Az átállított magánélet a korcsolyasikerek egyik titka

Eb-hőseinket a reptéren vártuk. Reálisnak tartják, hogy 38 év után téli olimpiai érmes lesz Magyarország.

2017. 01. 17. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laza, mégis céltudatos srácok a budapesti születésű Liu testvérek, akiket a magyar válogatott történelmi gyorskorcsolyasikere – 1 arany, 6 ezüst – után a budapesti repülőtéren vártunk hétfő este. Az idősebb, Sándor a sportág első egyéni Európa-bajnoki aranyérmét nyerte Torinóban a hétvégén.

„Motivált vagyok” – reagált érzéseit firtató kérdésünkre Liu Shaolin Sándor. „Nincs az, hogy nyertem, és már nincs hová fejlődni; a tudás olyan, mint a tenger, lehetetlen összegyűjteni az összes cseppjét. Egy végtelen lépcsőn sétálunk felfelé, fokról fokra” – ontotta a hasonlatokat a 21 esztendős sportoló, aki az 1000 méteren szerzett Eb-aranya mellé odatett még egy-egy ezüstöt a 3000 méteres szuperdöntőben és összetettben is. Lehetett volna gazdagabb az éremgyűjtemény, ha az 1500-as versenyben mellé érő Liu Shaoangra nem vigyáz annyira.

„Az élen álltam, az öcsém beelőzött, összeértünk, és megbotlott. Vigyáztam rá, ezért visszaestem. Az utolsó pillanatban láttam, hogy ő jön, ezért nem „döntöttem rá” a kanyarban. Ha nem ő érkezik, biztosan harcolok.”

Edzőjük, Csang Csing (Zhang Jing) – akit 2012-ben hozott a szövetség Magyarországra, és akit a sportágban mindenki csak Linaként emleget – a futamok előtt azt tanácsolta nekik, a „magukét” korcsolyázzák, aztán ha egymás mellé kerülnek, törekedjenek közösen a győzelemre, ebből jött ki 1000 méteren Sándor aranya és Shaoang ezüstje.

Az összedolgozást – amit egyébként Darázs István gyorskorcsolya-szakágvezető is helyesel – nem nézi minden ellenfél jó szemmel, de mint a Magyar Nemzetnek a kisebbik, 18 éves Liu elmondta, minden szabályos.

„Helyezkedéssel segítjük egymást úgy, hogy ne érjünk össze. Beállunk az első két helyre, és nem engedünk el senkit” – idézte fel az 1000 méteres döntőben bevált taktikát, amelyet mások is alkalmaznak. Shaoang emlékei szerint korábban egyszer három koreai próbált összeügyeskedni közösen legalább egy érmet, de elkapkodták.

Liuéknak egy-két kisebb próbatételt követően márciusban jön a rotterdami világbajnokság, és már tizenhárom hónapra sem vagyunk a dél-koreai, pjongcsangi téli olimpiától, ahol a hazaiak mellett Kína és Kanada is ott lesz mind férfi-, mind női vonalon. Erről már Darázs István beszélt lapunknak.

„Az Eb-teljesítménnyel elégedett vagyok, de kicsit többet vártam. Az Európa-bajnokságon bemutattuk Ázsiának és Amerikának, hogy ott vagyunk a topon, jó lett volna, ha Európa is látja ugyanezt” – adott hangot elégedettsége mellett némi csalódottságának is „szigorú atyaként” a szakágvezető, egyértelműen a negyedik helyen végzett férfiváltó eredményére utalva. Darázs összességében viszont úgy látja, a magyar csapat nem az, amely megijed, ha az egész világ ott van a jégen. Erre szimbolikus bizonyíték, hogy a mindössze 18 éves Jászapáti Petra igencsak megszorongatta a sportág legendáját, az olasz Arianna Fontanát a női váltódöntő hajrájában, még kívülről is előzni próbált a végén; nem beszélve a 2009-ben váltóban Európa-bajnok Keszler Andreáról, aki most egy 25 centis vasdarabbal a lábában nyert 5 ezredmásodperc hátránnyal ezüstöt 1000 méteren – ez élete legjobb egyéni eredménye volt –, és még a csapatot is behúzta a második helyre. Hogy mennyire volt mégis szerencséje a Kecó becenevű rutinos versenyzőnek – ketten ütköztek és kiestek előle a döntőben –, arról Darázs István azt mondta, fontos futballmeccsek is eldőlhetnek öngóllal, és olimpiai aranyérmet is szereztek már hasonló körülmények között.

