Szétguruló gyöngyök a magyarok

Megvannak a konkrét okai, hogy miért véreztek el öttusázóink a riói olimpián.

2016. 10. 26. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónapos szünet után áll újra munkába balsikerű riói szereplése után öttusa-válogatottunk, Marosi Ádámnak és Földházi Zsófiának hétfőn volt az első úszóedzése. A női egyéniben a regnáló világbajnok Kovács Sarolta 17., a 2013-ban Európa-bajnok Földházi 27. lett Rió­ban; a férfiaknál szintén 2013-ban Eb-aranyérmes Marosi 12., míg Demeter Bence – a 2012-es kontinensviadal egyéni bronzérmese – 17. lett. Rákospalotán a Csokonai Művelődési Központban gyűltek össze újra így négyen, hogy az okokat boncolgassák.

– Már évek óta pszichológussal készülünk, hogy csak a feladatunkra koncentráljunk, sajnos ez most sem jött össze – fogalmazott Kovács, aki civilben párjához, Demeterhez hasonlóan nem fogja a sikertelenséget a rendezésre. Bár a magyaroknak – hasonlóan a pekingi és a londoni női bajnokhoz – a lóval gyűlt meg a bajuk leginkább, Marosi szerint Rióban kifejezetten jó lóállományt hoztak össze. Kovács Saroltát egy kicsit zavarta, hogy mindenhol az ő esélyességéről beszélnek, ami miatt legfőképp saját maga korábbi sikerességét okolhatja, no meg mondjuk a szövetséget, amely előre bevállalta az érmes szereplést.

A nemzetnek fontos

A férfiöttusa 104 éve szerepel olimpián, a női 2000 óta. Magyarország összesen 20 játékokon szerepelt, 9 arannyal a legeredményesebb nemzet. Az öttusázók kisiskoláskorban kezdik úszással, majd futással, nagyjából 11 évesen a lövészet, két évvel később a vívás, végül a lovaglás jön. 17-18 éves korára kész a versenyző. Hazánkban ma papíron 28 klub működik, 1500 sportolóval.

Marosi Ádám, London bronzérmese is úgy véli, hogy valóban, az egész tavasz a dobogós helyek irányába mutatott, persze nem ártott volna, ha stressz ellen a vívás előtt megihatott volna „egy Unicumot sörrel”… A viccet félretéve azért elmondta a maga magyarázatát.

– Sokkal sűrűbb a világ élmezőnye, mint tizenöt éve. A sikeresség persze nagyon sok apró tényezőből áll össze. Kiérkeztünk az olimpiára, szét lettünk szórva, én teljesen egyedül voltam a szobámban, és azt sem tudtam, hol vannak az edzők. Aztán egyik szobából át a másikba… Londonban megkaptuk az apartmant, ott egy helyen voltak az öttusázók, nem pedig összevissza. Most nem volt meg az a csapathangulat és -morál, ami négy évvel ezelőtt.

Marosi lapunknak azt is elmondta, a válogatott versenyzőknek hiányoztak azok a kiegészítő tevékenységek, amelyekkel levehették volna a terhet a vállukról, a felelőst nem nevezné meg. Szerinte egyértelmű, hogy jobban össze kell fogni az öttusacsaládot.

Való igaz, Marosi Ádám a Honvédban, Földházi Zsófia a KSI-ben, a Kovács, Demeter páros Fehérváron – a magyar öttusa utolsó megmaradt fészkében – edz, a felelősségteljes törődés pedig azért is fontos lenne, mert alig tucatnyi versenyző ér el felnőtt szinten valamirevaló eredményt. Az utódok? A KSI-ben a 32 éves Marosi után a legidősebb felnőtt versenyző 20 éves. Földházi ezt megerősítve leszögezi, a felnőttkorba lépő korosztály „egyéniben nincs sehol”. Márpedig hiába vitézkedünk váltóban és csapatban a világversenyeken, az olimpián egyik sincs a kettő közül.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a sportágra folyamatosan zúduló szabályváltoztatásoknak hamarosan vége, kikerülhet a Demeternek egyébként kedvező második napi bónuszvívás – ebben fordított erősorrendben lépnek pástra a vívók –, és 7,3-ről 8-ra növelhetik az érvényes találat értékét lövészetben, így a mázlifaktor jelentősen csökkenhet.

Az Orbán Viktor szíve csücskének számító öttusába („Ez minden sportok atyja!”) érkező pénz jelentős mértékben nőtt 2012 óta – rendezték a jelentős szakmai munkát végző edzők fizetését, lovardák és lőterek épültek –, annak gyümölcseit Marosi szerint leghamarabb a tokiói olimpián láthatjuk.

És amíg versenyzőink kiegészítő tevékenységeivel nem foglalkoznak, Marosi Ádám addig is angol- és táncórákon lazítja el magát, és hivatalosan hadnagyként is újra jelentkezni tervez a honvéd alapképzésre. Szerinte utóbbi minden mai fia­talra ráférne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.