A magyar kézilabda súlyos hiányosságára mutat rá a kapitány

A B válogatott trénere, Juhász István úgy látja, túl hamar dobják a mély vízbe az itthoni tehetségeket.

G.B.
2017. 01. 30. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász István, a B válogatott szövetségi kapitánya érdekes dologra hívta fel a figyelmet a Digi Sport Reggeli start című adásában. A vasárnap véget ért kézilabda-világbajnokság kapcsán, ahol a mieink a hetedik helyen végeztek, azt mondta, a magyar válogatott eredménye reális, nagyjából most itt tart a csapat. „A szakmai hátteret és munkát illetően azonban hiányérzetem van” – tette hozzá.

A tréner azt mondta, hogy az edzőképzésben, a tehetségek kinevelésében nem lát kivetnivalót. Abban viszont igen, hogy

a játékosokat túl hamar bedobják a mély vízbe Magyarországon, a túlzott eredménykényszer pedig agyonnyomja őket, elillan az önbizalmuk.

„A fejlesztőmunka hibádzik. A norvégoknál például épp ez az, ami nagyon működik, meg lehet nézni a játékosok magabiztosságát, hozzáállását” – idézi az NSO Juhászt, aki a friss vb-ezüstérmes északiakban látja a követendő példát.

Nemrég írtunk cikket arról, hogy mi az alapvető különbség a délszláv kézilabda utánpótlása és a magyar között. Érdekes, hogy Rosta István, utánpótlás-válogatottunk volt szövetségi kapitánya épp a fentiek ellenkezőjét mondja: túl kevés magyar fiatal kap lehetőséget a sok külföldi miatt az NB I-ben. Így viszont éles helyzetben kevesebb esélyük van bizonyítani. Ezzel szemben a szerb és a horvát élcsapatok tele vannak saját nevelésű fiatallal, akik játszanak is.

A szegedi utánpótlásban dolgozó Marko Krivokapics a hozzáállásbeli különbségeket emelte ki lapunknak. – Ha Szerbiában van esélye egy játékosnak arra, hogy eljusson a legjobbak szintjére, azt sokkal jobban kihasználja. Más a hozzáállása, mert tudja, így az átlagosnál sokkal magasabb életszínvonalon élhet majd. A szegedi utánpótláscsapattal is dolgozom, látom, hogy hatalmas a különbség a szerbek és a magyarok között mentalitásban, karakterben – mondta a magyar édesanyától származó Krivokapics.

A teljes cikket ide kattintva éri el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.