24-15 (12-8)
Románia – Csehország 29-23 (14-7)

Végeredmény: 1. Németország 10 pont, 2. Románia 8, 3. Magyarország 6, 4. Csehország 4, 5. Tunézia 2, 6. Ausztrália 0

„Gratulálok a német csapatnak, remek meccs volt sok tapasztalattal. A csehek elleni győzelem után azt mondtam, hogy az nekünk felért egy vereséggel, most azt mondom: ez a vereség felér egy győzelemmel. És hát most következik az a meccs, amiért kijöttünk, azt viszont már tényleg meg kell nyernünk. Soós Viktória beállásával felgyorsult, dinamikusabb lett a játékunk, és többek között Görbicz Anita is ezért tudott ilyen fantasztikusan kézilabdázni” – mondta Hajdu János a magyar kézilabda-válogatott hivatalos Facebook-oldalának.

„Jó mecset játszottunk, természetesen elégedett és boldog vagyok, Woltering utolsó védése rendkívül fontosnak bizonyult. Fiatal a csapatunk, és eddig remekül vettük az akadályokat, ám a csoportelsőség mit sem ér, ha a nyolcaddöntőt nem tudjuk sikerrel megvívni” – nyilatkozta Heine Jensen, a németek szövetségi kapitánya.

„Gratulálok az ellenfélnek, de természetesen jobban örülnék, ha fordítva lenne. Ennek ellenére most húznunk kell egy vonalat, le kell zárunk ezt a meccset, és csak arra szabad koncentrálni, hogy a kieséses szakaszban sikerrel járjunk” – mondta Soós Viktória.

„Boldog vagyok, mert jó mecset játszottunk, és meg is tudtuk nyerni. Mostantól viszont csak a következő mérkőzésre figyelünk, mert ha azt nem nyerjük meg, semmit sem ér az eddigi remek szereplésünk” – nyilatkozta Anja Althaus a Facebook-oldalnak.

A csoport (Belgrád):
Montenegró – Hollandia 27-25 (14-18)
Kongói DK – Dominikai Köztársaság 23-22 (15-13)
Franciaország – Koreai Köztársaság 27-22 (11-10)

Végeredmény: 1. Franciaország 10 pont, 2. Montenegró 8, 3. Koreai Köztársaság 6, 4. Hollandia 4, 5. Kongói DK 2, 6. Dominikai Köztársaság 0

B csoport (Nis):
Brazília – Dánia 23-18 (14-9)
Japán – Algéria 32-23 (16-12)
Szerbia – Kína 32-18 (19-10)

Végeredmény: 1. Brazília 10 pont, 2. Szerbia 8, 3. Dánia 6, 4. Japán 4, 5. Kína 2, 6. Algéria 0

C csoport (Nagybecskerek/Zrenjanin):
Norvégia – Lengyelország 23-18 (13-10)
Argentína – Paraguay 25-15 (13-5)
Spanyolország – Angola 30-21 (14-10)

Végeredmény: 1. Norvégia 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Lengyelország 6, 4. Angola 4, 5. Argentína 2, 6. Paraguay 0

A csoportok első négy helyezettje jutott a nyolcaddöntőbe.

vasárnap:
Németország – Angola 17.30, Újvidék
Franciaország – Japán 18.00, Belgrád
Lengyelország – Románia 20.15, Újvidék
Dánia – Montenegró 20.45, Belgrád

hétfő:
Magyarország – Spanyolország 17.30, Újvidék
Brazília – Hollandia 18.00, Belgrád
Norvégia – Csehország 20.15, Újvidék
Dél-Korea – Szerbia 20.45, Belgrád

Amennyiben Görbicz Anitáéknak sikerül legyőzniük a spanyolokat, a Brazília – Hollandia meccs győztesével játszanak a legjobb négy közé jutásért, Belgrádban.

A mérkőzés legjobbja: Görbicz Anita.

60+1. perc: Görbicz Anita elsírja magát

60. perc: Soós betör, lövését fogja Woltering, de a hetest befújják Görbe pedig kihagyja Kikaptunk A végeredmény 26-27.

Most Hajdu János mondja el a követendő taktikát. Van harminc másodpercünk, mindent bele!

60. perc: Zapf mellédurrantja! Itt az esély, gyerünk! Még van több mint fél perc!

