A humor is segíthet a csúcshódításban

Az első oxigénpalack nélküli Everest-mászás a cél, Klein Dávidon és Suhajda Szilárdon túl celebek is mennek.

Radványi Benedek
2017. 03. 09. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 28-án indulnak, és májusban érhetnek fel a csúcsra a Magyar Everest Expedíció 2017 tagjai. Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az elsők, akik pótlólagos oxigén nélkül érik el a 8848 méteres csúcsot. (Bár kérdéses, hány méteres is pontosan.)

Az expedíció sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az eddigi nagyjából hétezer csúcsmászásból kevesebb mint 200 született oxigénpalack nélkül. „Elsősorban azért nehéz feljutni, mert odafönt ritka a levegő, de mi szeretnénk így, tiszta eszközökkel megvalósítani a hegy megmászását. Ez adja az igazi kihívást” – mondta Klein Dávid, aki 2014-ben 150 méterre járt a Föld legmagasabb csúcsától. Ő a legeredményesebb aktív magyar hegymászó, négy nyolcezresre már felért.

Állítja, nagyon sokat jelent számára, hogy ezúttal nem egyedüliként tér vissza. „Szilárddal egyenértékű mászótársként indulunk el Budapestről, s épségben, egészségben szeretnénk visszatérni.” Az alföldi, békéscsabai születésű Suhajda Szilárd is járt már nyolcezresen (Broad Peak, 8051 méter, 2014), s kérdésünkre elmondta, egészséges félelem van benne, de Dáviddal közös K2-expedíciójuk bizonyítja, hogy

meg tudják hozni azt a döntést is, hogy visszafordulnak.

Az alaptáborig egy trekking túracsoport kíséri el őket, köztük a színész, Száraz Dénes, aki elmondása szerint köpni-nyelni nem tudott a döbbenettől, amikor megtudta a lehetőséget, mivel korábban is nagyjából havonta eszébe jutott az, hogy valamelyik nyolcezrest látni szeretné. 5344 méterig megy még Geszti Péter, Szalay Balázs, Bunkoczi László és Badár Sándor is. A humorista szerint ezeket a hegyeket távolról, tévén keresztül nézni értelmetlen, oda kell menni megtapasztalni, hogy mit okoz ez az emberben.

„Nagyon bízom abban, hogy a magyar humor felemelő lesz, fel fogja tolni a magyarokat a csúcsra” – mondta Badár. Humorizálva hozzátette:

„A kérdés nem az lesz, hogy hány százalékos az oxigénhiány, hanem hogy hány fokos.

Nem biztos, hogy ez lesz a hazai erő, ami átlendít bennünket a holtpontokon, de elképzelhető, hogy a farzsebemben lesz egy ilyen is” – utalt a „szíverősítő” nyújtotta támogatásra.

Eddig négy magyar állampolgárságú hegymászó öt alkalommal ért fel a Mount Everestre, elsőként Erőss Zsolt 2002-ben. Az egyetlen duplázó egy hölgy, Ugyan Anita (2009, 2010). Tavaly a nehezebb, az északi irányból jutott a csúcsra Neszmélyi Emil.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.