St. Moritzban is leszavazták az olimpiát

Ettől függetlenül még más svájci városban megrendezhetik a 2026-os téli játékokat.

MNO
2017. 02. 13. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásra jogosultak 60 százaléka nem támogatta, hogy St. Moritz rendezze a 2026-os téli olimpiai játékokat. Az Insidethegames.biz információi szerint az érintett kantonban lebonyolított voksolás eredménye még nem jelentené automatikusan a kandidálás kizárását, a Svájci Olimpiai Bizottság ugyanakkor előzetesen jelezte, hogy a jelentkezéshez szükséges a társadalom támogatása.

Az 1928-as és az 1948-as olimpiának is otthont adó síparadicsomhoz hasonlóan – amelynek lejtőin jelenleg az alpesisí-világbajnokság zajlik – az ugyancsak a Graubünden kantonban lévő Davos 2022-es olimpia pályázata is népszavazáson bukott el négy éve.

A lakossági elutasítás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Svájcnak nem lesz kandidáló városa a 2026-os téli olimpiára, mivel St. Moritz csak az egyik jelölt volt, s az olimpiai bizottság bízik abban, hogy Sion pályázatát benyújthatják majd. Ott várhatóan 2018-ban rendeznek majd népszavazást. A 2026-os játékokra a jelentkezési folyamat majd a jövő évi, pjongcsangi olimpia után kezdődik el.

Magyarországon is népszavazásra akarja vinni a Momentum Mozgalom a 2024-es budapesti olimpiát. Bár még nincs döntés, hogy hazánkban rendezik-e meg a játékokat – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 13-án dönt Párizs, Los Angeles és Budapest pályázatáról –, a Momentum szerint illene megkérdezni a budapestieket, hogy akarnak-e egyáltalán olimpiát. Ahogy lapunk beszámolt róla, az utolsó publikált összesítés szerint 110 ezer aláírás van meg. De ebben még nem szerepelt a kezdeményező Momentum Mozgalom múlt heti teljesítménye és a támogató pártok által összeszedett aláírások. Szerdán vagy csütörtökön adja le az íveket az Együtt és a Párbeszéd. Ferenczi István, az LMP országos elnökségének tagja azt mondta, kétszáz aktivistájuk szedte össze a vasárnap átadott 23 ezer aláírást, ám a hátralévő napokban nem állnak le, folytatják a gyűjtést.

A menetrend szerint a pénteki leadás után 45 napja lesz a választási bizottságnak, hogy ellenőrizze az aláírások érvényességét, ha pedig meglesz a népszavazás elrendeléséhez szükséges 138 ezer budapesti lakcímmel bíró személy támogatása, akkor 30 napon belül ki kell írni a referendumot. Arra azonban számítani lehet, hogy az aláírások érvényességét megtámadják – a Fővárosi Törvényszéknél, majd akár a Kúriánál is –, így a népszavazás időpontja hónapokat csúszhat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.