Kínai fal, ukrán front, mégis aranyesély

Férficsapatunk, Polgár Judit nélkül, huszáros hajrával a másodikról az első helyre ugorhat a sakkolimpián.

2014. 08. 14. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először „matekozni” kell, hogy tisztán lássuk a magyar esélyeket. Az élcsoportban a következő az állás tíz forduló után, az utolsó előtt: 1. Kína 17 pont, 2. Magyarország 16, 3–10. Franciaország, Ukrajna, Oroszország, Egyesült Államok, Üzbegisztán, India, Azerbajdzsán, Lengyelország 15-15, majd tizenegy ország következik 14 ponttal, közöttük olyan ismert sakknemzetek, mint a címvédő, az elmúlt négy olimpiából hármat megnyert Örményország, továbbá Csehország, Anglia és Izrael. Ezen országokat sem illik figyelmen kívül hagyni, de ha a magyar csapat dobogós esélyeire összpontosítunk, akkor a szereplésük most már másodlagos.

A 2008 óta érvényes új rendszerben ugyanis a csapateredmény az elsődleges. Korábban táblánként összesítették a pontokat, tehát a 4–0-s győzelem 4 pontot ért, most már csak 2-t, ugyanúgy, mint a minimális különbségű 2,5–1,5-es siker, a 2–2-es döntetlen pedig egyet. Pontegyenlőség esetén először az úgynevezett olimpiai Berger-pontszámítás dönt. Az adott válogatott ellenfeleinek a pontjait súlyozottan összesítik, oly módon, hogy amelyiket például 3–1-re győzte le, azon vetélytárs pontjainak a háromszorosát írják számára jóvá.

A legutóbbi két fordulóban az Izrael, majd Románia elleni rangadón elért 3–1-gyel a magyar csapat e tekintetben is kimondottan jól áll. Ennek köszönhetően az Ukrajna elleni döntetlennel valószínűleg nem szorulna le a dobogóról, mert a 15 pontos gárdák közül Franciaországnak és Oroszországnak van reális esélye a mieink elé kerülni, de az utolsó fordulóban e két csapat éppen egymás ellen játszik.

Ám itt a nagy lehetőség, az olimpiai bajnoki cím sem lehetetlen, mert Kína megbotolhat Lengyelország ellen.

„Győzelemre játszunk” – jelentette ki tegnapi érdeklődésünkkor határozottan Horváth Tamás szövetségi kapitány. S ezen Polgár Judit döntése sem változtat. A kapitány elszántsága örvendetes, de ne feledkezzünk meg arról, hogy kettőn áll a vásár. Márpedig az ukránok mindenképpen nyerni akarnak, mert nekik csak két ponttal van sanszuk érmet szerezni.

A papírforma, egész pontosan az Élő-pontszámok alapján az ukránok a mérkőzés favoritjai, hiszen ők a másodikak a rangsorban, Lékóék „csak” a hatodikak. (174 induló közül persze ez még mindig előkelő besorolás. A nevező országok hatalmas száma arról is árulkodik, ma már a földkerekség minden pontján sakkoznak. A 400 kilométerrel az északi sarkkörön túl fekvő, hetvenezer lakosú Tromsőnek komoly problémát is jelentett a több ezer sakkozó és kísérőik elszállásolása.) Ukrajna továbbá az önállósodás útjára lépve is az egyik vezető sakkhatalom. Az 1996 óta rendezett kilenc sakkolimpián hatszor is dobogós helyen végzett – igaz, egyszer sem nyert –, miközben ezen idő alatt Magyarországnak egyetlen érem jutott, egy ezüst 2002-ben.

Mégis van esély a győzelemre. Mindenekelőtt azért, mert az ukránok éltáblása, a roppant rapszodikus Vaszilij Ivancsuk formán kívül sakkozik Tromsőben. A jó napjain életveszélyes nagymester eddig kilenc partiból csak négy pontot szerzett, háromszor is kikapott. Az ukránok ezért ellentmondásos döntést hoztak: a sorsdöntő találkozón nem szerepeltetik a világ egyik legjobbját! Igaz, a magyar csapat első táblása, Lékó Péter sem remekel – ötvenszázalékos a mérlege –, de ő kiegyensúlyozottan sakkozik. Lékó így Ponomarjovval játszik, az ő győzelme lehet a magyar siker záloga.

Egyetért ezzel Horváth Tamás is, aki elárulta, nem változtat a győztes csapaton, tehát Ukrajna ellen is a kisebb betegséggel bajlódó Polgár Judit pihen, Lékó mögött Balogh Csaba (képünkön), Almási Zoltán és Rapport Richárd ül asztalhoz.

„Gomolygó köd, tizenkét fok, ősz végi hangulat” – így jellemezte röviden a tromsői helyzetet tegnap a kapitány, hozzátéve, ez nem befolyásolja a magyar sakkozók elszántságát. „Csapatértekezlet, egyéni, illetve közös felkészülés mellett séta helyett így pingpongozás szerepelt a programban” – tette hozzá.

A magas labdát a sakkasztal mellett is jó lenne leütni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.