Egy év Rióig: nem Katinka aranya a legbiztosabb

33 biztos magyar résztvevőnk már van, egy aranyat pedig akár be is írhatunk – egy reménybeli olimpikonunk szerint viszont nem feltétlenül az Iron Ladyét.

2015. 08. 05. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1896 óta megrendezett olimpiák során mindössze az országok alig több mint fele, 115 szerzett valamilyen érmet, és csak 88 örülhet ötkarikás aranynak. Ebből Magyarország számára 168 is termett, amivel a világ nemzetei között a 8. helyet foglaljuk el, az „egy főre vetített” aranyak számát tekintve pedig ott vagyunk a dobogón is. Hogy a számok mennyivel lesznek szebbek, a napra pontosan egy év múlva kezdődő Rio de Janeiró-i olimpián derül ki, ahol 140-150 sportolóval képviseltethetjük magunkat. Hány kvótánk van eddig? Ki hol tart a felkészülésben? Mire fordítják a sportolók a váratlanul ölükbe hullott NOB-ösztöndíjat? Ennek jártunk utána. Összeállításunkban olyan sportemberek is megszólalnak, akik még csak reménykednek a kvótaszerzésben, de ha már kint lesznek, bármire képesek lehetnek. Ilyen Póta Georgina kétszeres asztalitenisz-Európa-bajnok, Vad Ninetta négyszeres kajakvilágbajnok és Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó is.

Közhely, de igaz: ömlik a pénz az élsportba. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt szerint időarányosan jól áll a riói felkészülés, mind a versenyzőknek, mind a felkészítőknek jut a kiugró teljesítményhez szükséges javakból. Igaz, ez egyelőre nem mutatkozik meg az olimpiai kvótáink számában: 33 sportolónk mondhatja magát biztos résztvevőnek.

– Az atlétika, az úszás és a lövészet jól áll, a többi sikersportágunk jórészt jövőre váltja meg riói repülőjegyét. Ehhez meríthetünk a bakui Európa Játékok (8 arany, 4 ezüst, 8 bronz) és a a tbiliszi ifjúsági olimpiai fesztivál magyar sikereiből (9 arany, 3 ezüst, 11 bronz), valamint abból, hogy több sportolónk felkészülését NOB-ösztöndíj is segíti egy éven át – emeli ki Borkai Zsolt. A kiválasztott versenyzők 14 hónapon keresztül havi 430 dollárnak (120 ezer forint) megfelelő forintot kapnak három részletben.

Bácsi Péter (birkózás, 80 kg, kötöttfogás, világ- és Európa-bajnok): Mindenből jobbat tudunk megvenni a felkészülés során. Bízom benne, hogy a szeptemberi világbajnokságon már meg is szerzem a kvótát, a vb-n érmet várok, nem is lehet más a célom.

 

Póta Georgina (asztalitenisz, kétszeres Európa-bajnok): Az olimpia évére mindent kifizet a szövetség, ahová el szeretnék jutni. Táplálékkiegészítőre, sportfelszerelésre kiváló a NOB ösztöndíja. Szoftokra nagyon sokat költök, egy darab borítás 18 ezer forintnál kezdődik, egy ütő, amit félévente cserélünk, 40-50 ezer forint. Ha sok verseny van, hetente egy pár szoftot elhasználok, ha meleg van, jobban is kopik. Most új szabályok is vannak, nem ragasztunk mindennap, tehát „lassul” az ütő. Valamelyik puhul, mások keményednek, és nem mindegyik jön ki jól a gyártótól. Próbálgatni kell. Aztán jövő év májusában meglátjuk, hol állok a ranglistán, most 20. vagyok, az első 100 kijuthat. A végső összecsapásba nem valószínű, hogy beleszólhatok az olimpián, egyértelműnek látszik most a kínai győzelem a férfiaknál és a nőknél is, de a hollandok és a németek is kínai versenyzővel szerepelnek Persze a japánok, a hongkongiak és Szingapúr is jó. Boldog lennék, ha a negyeddöntőig eljutnék, de a cél a legjobb 16.

