Diadallal felelt Sabaté és a Veszprém az éles kritikákra

Lékai Máté otthagyta a fogát Németországban, a magyar bajnokcsapattal azonban nem így történt a fontos meccsen a kézilabda BL-ben.

Arday Attila
2017. 02. 15. 19:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs manapság senki, aki jobban megosztaná a veszprémieket, mint Xavier Sabaté. Ahogy maga a Veszprém mint klub megosztja Magyarország oly sok kézilabda-rajongóját (kivételezett helyzetével, befolyásával, pazarló játékospolitikájával), úgy lett a városon belül a katalán tréner maga is a szeretet és a kritika középpontja egyszerre.  

Jelenleg a harag hangjai sokkal erősebbek, így igencsak furcsa hangulatban kellett útra kelnie a csapatnak Németországba, a Kiel elleni Bajnokok Ligája-meccsre. Kétségtelen tény, az együttes szakmailag mélypontra került. A BL-csoportjában az ötödik helyre csúszott vissza, a játéka alapján nem látszódott hónapok óta, hogyan fog előkelő helyen végezni, így a lehető legnehezebb helyzetbe sodorja magát.

A jelenlegi sorozatnak hat favoritja van, ebből ötöt sikerült az A csoportba sorsolni tavaly, közöttük az utolsó helyre került a dunántúli csapat, hasonló folytatással már a nyolc közé jutás sem lesz egyszerű, nemhogy a kölni négyes döntőbe kerülés, nem is beszélve a BL-trófea megszerzéséről.  

Veszprémben pedig már nem lehet alacsonyabbra tenni a mércét, három elveszített BL-döntő után.

Tizenöt év telt el az első óta, 2002 persze inkább a siker éve volt, senki nem gondolta az akkori vezetőedzőről, a horvát Zdravko Zovkóról, hogy nem értene hozzá, csak azért, mert a Magdeburg erősebbnek bizonyult a fináléban. 2015-ben a spanyol Carlos Ortega vezetésével sikerült az utolsó meccsig eljutni, akkor a Barcelona bizonyult jobbnak a fináléban, ezért sem zúdult népharag Ortegára. (Sőt, a menesztése után, 2015 őszén megünnepelte a közönség.) 

Egy évvel később korábbi katalán segítője, Xavier Sabaté minden korábbinál közelebb vitte a Veszprémet a hőn állított BL-győzelemhez, a második félidőben már kilenc góllal vezetett a csapat a Kielce ellen, végül hétméteresekkel mégis alulmaradt. Akkor sem a Veszprém volt az egyetlen favoritja a sorozatnak, a Paris Saint-Germain vagy a Barcelona tavaly is nagyon erős keretet tudott magáénak, nekik viszont még a finálé sem jött össze.

Sabaté a BL-döntő hajrájában nem tudta megállítani a lejtőn a csapatot, és azóta is csak lefelé vezet az út. A csapatra tripla feladatok vártak, hiszen a kiírás miatt vissza kellett térnie a bajnokság alapszakaszába, anyagi és szakmai érdeke volt újra elindulni a főleg szláv csapatokat erősítő Seha-ligában, és minden korábbinál keményebb BL-sorozat várt rá, egy csoportban a Paris Saint-Germainnel, a Barcelonával, a Kiellel és a Flensburggal. Sabaténak ehhez kétszer akkora játékoskerettel kellett dolgoznia, beépíteni új légiósokat (a horvát Kopljartól a szlovén Gajicig) továbbá fiatal magyarokat, és három sorozatban egyszerre helytállni, állandóan meccseket játszani, mellé pedig még szövetségi kapitányként a válogatottat is irányítani. 

Mint mindenkinél, akit túlterhelnek, aki túlhajszolja magát, a dolgok kezdtek a visszájára fordulni, a harag pedig csak nőtt közben.

Míg 2015 őszén Sabatéval sorra nyerte meg a szoros meccseket a Veszprém, egy évvel később már kezdte sorra elrontani őket. Januárra már sokan lelkesen követelték Sabaté fejét, már rég nem számított, hogy tavaly a bajnokságot, a kupát és a Seha-ligát megnyerte a csapat. De közbe jött a január, amikor Sabatéra és a magyar válogatottra a világbajnokság várt. A katalán trénerrel – aki az erős Szerbia ellen kijuttatta tavaly júniusban a csapatot a vb-re – az olimpiai címvédő Dániát legyőzve nyolc közé került a nemzeti csapat, természetesen felerősödtek a Sabatét támogató hangok.    

