Márton-napi vígság márciusban

Magyar érmek több évtized után, a Real hanyatlása, bemutatkozik itthon egy német tréner.

Arday Attila
2015. 12. 18. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban már harminc éve volt, hogy magyar atléta legutóbb aranyérmet szerzett a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. A nyolcvanas években még volt egy nagy generációja itthon a sportágnak, Szalma Lászlóval, Pálóczi Gyulával, Bakosi Bélával, Bakos Györggyel, azóta egy-két versenyző érme jelenti az atlétikasikerünket. 1985-ben Pálóczi Gyula távolban, Bakos György 60 méteres gátfutásban győzött a fedett Eb-n, 2015-ben pedig Márton Anita súlylökésben.

A legszebb módon, az utolsó dobásával: hatodikra 19.23-mal megdöntötte a csaknem három évtizede fennálló magyar rekordot, és megszerezte a küldöttség egyetlen, annál gyönyörűbb érmét.

– Fogalmam sincs, hogyan dobtam ekkorát – (nem) emlékezett vissza a bajnok közvetlenül a győzelem után. – A nagy eredmények így szoktak születni. Azt persze azonnal éreztem, hogy átvettem vele a vezetést, de el sem hittem, amikor kiírták a dobás nagyságát.

– Január.

– Február.

Márciusban már harmincöt év telt el a legutóbbi világbajnoki érmünk óta téli sportágban: 1980-ban Dortmundban Regőczi Krisztina és Sallay András aranyat nyert jégtáncban. 2015-ben pedig az új magyar sikersportág, a rövid pályás gyorskorcsolya hozott megint medált nekünk, kettőt is: Liu Shaolin Sándor és a férfiváltó is ezüstöt szerzett.

Az év harmadik hónapjában két magyar férficsapat is bejutott a nyolc közé a kézilabdázók Bajnokok Ligájában, ráadásul mindkettő kettős győzelmet aratott. A Veszprémtől ez nem volt meglepő, sokkal esélyesebbnek számított a spanyol La Riojánál. A Szeged ezzel szemben a német RL Löwen ellen felborította a papírformát: a sikert idegenben alapozta meg 34-30-as diadallal.

A labdarúgó Bajnokok Ligája és a spanyol bajnokság a Real Madrid hanyatlását hozta. Néhány hónappal korábban még sokan a Real vagy a Bayern győzelmét vizionálták a BL-ben, az őszi forma alapján. Csakhogy a szezon második felében kell csillogni, és mint tudjuk, egyikük sem jutott végül a döntőbe.

A márciusi nyolcaddöntő még mindkettőnek összejött, de a Realnak ez futballtörténeti szerencsétlenkedéssel sikerült: a visszavágón Madridban 4-3-ra kikapott a Schalkétól, olyan pedig korábban nem fordult elő, hogy egy csapat hazai pályán ennyi gólt kapva továbbjut.

Nemsokára Európa legnagyobb bajnoki rangadóját is elveszítette a Real, az El Clásicón 2-1-re kikapott Barcelonában, és innentől hiába üldözte ellenlábasát a korábban biztos aranyvárományosnak tartott királyi gárda.

Itthon kiderült: Király visszatér. A Hertha, a Crystal Palace, az 1860 München és a Fulham korábbi kapusa, Király Gábor úgy döntött, hazaköltözik a nevelőegyesületéhez, a szombathelyi Haladáshoz. A német sajtó közben tudni vélte: Király egykori berlini csapattársa, Dárdai Pál, a Hertha (siker)edzője a klubja szándékai szerint nem maradhat az őszi Eb-selejtezőkre magyar szövetségi kapitány. Mint nyáron kiderült, jól értesültek a német kollégák. Közben itthon mintha már készültek volna erre: a Magyar Labdarúgó Szövetség márciusban kinevezett sportigazgatónak egy nálunk kevésbé ismert német szakembert, aki korábban öt évig volt Király és Dárdai pályaedzője Berlinben. Bernd Storckot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.