Szilágyi Liliána boldogságban méri a sikert

Gyarmati Dezső úszó unokája jogi pályára készül. Az uszoda Liluja kinőtt a csodagyerekszerepből.

2015. 07. 08. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Melyik sikerült jobban: az érettségi vagy az országos bajnokság?
– Körülbelül ugyanúgy. Az ob a felkészülési időszak egy állomása volt. Az érettségi időben közel esett hozzá, talán ezért nem tudtam maximálisan koncentrálni az úszásra. A felkészülés utolsó ciklusában szeretnék minél jobban beleállni a munkába, hogy jól sikerüljön a vébé.

– A „jól” nagyon tág kategória: van, aki időben, más medáliában méri.
– Én annak örülnék legjobban, ha sikerülne legyőznöm önmagamat. Tudom, ez a legnehezebb. Azt szeretném, hogy boldogan tudjam leúszni a távot és boldogan jöjjek ki a medencéből. Hogy miben lehet mérni? Határ a csillagos ég Én boldog akarok lenni!

Mennyire volt boldog a győri uszodában? Kielégítette az igényét, vagy panaszkodott, mint például Hosszú Katinka?
– Az uszoda mindenhol uszoda, az 50 méteres medence nagyon nem tud változni. Nekem tetszett a helyszín, nem volt vele problémám, csak annyi, hogy a nyolc nap kicsit sok volt, az utolsó napokban edzettem a versenyzés mellett, és több számban is indultam. Nem tudnék rosszat mondani a győri uszodáról.

– Londonban ön volt a legfiatalabb magyar úszó olimpikon. Hogy éli meg, hogy ilyen gyorsan változik az idő? Lassan kilép a bűbájos, szerethető kislány kategóriájából, már nem Lilu a legfiatalabb.
– Az úszásban nincsenek határok. Cseh Laci sem a fiatalabb korosztályt képviseli. Én addig szeretnék úszni, amíg élvezem. Az úszást szeretni kell, a nélkül nem megy.

– Sportolócsaládból származik: vb-hatodik gyorsúszó volt az édesapja, és az édesanyja is sportolt. Mekkora támaszt nyújtanak?
– Aki kicsit is ismer minket, láthatja, hogy nagyon szoros, jó kapcsolatban vagyunk. Bármit meg tudok velük beszélni, rengeteg olyan dolgot tudnak, amit egy sportoló megélhet.

– A háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső volt a nagypapája. Tőle mit tanult?
– Örülök, hogy ismerhettem. de nem mint sportoló nagy embert, hanem mint nagypapát kaptam meg. Ez nagyon pozitív, rengeteg dolgot tanultam tőle a győzelemről és a vereségről.

– Nem volt magántanuló. Az úszók időbeosztását ismerve ez elég nehezen elképzelhető.
– Sosem volt arról szó, hogy magántanuló legyek. Nem volt könnyű, mert hihetetlen rendszerben kellett élnem, hogy a tanulást és az edzést is tudjam abszolválni. Bejártam az iskolába, és barátokat szereztem, társaságba jártam, amiből sokat merítettem. A tanárok rengeteget segítettek, ezért soha nem fordult meg a fejemben, hogy magántanuló legyek.

– Szóba jön amerikai sportösztöndíj?
– Sok helyről kerestek, de az olimpia előtt nem szeretnék ezen gondolkozni. Utána úgyis kialakul, hogy s mint alakul az életem.

– Hogyan tovább? Továbbtanulás?
– Jelentkeztem a jogi egyetemre, remélem, hogy sikerül felvételt nyernem az ELTE-re, a Pázmányra vagy a Károlira.

– Az ügyvéd édesapja vonalán halad?
– Elsős korom óta tudom, hogy ügyvéd szeretnék lenni. Persze voltak kisebb-nagyobb kikacsingatások, előfordult hogy a régészettel kacérkodtam. Egyébként nagyon tetszik az orvosi szakma is, a családban van orvos. Lehet, hogy a későbbiekben ezt az utat is megpróbálom

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.