Mindehhez hozzá kell tenni, Sabaté nemcsak az eredményeivel vívott ki magának szimpátiát. A Magyarországot ellepő külföldi trénerek közül szinte példa nélküli, hogy valaki így, folyékonyan megtanuljon magyarul néhány év alatt. Munkamániája már-már ijesztő, példamutató alázattal és elhivatottsággal dolgozik.  

A megbecsültsége viszont a veszprémi klubvezetés részéről erősen kétes.

Másfél éven át, a kinevezése pillanatától kezdve keresték az edzőt helyette, ez egy percig sem volt titok.

A tavaly tavaszi sikersorozat alatt (amely a BL-döntő hajrájáig tartott) persze nem volt téma az újabb edzőváltás, az Ortega helyett először csak átmenetileg kinevezett Sabatéval a vártnál sikeresebb volt a csapat.

Aztán jött a mélyrepülés, amelyet ugyan félbeszakított a válogatott januári vb-szereplése, de a bejelentés nem maradhatott el: Sabaté csak nyárig marad edző, a Veszprém és a válogatott kispadján a svéd Ljubomir Vranjes követi.

Ilyen furcsa helyzetben következett a BL-sorozat múlt hét végi folytatása, mindjárt a Barcelona ellen. És jött az újabb klubkudarc, amelynek hatására a szurkolók egy része Facebook-szavazásba kezdett Sabaté ellen, míg Éles József, a klub egykori világklasszisa is hangoztatni kezdte Sabaté alkalmatlanságát.      

Itt jegyezzük meg, hogy Éles mögé a hozzászólások alapján finoman szólva sem sorakoztak fel a szurkolók, miután edzőként nem bizonyított egyik csapatánál sem, kapott hideget-meleget ő is. 

Sabaté a felduzzasztott keretéből gyakorlatilag ugyanazokat vetette be a Kiel ellen, akiknek már a Barcelona elleni meccs sem jött össze. Kihagyta megint Ancsin Gábort és Marko Kolpjart, két balkezes átlövőt, akik alternatívák lennének Nagy László helyett. Mindkettőjüket tavaly nyáron szerződtette a klub, de nagyon úgy tűnik, igazából egyikre sem volt szüksége, ha ennyire nem bíznak bennük Veszprémben. 

Kielben a történet ijesztően folytatódott, Sabaté már 1-5-nél kénytelen volt időt kérni. 8-8-nál viszont már a kieli Alfred Gíslason tette ugyanezt. A Veszprém fokozatosan átvette a játék irányítását, és

egyre inkább összeállt híres védekezése, ami Sabaté egyik specialitása.

A második félidőben többször is három góllal vezetett már a magyar csapat, a nagy kérdés az volt, mi lesz az utolsó tíz-tizenöt perccel, ami ebben a szezonban nem volt erénye. 

Kielben viszont okos játékkal, fegyelmezett védekezéssel ezt is jól megoldotta a csapat, így végül 27-25-re legyőzte ősi riválisát, amelynél tavaly az elődöntőben  bizonyult jobbnak, hosszabbításban. 

Lékai Máté egy ütközésnél ugyan elveszítette egyik fogát, ám Sabaté és a vezérigazgató Kálomista Gábor forró ölelése zárta a csatát. A következő hetek eldöntik, valóban átesett-e a holtponton a magyar csapat, vagy csak fellángolás volt a siker, amellyel ismét reális lett a csoport harmadik helye, ami jóval nagyobb esélyt jelent a végső cél eléréséhez.  

Eredmény:
férfi BL, csoportkör, 11. forduló, A csoport:
THW Kiel (német)–Telekom Veszprém 25-27 (15-15)
a Veszprém gólszerzői: Ilic 7, Lékai, Nagy L. 6-6, Iváncsik G., Sulic 2-2, Ugalde, Nilsson, Gajic, Gulyás 1-1

A csoport állása: 1. Barcelona (spanyol) 18 pont/10 mérkőzés, 2. Paris Saint-Germain (francia) 16/10, 3. Telekom Veszprém 12/11, 4. Flensburg-Handewitt (német) 11/9 (241-222), 4. THW Kiel 11/11 (281-283), 6. Wisla Plock (lengyel) 6/10, 7. Bjerringbro-Silkeborg (dán) 4/10, 8. Kadetten Schaffhausen (svájci) 2/9

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.