Berki kiszállt – de mi van a többi londoni bajnokkal?

Szilágyi hullámzóan vív, Pars sérült, Gyurtára felúsztak öten. Mi marad Londonból Rióig?

2015. 11. 03. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb augusztus elején, a MOB „Rio előtt egy évvel” tematikájú rendezvényen értekeztünk arról, hogyan áll a magyar kvótaszerzés ügye, akkor az időarányosan igen alacsonynak tűnő, 33-as magyar résztvevői számot azzal magyarázta az olimpiai bizottság, hogy „csapataink harcban állnak”, például a kézilabdázók és a pólósok is csak később dobják meg a létszámot.

A mérleg negatív serpenyőjébe a minap viszont egy jelentős súly került azzal, hogy a sokáig és többszörösen vállsérült Berki Krisztián elviselhetetlen fájdalmai miatt nem verekedhette magát a glasgow-i tornász-vb döntőjébe lólengésben , így kiszállt a riói repülőjegyért folyó küzdelemből, nem védheti meg Londonban szerzett olimpiai bajnoki címét. Adja magát a kérdés: hogy állnak a többiek, Pars Krisztián, Szilágyi Áron, úszóink és kajakozóink?

A London (80,59 m, arany) utáni évben világbajnokságon szerepelt Moszkvában a szombathelyi Pars Krisztián, ahol bár a legjobb eredménnyel masírozott a döntőbe, ott a lengyel Pawel Fajdeknak jött ki jobban a lépés, a magyar 80,30-as eredményére „rádobott” még másfél métert, meg kellett elégednünk az ezüsttel. Pars egy héttel később megdobta az év legjobb eredményét (82,40). A tél leteltével a dobó egy Európa-kupa-viadalon indult (2014. március), ahol Fajdek megint jobb volt nála majdnem egy méterrel. Nyáron viszont három irgalmatlan dobásával átvette a vezetést a világranglistán, 81,31-es, valamint 81,56-os vetését a pesti Gyulai-emlékversenyen koronázta meg élete addigi legnagyobb hajításával (82,49). És még innen is volt tovább, az augusztusi zürichi Eb-n hiába dobott 82 méter fölé Fajdek, Pars 82,69-cel új egyéni csúcsot döntött.

A 2020-as, tokiói játékokig tervező – akkorra 38 éves – sportoló számára amilyen sikeres volt a 2014-es év, annyira rosszul fordult át az ideibe. Két vb-ezüst után arra készült, hogy 2015-ben végre „feldobódik” a világ tetejére. Közelítőizom-húzódása egyre erősödött, de még így is legyőzte egy évnyitó megmérettetésen Fajdeket, ám a combja később csütörtököt mondott, és egyre többször láttuk őt dobogósnál rosszabb helyen végezni, méterekkel rosszabbat dobva a győztesnél – aki az esetek többségében Pawel Fajdek volt. Az idei Memorialon Pars második lett, az augusztusi vb-n negyedik, a combfájdalmak mellé pedig bejött egy kisebb derékbántalom is. Szeptemberben 78,73-mal fejezte be az idei versenyzést, most pihen. Az olimpiai kvótát (78,46) 2015 tavaszán megszerezte. Csak az a lengyel fiú nagyon erősnek és stabilnak tűnik éles helyzetekben

Olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozónk még mindig csak 25 esztendős, a szakág itthoni egyeduralkodója 2008 óta. 2013-ban, a simán megnyert londoni játékok után viszont – ahogy ő fogalmazott – magához méltatlanul vívott az Eb-n. Egy egyéni 18. hely jött össze neki, de csapatban ezüstéremmel jöhetett haza. Az itthoni vb-n kellett volna kiköszörülni a csorbát, de az elődöntőben egyetlen tussal verte az orosz Nyikolaj Kovaljov, egy bronz sikeredett. A \'14-es év jól indult neki, világkupaversenyt nyert Padovában, az Eb-n viszont megint kilökték a nyolcaddöntőben.

Vb-t tavaly is rendeztek, ott ötödik lett, csapatban bronzérmes. 2015-ben – úgy tűnik – kezdi visszanyerni a formáját, ő lett az egyéni Európa-bajnok, és megint lett egy csapatbronza is. A világbajnokságon elért egyéni hatodik helyezés után edzőváltás következett, Decsi Tamás irányítja riói felkészülését. Szilágyi Áron kvótaszerzése még nem történt meg, de a következő grand prix-kon és vk-versenyeken bebiztosíthatja kedvező helyét a világranglistán, amit április elején zárnak Rióra.