Heine Jensen 56 másodperccel a vége előtt időt kér.

59. perc: Hihetetlen ez a Müller, 26-27 21 lövésből már a 13-at lövi Elöl nem tudjuk megtartani a labdát

58. perc: Laurát leblokkoljuk, támadhatunk a vezetésért. Althaus számít Görbicz passzára – kár ezért

57. perc: Szamoránskyt lerántják, de semmi   Kiss védi Laura bombáját, az ellenakcióból Görbe felmegy, és megint egyenlő, 26-26.

56. perc: Geschke nem akar Móni mellett lemaradni, 25-26.

55. perc: Althaus belül – szerencsére. Görbe bemutatja a passzt, Móni pedig betör, és egyenlő, 25-25.

Elvesztettük a fonalat Heine Jensen időt kér „Támadásban okosan, meg tudjuk csinálni!” – mondta Görbicz Anita a csapatnak. A csapatkapitány biztatja a társakat és magyaráz a pályán lévőknek.

54. perc: Müller bevágja, rajtunk a kapuscsere sem segített, 24-25. Megint elveszik a labdát

53. perc: Kivédekezzük a német akciót. Soóstól elveszik belemenés miatt

52. perc: Hiába megy ki Görbe Müllerre, hetest érnek el a németek, ezt Loerper harcolja ki. Müller nem hibázik 24-24. 5+1-et védekeznek a németek, Zizit ez nem zavarja, fantasztikusan megy be, szabálytalankodnak vele, de a franciák nem láttak semmit, így persze a lövés is mellé megy

51. perc: Tomori megint labdát szerez, indul Szamoránsky és Kovacsicz. Utóbbi belövi, 24-23.

50. perc: Görbe ellépi – sajnos tényleg sok volt Tomori blokkol, Görbe kifelé indul, és egyenlő, 23-23.

Nyolc perc egy magyar gól

49. perc: Kovacsicz Mónikára megy az akció, de Móni emelése nemcsak a kapus, hanem a kapu mellett is elmegy Szerencsénk van, belemenést fújnak a németeknek a sporik.

Hajdu János időt kér. Kezd távolodni a csoport első helye. Legalább öttel kellene nyerni

48. perc: Két védőnket is beforgatja Müller, már vezetnek Emberhátrányból 22-23.

47. perc: Steinbach passz, ami rossz lenne, de Althaus összeszedte, 22-22. Behúznak egyet Görbicznek, Nadgornaja le, kettő perc. Kovacsicz lövését Woltering védi.

46. perc: Vérten beviszi, belövi, de a franciák lefújják Eljut Pirihez labda, akinek Nadgornaja ráüt a kezére, hetes. Görbe megmozgatja a kapust és gólt lő. A tizediket, 22-21.

45. perc: Görbe kockázatos passz Szamoránsky irányába, nem is jó Müller tisztán lő, 21-21

44. perc: Rossz Soós-lövés, Althaus pedig nem hibázza el, 21-20.

Herr 30-on, Woltering 25 százalékon véd.

43. perc: Passzívig megy a német akció, Müller lő, de Orsi bravúrral fogja.

42. perc: Kézről kézre jár a labda, Soós közbelő és gól, 21-19.

41. perc: Zizi ziccerben kivarázsolja Loerper kezéből a labdát, de náluk marad. Bűvölik, míg megszerezzük!

40. perc: Müller elszakad Szucsánszkitól és Herr feje fölé vágja, 20-19. Jön Zácsik.

39. perc: Megvan a labda, Vérten szemtől szembe Wolteringgel és a német jön ki győztesen a párharcból

38. perc: Herr véd, de az ellenakcióból Tomori fölélövi.

37. perc: Birkóznak a támadóink a falban, ezt unja meg Szucsánszki, óriási lövés, 19-18. Jó védekezés, kontra, Vérten, és már kettővel megyünk, 20-18!

36. perc: Zizi bemegy a falba, harcol és gólt lő, 18-17. Rohannak a németek, de jól zárunk vissza. Passzív nincs, így nem nehéz belőnie Müllernek, 18-18.

35. perc: Nagdornaja lövését Herr talppal a bal kapufára tolja. Szép! Rossz labda Tomorinak, és az ellenakcióból Althaus belövi, 17-17.

