Németh András bármelyik ujjába harap, fájni fog

A franciák elleni 22-22 után következhet a kapitányok legfőbb kínja: a keretszűkítés.

Ch. Gáll András
2014. 12. 04. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő tíz esztendőt töltöttem kézilabda-válogatottjaink mellett sajtófőnökként, így a mérkőzésekre érkezve megszokhattam, hogy az újságíró kollégák rendszerint azzal fogadnak: ki marad ki? A kérdésnek egy-egy meccset tekintve kisebb a jelentősége, a világversenyre utazó – ez esetben, lévén hazai rendezésű az Eb, itthon készülő – keret kijelölésekor viszont annál nagyobb. (Főleg az utolsó szűrőn kirostázottak számára.)

E dilemmával természetesen Németh András is szembesül, ám ne áltassuk magunkat: túlságosan azért nem küzd a bőség zavarával. A mostani 18-as névsorból két játékost kell még „feláldoznia”, de őket sem végleg, mert az Eb során kínálkozik alkalom a cserére. A szövetségi kapitányt természetesen folyamatosan foglalkoztatja a téma, amelynek részleteiről legutóbb ennyit árult el: „Tisztul bennem a kép. A két kimaradót, aki az Eb rajtján nem lesz a benevezett tizenhat kerettag között, jelen állás szerint három-négy játékos közül fogom kiválasztani.”

Ha ebből és a posztonkénti bontásból indulunk ki, találgatásunk eredményeként arra jutunk, hogy a szélsők maradnak. A két jobbszélsőt, Bódit és Kovacsiczot balkezessége tartja benn, a két balszélsőt pedig az, hogy Kovacsics Anikó irányítóként is bevethető, így Erdősire mindenképpen szükség van mellette. Innentől a két kieső a három-három kapus és beállós, valamint a nyolc hátsó középjátékos közül kerülhet ki úgy, hogy mindkét poszt egy-egy főt veszít, a harmadik pedig egyet sem. Németh András azonban bármelyik ujját harapja meg, fájni fog.

Ha lenne még Pálingerünk – van, csak éppen már csapatmenedzseri pozícióban –, mögé biztosan elég lenne egy kapus, de hiányában szükség lehet a tágabb variációs lehetőségre. Ugyaninnen indulva: ha volna egy makkegészséges, szuperklasszis beállósunk, erre a posztra is pazarlás lenne három főt nevezni, de nincs.

Végül ott az irányítók és átlövők nyolcas kombinációja, akik közül Tomori, Szucsánszki és balkezessége miatt Planéta helyét megingathatatlannak érezzük, de a hátsó középső, azaz „hármas” védő – lásd például Triscsuk – is abszolút kulcspozíció. Akárhogy is, Németh András semmiképpen sem tud akkorát hibázni, mint mondjuk Sebes Gusztáv, amikor az 1954-es vb-garnitúrából kirekesztette Sándor Csikart.

Az utolsó támpontot a döntéshez a csütörtök délutáni, franciák elleni tesztmérkőzés adhatta Győrben. Németh abszolút elégedett volt a felkészülés menetével, a feltételekkel, csupán annyit jegyzett meg, hogy nem sikerült erős ellenfelekhez mérnie saját csapatát.

Ami igaz, az igaz, nyár óta könnyed nyolcas nyerő szériát produkált nemzeti együttesünk: augusztusban, Kecskeméten a magyar B garnitúra (30-27), Angola (40-26) és Románia (33-23), október elején, Debrecenben ismét Románia (28-22), azután Szigetszentmiklóson Ausztria (36-23), Szlovákia (46-23) és Csehország (32-27), már a közvetlen Eb-felkészülés részeként múlt szombaton, Győrben újra Ausztria (38-24) volt az áldozat.

A franciák keményebb játszótársnak ígérkeztek, és azok is voltak. A kezdeti 6-3-as hazai vezetésről zsinórban hét gólt szórva 10-6-ra fordítottak, szünetben 13-10-re vezettek. Fordulás után 15-14-nél újra a magyaroknál volt az előny, aztán kicsit billegett még a libikóka, és végül 22-22-nél, középen állt meg.

Erőfelmérésnek mindenképpen megtette. És nem túl nagy baj, hogy a franciák Győrből Eszék felé veszik az irányt, ahol a D csoportban Szerbiával, Montenegróval és Szlovákiával találkoznak.

Női felkészülési mérkőzés:
Magyarország–Franciaország 22-22 (10-13)
Győr
Játékvezetők: Manda, Rudinsky (szlovákok)
Kiállítások: 4, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/2.

Magyarország: Herr, Bíró, Kiss É. (kapusok), Bódi, Bulath 2, Erdősi 1, Klivinyi, Kovacsicz, Kovacsics 3, Planéta 1, Mayer 2, Mészáros, Szamoránsky 2, Szucsánszki 4, Temes, Tomori 4, Tóth G., Triscsuk 3 (3).
Szövetségi kapitány: Németh András.

Franciaország: Glauser, Attingre (kapusok), Ayglon, Baudouin, Cissé 2, Dembele 5, Gnabouyou 1, Kamto 1, Lacrabere 3 (2), Landre 2, Leveque 1, Niombla 4, Nze Minko, Pineau 1, Prouvenseir 1, Zaadi 1.
Szövetségi kapitány: Alain Portes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.