 

Vad Ninetta (kajak, négyszeres világ-, egyszeres Európa-bajnok): Masszázs, gyógytorna, táplálékkiegészítő, benzinköltség – erre megy majd a NOB-ösztöndíjam. Ugyanakkor még nem vagyok kint az olimpián, erre jövő májusig várnom kell, ami kvótákat most szerzünk, ez darabra van és nem személyre. Amire én törekszem, hogy az 500 négyesnek tagja legyek, illetve jó volna a 200 egyesben is rajthoz állni. Az olimpián az 500 négyesünk aranyérmet nyerhet mindenféleképpen, címvédőkként nem is várhatunk mást. 200 egyesben, amelyikünk ott lesz, érmet nyerhet, még ha nem is aranyat. Ötszáz párosban is szerepelnék szívesen, de a hazai válogató simán van olyan erősségű, mint egy vb-döntő.

 

 

Ők tehát még nem kvótások, de vannak, akik már igen, alábbiak akár már a mostani riói időjárást is figyelhetik. A déli féltekén ilyenkor tél van, de Brazíliában ez egészen mást jelent, mint nálunk. 16 Celsius-fok van éjjel, 28 nappal, sportolásra ideális lehet tehát az idő az olimpián is, éppen egy esztendő múlva.

ATLÉTIKA

Baji Balázs – 110 m gát, Helebrandt Máté – 20 km gyaloglás, Kővágó Zoltán – diszkoszvetés, Pars Krisztián – kalapácsvetés, Srp Miklós – 50 km gyaloglás, Papp Krisztina – maraton, Madarász Viktória – 20 km gyaloglás, Krizsán Xénia – hétpróba, Szabó Barbara – magasugrás, Márton Anita – súlylökés.

SPORTLÖVÉSZET

Tobai-Sike Renáta – pisztoly, Sidi Péter – puska, Szabián Norbert – puska, Csonka Zsófia – pisztoly.

ÚSZÁS

Takács Krisztián – 50 m gyors, Bernek Péter – 200 m gyors, 400 m gyors, 1500 m gyors, Gyurta Gergely – 1500 m gyors, Balog Gábor – 100 m hát, 200 m hát, Gyurta Dániel – 100 m mell, 200 m mell, 400 m vegyes, Cseh László – 100 m pillangó, 200 m pillangó, 200 m vegyes, Kenderesi Tamás – 200 m pillangó, Biczó Bence – 200 m pillangó, Verrasztó Dávid – 400 m vegyes, Bernek Péter – 400 m vegyes, Hosszú Katinka – 200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 200 m hát, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes, Kapás Boglárka – 400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó, Szilágyi Liliána – 100 m pillangó, 200 m pillangó, Jakabos Zsuzsanna – 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes, Verrasztó Evelyn – 200 m vegyes, 400 m vegyes, György Réka – 400 m vegyes, Risztov Éva – 10 km (nyílt vízi).

VITORLÁZÁS

Berecz Zsombor – finndingi, Tomai Balázs – laser.

A „bűvös 33” közül a legtöbben úszók, 17-en teljesítettek eddig úgynevezett A-szintet, úszóválogatottunk pedig az ígéretek szerint maximális létszámú is lesz az ötkarikás játékokon, mondani sem kell, milyen reményekkel Atlétáink is igen jól állnak, tízen közülük biztos résztvevők. A sportlövők jelenlegi riói létszáma négy, és van két vitorlázónk is, akiknek a MOB előszerződései alapján lassan a kezében is lehet a transzatlanti repjegy.

Nézzük most azt, sportáganként még hányan és hogyan, meddig szerezhetik meg az olimpiai indulás lehetőségét!