34. perc: Soós betör, Nadgornaja elkapja a hatoson belül, hetes. Görbicz a németek cserekapusának is belövi, 17-16.

33. perc: Bulath óriásit kap a nyakára két némettől is, miután előtte a labdát, de a franciák sípja néma maradt   Elcsúszik a védelmünk, Steinbach betör, Bulath ellöki, kétperc, és hetes Kiss Évának is belövi Müller. Kiegyenlítettek a németek! 16-16.

32. perc: Soós bemegy, de Augsburg csak kettő perc árán tudja megállítani. Tomori–Szamoránsky a labda útja, akinek a lövését védi a németek kapusa. Az ellentámadásból Orsi megfogja Laura lövését.

31. perc: Könnyű gól, Steinbach a szerzője, 16-15.

Herr 26 százalékkal, Woltering 21 százalékkal véd. Hét labdát adtunk el, a németek tízet.

Kemény védekezéssel indítottak a csapatok, így nem meglepő, hogy csak az ötödik percben rezdült először a háló. Itt is, ott is hibáznak a játékosok támadásban. Azonban míg nálunk Herr védi a németek próbálkozásait, addig mi inkább az utolsó passzokat rontjuk el. Folyamatosan tudjuk tartani a kétgólos különbséget, sőt még kettős emberhátrányból is sikerült betalálnunk. A félidő végén támadhattunk a plusz ötért, de ez sajnos nem jött össze. Úgy tűnik, mintha a Bonaventura testvérek kipécézték volna maguknak a Ferencváros játékosait. Görbicz Anita eszméletlen nagyot játszott az első félidőben: 8 gólt szerzett!

30. perc: A német játékos ellépi. Támadunk, de az utolsó passzunk rövid Pirinek, leindítanak a németek, Müller él a ziccerrel, 16-14. Félidőben kettővel megyünk.

29. perc: Laura Steinbach belelendült, 15-13. Görbicz fenomenális!!! 16-13.

28. perc: Labdajáratás a magyar fal előtt, míg Müller ellövi, 14-12. Lekészítik Soósnak, aki a hosszúba vágja, 15-12.

27. perc: Steinbach kizárja a külvilágot, 14-11. Elöl Woltering megint véd egyet Kár volt. Görbiczet figyelmeztetik a sporik.

26. perc: Görbe 8 lövés, 7(!) gól, 14-10. Védekezünk, Tomori labdát szerez, Kovacsicz végigrobog, gólt lő, de Bonaventuráék nem adják meg. Úgy látszik, pikkelnek a Ferencváros játékosaira.

25. perc: Lehetetlen a helyzet, de Althaus megoldja, 13-10. Görbiczet lebirkózzák, Kovacsicz lő, de nem adják meg.

24. perc: Steinbach próbálkozik, de Orsi olvassa a lövését! Görbe passza Pirinek, hetes, és Müller sárgát kap. A győriek csapatkapitánya Krausénak is belövi, 13-9!

Heine Jensen nem bírja tovább, a német edző időt kért.

23. perc: Althaushoz kerül a labda, 10-9. Tomorit nem tudják kizökkenteni, 11-9. Megint labdát szerzünk, Görbe és 12-9!!! Mindent Bele!

Herr 31 százalékon, Woltering 23 százalékon véd.

22. perc: Steinbach nem vacilál, 9-8. Belül fut Kovacsicz – a franciák szerint Laura elpasszolja magát, Görbe-Vérten és 10-8.

21. perc: Semmit nem fújtak a Bonaventura testvérek... Német ellenakció, hetes és még Szekerest is kiállítják Kettős emberhátrány! Müller belövi, 8-7. Bejön Vérten, Görbe lemegy a sarokba és zunderezik egyet. Óriási!!! 9-7.

20. perc: A franciák korábbról megjegyezték a Ferencváros irányítóját, így kettő percre leültetik Szucsánszkit.

19. perc: Görbe le, Szucsánszki be. Tomori keze meglendül, 8-6. Vincze óriási labdaszerzése Gyerünk! Kapufa

18. perc: Hiába Müller bombaformája, most mellélövi. Köszönjük!

17. perc: Tomori leütközi Steincbachot, sárgát kap. A mieink elkapják Althaus előtt, Görbe–Kovacsicz a labda útja. Vezetünk, 7-6!