Jászapáti versenyzésére visszatérve a szakágvezető kiemelte még, hogy nagy reményei lehetnek, ha higgadtabban dönt, és jobban helyezkedik a nehéz szituációkban.

Darázs István szerint a sikeres szereplés több összetevős. Mint mondja, a versenyzők „átállították a magánéletüket”, és a kiváló edző, valamint a 2013 óta járó kiemelt állami támogatás mellett a sportolóknak már csak a korcsolyázásra kell koncentrálniuk, a munkát pedig száz százalékig bele is teszik.

Hogy mit gondolnak a szakágvezető véleményéről a Liu testvérek, miszerint a 2018-as téli olimpián benne lehet a magyar gyorskorcsolya-válogatottban legalább egy érem? Szemrebbenés nélkül bólogatnak. És akkor még egy szót sem szóltunk a női váltóban számításba vehető, lábadozó Heidum Bernadettről.

Miniinterjú a Liu testvérekkel

– Melyik volt a nehezebb, a tavalyi, megnyert 500 méteres vb-döntő vagy a mostani 1000-es Eb-finálé?
Liu Shaolin Sándor (LSS): – Ez az 1000-es jóval hosszabb volt, minél kevesebbet kell menni, annál jobb. Különböző módon volt nehéz mindkettő, az aranyat sosem adják ingyen.

– Két ezüstöt szerzett egyéniben. Hogyan viszonyul hozzájuk? 1000 méteren a testvére előzte meg.
Liu Shaoang (LS): – Előzetesen az volt a célom, hogy legyen egy egyéni Eb-érmem, ezt sikerült elérnem. A váltóról kicsit rossz szájízzel jöttünk el, de amiatt cseppet sem vagyok boldogtalan, hogy az 1000-es verseny után a testvéremmel állhattam a dobogón.

– Mit tett volna adott esetben azért, hogy legyőzze a bátyját?
LS: – 1500-on én végeztem előrébb, 1000 méteren pedig egymást fedeztük, az eredmény pedig igazolta, hogy jól tettük.
LSS: – Amikor az 1000 méteres döntő előtt melegítettünk a szobabiciklin, edzőnk azt tanácsolta, hogy magunkkal foglalkozzunk, de ha odakerülünk, segítsük egymást, a második körtől módunk is volt erre, innen már nyolcvan százalék esélyünk volt, hogy nyerünk.

– Ha már 1500 méter: önök ketten összeértek. Készülnek erre edzésen? Netán gyakorolják?
LS: – Lehet gyakorolni, de nem egyszerű. Az említett futamban pedig hárman is voltunk magyarok, arra is kellett figyelni, hogy nehogy kilökjük egymást, az e miatti kizárásról és a sérülésveszélyről már nem is beszélve.

– A holland Sjinkie Knegt mondhatna többet a vadulásról, két magyart is kilökött 1500-on
LSS: – 1000 méteren is csak rám utazott, arra ment, hogy verekedjen a jégen.

– Hogyan jellemezné a 3000 méteres távot? Ki a jó ebben: aki jól koncentrál, aki jól korcsolyázik, vagy akinek jobb az állóképessége?
LSS: – Minden kell hozzá. Amikor négy kör volt hátra a döntőből, az élre álltam, azt éreztem, hogy nagyon jó erőben vagyok, két körrel később már láttam, hogy túlvállaltam magam. De tanultam ebből.

– Mi jön az olimpiáig? Tizenhárom hónap sincs már.
LS: – Vasárnapig pihenő, aztán junior-világbajnokság, majd világkupaverseny. Ezután tudok majd pihenni, és jön is a rotterdami felnőtt-vb, amelyen szeretnék az első öt között végezni összetettben. Az olimpiáról csak akkor beszéljünk, ha már ott vagyunk, mindent megteszünk Magyarország legszebb eredményéért.
LSS: – Nagyon sokat versenyzünk: világkupa, vb, négyállomásos olimpiai kvalifikáció és Európa-bajnokság is vár még rám. Meglátjuk, mire lesz elég, hogy a maximumot nyújtjuk. A dobogóra sikerülhet felállnunk az olimpián, fejben ott kell lennünk, és nem túlizgulnunk a dolgot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.