Asztalitenisz: Nemenként három versenyzőnk mehet, a 2016. május 15-ei világranglista-állás dönt. Esélyeseink: Pattantyús Ádám (65.), Kosiba Dániel (104.), Jakab János (120.), Póta Georgina (20.), Madarász Dóra (87.), Lovas Petra (106.).
Atlétika: A szintek teljesítési határideje 2016. július 11., nemzetenként 3-3 sportoló indulhat egy-egy versenyszámban. Kiemelt verseny: világbajnokság (2015. augusztus vége, Peking), Európa-bajnokság (2016. július második hete, Amszterdam).
Birkózás:
Kiemelt versenyek a szeptemberi világbajnokság és a jövő év április-májusi három nemzetközi kvalifikációs verseny.
Cselgáncs:
Versenyszámonként egy magyar, összesen 14 kvalifikálhat. A ranglista kvalifikál (2016. május 30.). Esélyeseink: Ungvári Miklós (8., 73 kg), Krizsán Szabolcs (17., 81 kg), Tóth Krisztián (1., 90 kg), Cirjenics Miklós (21., 100 kg), Csernoviczki Éva (7., 48 kg), Karakas Hedvig (10., 57 kg), Gercsák Szabina (51., 63 kg), Mészáros Anett (58., 70 kg), Joó Abigél (12., 78 kg). Kiemelt verseny az augusztus végi világbajnokság Kazahsztánban.
Evezés:
28 férfi és 20 nő kvalifikálhat. Augusztusban világbajnokságot, jövő májusban európai kvalifikációs regattát rendeznek. Kijutási esélye a Juhász Adrián, Simon Béla párosnak van.
Golf:
Nemenként négy versenyző kvalifikálhat, a legjobb magyar a ranglistán Rózsa Csilla, ő a 730.
Íjászat:
Nemenként három versenyzőnk mehetne, a jövő májusi nottinghami Eb dönt el mindent.
Kajak-kenu:
Legfeljebb nyolc férfi és hat női kajakos, valamint négy kenus indulhat. Kiemelt verseny: világbajnokság (2016. augusztus harmadik hete, Milánó), európai kvalifikációs megmérettetés (2016. május közepe, Duisburg).
Kerékpár:
Legfeljebb 34 sportoló kvalifikálhat, elsősorban az UCI-világranglista 2016. május 31-ei állását veszik figyelembe.
Kézilabda:
Kiemelt női verseny a világbajnokság (2015. december, Dánia), kiemelt férfiverseny az Eb (2016. január, Lengyelország). Továbbá: kvalifikációs női torna (2016. március 17–20.), férfi (2016. április 7–10.). A vb- és az Eb-győztes kijut, majd három olimpiai kvalifikációs tornát rendeznek mind a férfiaknál, mind a nőknél, helyszínenként négy csapattal – az első kettő szerez riói kvótát.
Lovaglás:
Legfeljebb 12 sportoló kvalifikálhat, a ranglistapontot adó versenyek 2016. március 6-ig tartanak.
Ökölvívás:
Legfeljebb 10 férfi és három nő kvalifikálhat. Kiemelt versenyek: férfi-vb (2015. október 5–18. Katar), női vb (2016. február 1–14., Kazahsztán), európai kvalifikációs torna (2016. április 20. – május 1.), olimpiai világselejtező (2016. június 7–19.). Kijuthat: Gálos Roland, Harcsa Zoltán, Bacskai Balázs, Varga Miklós, Nagy Tímea, Ancsin Katalin.
Öttusa:
Legfeljebb két férfi és két nő kvalifikálhat. Kiemelt események: Eb (2015. augusztus 17–23., Bath, Nagy-Britannia), vb (2016. május 17–23., Moszkva). A világranglistát 2016. június 1-jén zárják, a kvóták döntő többségét a május 5-i állás alapján osztják ki. Kijuthat: Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter, Demeter Bence, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara.
Ritmikus gimnasztika:
Legfeljebb hét versenyző juthat ki, erre egyetlen jelöltünk van Vass Dóra személyében.

