Ki jöhet Gyárfás után?

Öt ember mindenki másnál esélyesebb, többen közülük a politikából jönnének.

2016. 11. 30. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesült Hosszú Katinka akarata, Gyárfás Tamás a magyar úszóválogatott egy részének a kanadai rövidpályás világbajnokságra utazásával egy időben, huszonhárom év regnálás után jelentette be, hogy a körülötte kialakult helyzetre való tekintettel feláll a sportági szövetség vezetői székéből.

Hogy mi következik ezek után? A Magyar Úszó Szövetség alapszabályában a 18. paragrafus e) pontja éppen arról szól, hogy ha az elnöki poszt valamilyen okból megüresedik, rendkívüli közgyűlést kell összehívni. Ehhez persze az kell, hogy Gyárfás Tamás írásban is jelezze ugyanazt a szövetségnek, amit levélben a távirati irodának küldött távozási szándékával kapcsolatban. Amennyiben Gyárfás lemondólevele megérkezik a MÚSZ-hoz, legközelebb 15, de legkésőbb 30 nappal később a szövetségnek ki kell tűznie a tisztújítást. Ha a papír átfut a windsori rövidpályás vb előtt, december 6-áig, reális esélye van, hogy még karácsony előtt új elnöke lesz a szövetségnek.

Több olyan név is felmerült már, amely beleillene a fideszes sportirányítás-átalakítási folyamatba, jelesül hogy egyre-másra foglalják el a szövetségi vezető pozíciókat politikából jött emberek. Birkózásban a közelmúltban váltotta Hegedűs Csabát a volt csepeli polgármester és rezsibiztos Németh Szilárd, az asztaliteniszezők trónusán a korábbi NGM-államtitkár Nátrán Roland ül, Pósfai Gábort követve, a vívók szövetségét az „elmúlt nyolc év” (2002–2010) kormányzati intézkedéseit vizsgáló bizottság fideszes alelnöke és volt helyettes államtitkár Csampa Zsolt vezeti, Szolnok fideszes polgármestere a kosarasok élén áll, a teniszszövetség elnöke pedig Szűcs Lajos, a Pest megyei önkormányzat exvezetője. A nagyobbik kormánypárthoz közelinek titulálható elnök egyengeti még a műugrók, az evezők, a kerékpározók és a triatlonisták útját is, a sort pedig Kocsis Mátéval, a kézilabda-szövetség vezetőjével zárjuk – közismert, ő Budapest VIII. kerületének fideszes polgármestere.

Ők mind azelőtt kerültek hivatalba, hogy a kasszakulcsot és a jogart az Országgyűlés három hete kivette a sportági szövetségek vezetőinek kezéből a sporttörvény átalakításával, és az erőforrástárcához tartozó sportállamtitkárságnak adta. Ismert, az új jogszabály fő célja az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítése. A változás értelmében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.

A következő napokban rengeteg kérdőjel kiegyenesedik majd.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.