Pozitív drogtesztek a válogatottban?

Az Origo kokainozásról tud, Baráth Etele csak szabálytalanságról.

GB
2015. 05. 02. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blikk szombati számában arról ír, hogy a júniusi, bakui Európai Játékokra készülő kajak-kenu válogatott két tagja pozitív doppingmintát adott. A lap szerint a tesztet a dunavarsányi edzőtáborozás során adták a sportolók, a doppingellenőrzésen átmentek, a drogteszten viszont nem. Az Origo információi szerint kokaint fogyasztottak.

A versenyzőkkel szemben fegyelmi eljárás indult, kikerültek a válogatottból, így aligha szerepelhetnek az év két legfontosabb megméretésén, az Európai Játékokon, illetve az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A szövetség értesítette a versenyzők klubját, a Honvédot. A lap úgy tudja, a többszörös világ- és Európa-bajnok Csipes Tamaráról és a vb-ezüstérmes Dombvári Bencéről van szó.

Horváth Gábor, a Honvéd szakosztály-igazgatója azt mondta a Blikknek, hogy megkapták az értesítést a kajak-kenu szövetségtől, melyben az áll, hogy sportolóhoz nem méltó magatartás miatt függesztették fel két versenyzőjük kerettagságát. A klubon belül is vizsgálat indul az ügyben.

„Nincs semmilyen fegyelmi ügy a két sportolóval szemben. Csupán egy szabálytalanság történt az edzőtáborban” – fogalmazott az Origónak az ügyben Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke.

A Blikk szerint a szövetség – bár szerdai elnökségi ülésén téma volt a pozitív teszt – nem hozta nyilvánosságra a sportolók ügyét. Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára a Duna tévé műsorában cáfolta azt a hírt, hogy a szövetség megpróbálta eltitkolni a történteket – amelyekről konkrétan sem neveket, sem tényeket nem említett. Azt mondta, ahogy értesültek két versenyzőjük sportemberhez méltatlan viselkedéséről, és azonnal léptek az ügyben. „A szakmai igazgató és a vezetőedző felfüggesztette az érintettek válogatottkeret-tagságát, és megvonta tőlük a juttatásokat” – nyilatkozott Schmidt Gábor, hozzátéve, az MKKSZ nem jelölte a két sportolót az Európai Játékokra utazó csapatba.

A kokainfogyasztással és a felfüggesztés okával kapcsolatban levélben megkerestük a szövetséget. Később Schmidt Gábort, a szövetség főtitkárát is próbáltuk elérni telefonon, de nem jártunk sikerrel. A Honvédnál azt mondták, eljuttatják kérdésünket a szakosztály-vezetőhöz, és telefonos visszahívást ígértek. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a Telekom Sporthír Szolgálatnak azt mondta: Csipes Tamara és Dombvári Bence pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé.

 

„Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait” – fogalmazott Tiszeker Ágnes. „Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupaversenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát” – tette hozzá. Rögzítette: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé.

 

„Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európa Játékokon” – mondta a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.