16. perc: Óriási harc a labdáért, amit az egyik német ér el előbb. Bulath labdát szerez, és már 6-6.

15. perc: Soós lövését Woltering kitenyereli. Laura Steinbach is pályára lép, de Naidzinavicius lő gólt, 5-6.

„Herr Orsi, Herr Orsi!” – zengi a tábor.

14. perc: Althaus megfogja a bejátszást, Herr véd, de a franciák hetest ítélnek. Zapf lő, Herr jobb lábbal védi. Szép volt, Orsi!

13. perc: Görbicz jól védekezik, és labdát szerzünk. Soós hetest harcol ki, Görbe belövi, 5-5.

Keveri a kártyákat Hajdu mester.

12. perc: Bulath megy be védekezni, de ez nem zavarja Müller-t lőni, 4-5. Görbiczet Althaus arcon vágja, a magyar csapatkapitány összecsuklik. Megmenekült a német! Soós próbálkozik, de kapufa. Ellentámadás, Szekeres megállítja az akciót, de ezt sárgával jutalmazzák.

Közben Siti Bea a kispadon magyaráz Bulath Anitának.

11. perc: Soós a pályán, de Tomori gólt lő, miközben lekevernek neki egyet, 3-4. Rohannak a németek, belemenés, majd mi rohanunk, és Görbe kiegyenlít, 4-4.

10. perc: Kovacsicz-gól, de nem adják meg, az ellenakcióból Zapf bevágja, 2-4.

9. perc: Óriási Naidzinavicius-gól, 2-3. Nem volt ütközés

8 perc: Passzív, de Lang bevágja, 2-2. Tomori belemenése

„Védekezz, védekezz!” – szól a magyar tábor.

7. perc: Megvan az első sárga, Althaus kapta. A kettő perc is megvan: Althaus először örül, majd leülhet a kispadra. Tomori betör, és már vezetünk, 2-1.

6. perc: Zácsik első lövése az oldalhálóban köt ki Müller próbálkozik, kapufa.

5. perc: Szamoránsky betör Tomori passzával, hetes: Görbicz belövi, 1-0. Herr védés, de befújják a hetest: Müller a jobb felsőbe vágja, 1-1.

4. perc: Passzívig megy a játék, Herr véd.

3. perc: Újabb Herr-védés, indítás, Vincze lövését védi a németek kapusa.

2. perc: Nadgornaja lövését védi Herr. Védekezésben Szekeres Klári váltja Pirit.

1. perc: Herr–Kovacsicz–Tomori–Görbicz–Zácsik–Szamorásky–Vincze felállással kezdünk. Görbe lövését védi Woltering.

0. perc: a francia ikerpár, Charlotte és Julie Bonaventura vezeti a meccset. Zöldben a magyarok, fehérben a németek. Mi kezdünk.

Rengeteg magyar szurkoló van az újvidéki csarnokban, bár talán nincsenek annyian, mint a románok ellen.

Az elmúlt tíz évben világbajnokságon kétszer találkoztunk a németekkel. 2003-ban Csáktornyán 30-27-re kikaptunk, 2007-ben Dijonban 30-30-at játszottunk a germánokkal. Tavaly ugyanebben a csarnokban – bár „csak ” Eb volt – három góllal, 24-21-re nyertünk. Fejlődő tendenciát mutatunk, és az emlékeink is szépek mai ellenfelünkről.

Az Eb-t három győzelemmel kezdtük, így a továbbjutásunk már biztos, de csütörtökön nem várt pofont kaptunk Tadic mester tanítványaitól (17-21), így még nem tudjuk, hogy hanyadik helyen megyünk tovább. A hármas minitabellán a németek plusz hárommal, a románok plusz eggyel, mi pedig mínusz néggyel állunk. Ez azt jelenti, hogy a csoportgyőzelemhez legalább öt góllal kellene megvernünk az ellenfelet.

A mérkőzésnek külön pikantériát ad, hogy Laura Steinbach személyében egy ferencvárosi játékos néz szembe csapattársaival. Tomori Zsuzsanna és német csapattársa szerdán fogadást kötött: aki veszít, annak meg kell ennie a budapesti zöld-fehérek spanyol légiósának, Nerea Penának, méltán híres-hírhedt sajttortáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.