Ki ne ismerné a 2004-es athéni olimpia apró, vagány, ezüstérmes mellúszóját, aki aztán egy nagyobbacska kitérő után, 2009-től zsinórban három világbajnoki címet is szerzett 200 m mellen! A 2013-as barcelonai aranyat megelőzően ráadásul Londonban is első lett, a 2015-ös kazanyi világbajnokság viszont megmutatta, hogy Gyurtából is fel lehet készülni: az Újpest sportolóját olyan tempóba hajszolták az első százon, ami után már nem tudta hozni a korábban látott hajrát – pedig az egyéni legjobbjához közeli idővel, ha senkire sem figyel, csak magára, megnyeri a versenyt! Erre készülhet majd a riói olimpián, ahol 100 és 200 méter mellen indul. Mint az MNO-nak nemrég elmondta, rettentő sűrű, hatfős az élboly, amelyből bármikor bárki nyerhet. A vb-n látotthoz képest viszont más taktikát választhat az olimpián, és ígérete szerint megtanul majd az adott versenyhelyzethez alkalmazkodni. Húzós lesz. A kvótát mindkét számban megszerezte már.

Unortodox úszással lett olimpiai bajnok a korábbi „ezüstlány” Londonban: 10 kilométeren a vízbe ugráskor az élre állt, és nem hagyott senkit felúszni, demoralizáló módon nyert. Az ötkarikás játékok óta eltelt időszakban biztató eredményei voltak, valamennyi versenyét uralta. Így szerzett kvótát a 2016-os olimpiára is Kazanyban, éppen a nála csak hangyányival gyengébb Olasz Annát elütve az ötkarikás indulás lehetőségétől.

A nyár végén edzőt váltott, a Kőbánya SC kötelékében fordul rá Rióra. Verekedős versenyszám az övé, volt, hogy emiatt ki is zárták – már megnyert versenyről.

A hazai sikereket sorra hozó sportágban egy itthoni válogató is lehet olyan erősségű, mint egy olimpiai finálé – és ezt nekünk Szabó Gabriella is megerősítette pár héttel ezelőtt.

Londonban az 1000 méteres kajakos férfipáros, a női kajaknégyes (500 m) és az 500-as női szóló kajakszám termett számunkra aranyat, ezek közül azonban az augusztusi milánói vb-n még csak a két női számban sikerült kiharcolni az olimpiai indulás lehetőségét. Az, hogy ugyanaz az összetételű egység védheti meg az olimpiai bajnoki címet (akár négyesben, akár szólóban), egyáltalán nem biztos, tavasszal leszünk okosabbak. Ráadásul a Dombi Rudolf–Kökény Roland páros már felbomlott, nem fog újra összeállni. A milánói világbajnokság az olimpiai számokat tekintve mindenesetre nem kecsegtet a címvédés egyértelmű esélyével, ezer méteren a férfi kajakpáros a középfutamban elvérzett, a női négyes pedig a döntőben rémisztően simán kikapott a fehéroroszoktól. Kárász Anna nyakába szintén ezüstöt akasztottak Olaszországban az 500-as női kajakegyes után.

Feltűnt viszont egy-két új ötkarikás esély. A kajakduók 200 méteres sprintszámában Tótka Sándor és Molnár Péter aranyérmet nyert a vb-n, és Kammerer Zoltánék ezerméteres ezüstös férfi kajaknégyesét sem kell leírni. A hölgyeknél tavasszal dől el, ki lesz a sprinter, Vad Ninettának nem ment a vb-n. Pozitív hírrel zárunk: nagyon nehezen képzelhető el, hogy az 500-as női kajakduóra nem sikerül egy aranypárost összerakni, Milánóban a Szabó Gabriella–Kozák Danuta páros nyert. Az olimpián 11 számot rendeznek kajak-kenuban (7 férfit és 4 nőit).

Ne tagadjuk, lehetnek titkos befutóink a szűk tíz hónap múlva esedékes játékokon, a cselgáncsozó hölgyek vagy a birkózók közül „bármikor” olimpiai bajnok lehet valaki, és Hosszú Katinkának is már csak az olimpiai arany hiányzik az éremkollekciójából. London óta kilószám gyűjti az aranyérmeket, leginkább a 200 és 400 méteres vegyesúszószámokban. Az úszó Cseh László viszont pályafutását ötkarikás elsőség nélkül zárhatja, ha a pillangószámokra visszatér az amerikai Michael Phelps.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.