Sportlövészet:
A négy már kvótással együtt legfeljebb 18 férfi és 12 nő kvalifikálhat., versenyszámonként ketten. Augusztusban világkupa, szeptemberben koronglövő-vb, februárban légfegyveres-Eb lesz, utóbbi Győrben.
Súlyemelés:
Hat férfi és négy női versenyző juthat ki, novemberben lesz a világbajnokság, ami az előző vb eredményével együtt kvalifikál.
Taekwondo:
Nemenként négy versenyző juthat ki, Gonda Ivettnek és Kotsis Edinának van erre esélye.
Tenisz:
Nemenként hat versenyző mehet, a jövő júniusi ranglista dönt. Fucsovics Márton és Babos Tímea reménykedhet.
Tollaslabda:
Nemenként nyolc magyar mehetne, de a legjobb magyar, Sárosi Laura is csak a 89. helyen áll a női világranglistán.
Torna:
Nemenként öt versenyző indulhat. Kiemelt versenyek: vb (2015. október vége, Glasgow), olimpiai tesztverseny (2016. január, Rio de Janeiro). Kijuthat: Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Böczögő Dorina, Makra Noémi.
Triatlon:
Nemenként három versenyzőnk juthat ki, ranglistapontok alapján. Esélyesek: Vanek Ákos, Faldum Gábor, Tóth Tamás, Kovács Zsófia, Vanek Margit.
Úszás:
Az A-szintet 17 sportoló teljesítette. Nemenként 26, versenyszámonként két magyar mehet, a szintidők teljesítési határideje 2016. július 1. Műugrásban Kormos Villő és Gondos Flóra juthat ki, szinkronúszásban jövő áprilisban lesz kvalifikációs viadal.
Vízilabda:
Még nem jutott ki sem férfi-, sem női válogatottunk. Kiemelt verseny a januári szerbiai Eb és az áprilisi firenzei kvalifikációs torna, utóbbin három csapat nyer bebocsátást az olimpia kapuján.
Vitorlázás:
Eddig két kvalifikált sportolónk van, kijuthat még Érdi Mária, a szörfös Gádorfalvi Áron, Detre Diána és Cholnoky Sára. Minden hajóosztályban lesz még vb.
Vívás:
Nemenként nyolc versenyző kvalifikálhat. Több grand prix és világkupa-viadal lesz még. A csapatversenyekbe 8-8 ország kvalifikálhatja magát a 2014. április 4-i ranglista alapján. Az első négy helyezett kvótás, a következő négy az 5–16. helyezettek közül a kontinensenkénti legjobb. Kijuthat a férfi- és a női párbajtőrcsapat. Jelenleg kvalifikációs helyen áll: Szilágyi Áron, Decsi Tamás (kard), Márton Anna (kard), Boczkó Gábor, Imre Géza (párbajtőr), Szász Emese (párbajtőr), Mohamed Aida, Knapek Edina (tőr), továbbá Varga Gabriella (tőr), Szatmári András, Iliasz Nikolasz (kard).
Nincs esély:
Gyeplabda, kosárlabda, labdarúgás, rögbi, röplabda.

Említettük a jegyeket: a MOB előszerződést kötött az Australian Airlinesszal, hat Budapest–Rio gép indul majd a játékokra, ezek egyenként 214 embert képesek szállítani. A jegyek közül 700 millió forintért foglalt mintegy 13 ezret a MOB, különös tekintettel a kajak-kenu, a vízilabda és az úszás eseményeire, de a focielődöntőre és -döntőre is szereztek 500 tikettet.

Az aranygép a MOB közlése szerint 2016. augusztus 23-án hajnali 3-kor landol Budapesten.

Kapcsolódó bejelentés Borkai Zsolt részéről, hogy hivatalosan 2015. szeptember 15-én leszünk 2024-es kandidálók az olimpia megrendezésére. A pályázati anyag már Thomas Bach NOB-elnök asztalán van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.