Nemzeti konzultációval venné vissza a kezdeményezést a Fidesz

Akár nemzeti konzultáció is jöhet. Közben lehet, hogy kevés lesz a 138 ezer aláírás a népszavazáshoz.

MNO
2017. 02. 15. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az sejthető volt, hogy a közeljövőben valamilyen nagyobb horderejű kommunikációs válasz érkezik majd a kormányzat, illetve a Budapest 2024 részéről az olimpiaellenes népszavazás ellenében. Ahhoz ugyanis túlságosan is uralja a közbeszédet a téma, hogy a kabinet és a pályázati cég némán tűrje a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtését, és a hazai rendezéssel szemben indított kampányát.

A Heti Válasz csütörtöki számában arról ír, hogy a Fidesz nem engedné ki a kezéből a kezdeményezést: e heti háromnapos kihelyezett frakcióülését követően nemzeti konzultáció indul. A témákat már Orbán Viktor felvetette évértékelőjében, márciustól tehát „Brüsszel” intézkedéseivel szemben és a „Soros-szervezetek” átláthatóságáért lehet majd levelezni a kormányzattal.

A sorjázó olimpiás vitákról az utóbbi hetekben rendre hiányoztak a nyári játékokat támogató arcok és a pályázatban aktív szerepet vállalók. Emellett a Momentumot kezdetben támadó kormánypárti hangok is teljesen elcsendesedtek, sőt nemrég maga Orbán Viktor is úgy válaszolt egy kérdésre: ha összegyűlik a megfelelő számú ív, a kormány elfogadja a helyzetet. Mindennek vélhetően az lehetett a célja, hogy a vita ne váljon élesebbé, ne mozgósítson még több embert, akik esetleg aláírhatják az olimpiaellenes népszavazási íveket, melyekből 138 ezerre (az 1,38 millió választásra jogosult budapesti 10 százaléka) van szükség ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés kiírja a helyi népszavazást.

A pályázati csapat háza tájáról olyan hírek szivárogtak ki, miszerint

a Momentum aláírásgyűjtésének a végéig szándékosan némaságba burkolózik az olimpiatámogató mozgalom, majd napokon belül nagy lendülettel újra belevág az olimpia népszerűsítésébe.

Ezt támasztja alá azoknak a fideszes politikusoknak a véleménye is, akik a HVG-nek nyilatkoztak. „Érdektelenségbe fullasztjuk, vagy beleállunk” – mondták, és mivel a mellékelt ábra szerint előbbi nem sikerült – korábban mi is írtunk róla, hogy vélhetőleg meglesz a 138 ezer szignó –, az utóbbi forgatókönyv következik.

Elképzelhető viszont, hogy az olimpiapárti oldalnak nem is lesz szüksége komoly kommunikációs hadjáratra. A Momentumnak és az aláírásokat szintén gyűjtő ellenzéki pártoknak minden erőfeszítésük hiábavaló lesz, ha a 138 ezer aláírásnál valójában jóval többet kellene gyűjteniük. Az íveket ugyanis nem csupán a fővárosi lakosok, hanem rengeteg budapesti tartózkodási hellyel rendelkező vidéki is aláírta, egyes jogértelmezések szerint pedig ez szabálytalan. A Fővárosi Választási Bizottság szabályzata alapján a budapesti választópolgárok 10 százalékának aláírása kell, ebbe viszont akkor nem tartoznának bele a tartózkodási hellyel rendelkezők. Felmerült, hogy ha ez valóban így van, meg kéne emelni a 138 ezres minimumot.

Becslések szerint a fővárosban 120 ezer olyan ember van, akinek csak a tartózkodási helye budapesti, ennek a 10 százalékával minimum megnövelhető a szükséges érvényes aláírások száma – írta korábban a 24.hu.

Valójában arról van szó, hogy nem lehet pontosan megmondani, mi lesz a jogi állásfoglalás, ugyanis Budapesten helyi népszavazást csupán egyes kerületekben tartottak eddig, az egész fővárosra kiterjedően még nem.

Így viszont pontos jogi szabályozásra sem volt eddig szükség arról, hogy csak a budapesti lakcímmel bírók, vagy az itteni tartózkodási helyű vidékiek írhatnak-e alá vagy szavazhatnak.

Ha az olimpiai népszavazást illetően ebben a kérdésben jogi döntést kell hozni, akkor az már az Alkotmánybíróság asztala lesz. Ha viszont az Ab-ig jut a kérdés, elképzelhető, hogy hónapokig húzódik majd az ügy, és jó eséllyel csak a limai olimpiai bizottsági ülés után kerül pont a végére, vagyis azt követően, hogy már döntöttek a 2024-es olimpia helyszínéről.

Már készülnek a Fővárosi Választási Irodánál arra, hogy pénteken jelentős mennyiségű aláírást adnak le a Fővárosi Választási Bizottságnak – közölték a Magyar Nemzettel az irodánál. Azt viszont nem tudni, hogy az akár 150-170 ezer vagy még több aláírás feldolgozását és ellenőrzését hogyan tudják elvégezni az önkormányzati dolgozók a következő másfél hónapban, mivel emellett a napi feladataikat is el kell látniuk. Így könnyen elképzelhető, hogy túlórákat kell elrendelni, vagy máshonnan kell munkaerőt átcsoportosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.