A párizsiak aligha blokkolhatják az olimpiai pályázatot

Parlamenti felhatalmazás kellene hozzá. A franciák zöme akarja a rendezést, miképp az amerikaiak is.

Gabay Balázs
2017. 03. 01. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar sajtón végigsöpört a hír, miszerint civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek Párizsban, hogy legyen népszavazás a 2024-es olimpiai pályázatról. Budapest visszalépésével – szerdán született meg a hivatalos döntés a Fővárosi Közgyűlésben – már csak a francia főváros és Los Angeles maradt, hogy megpróbálja elnyerni a rendezés jogát, így azonnal megkezdődtek a találgatások, mi történne, ha valóban kiírnák a referendumot a kérdésről, és a franciák leszavaznák a pályázatot. Ettől egyelőre nem kell rettegnie a francia kormánynak és az ottani olimpiai bizottságnak.

Amekkora érdeklődést kiváltott a tizenkét napja indult párizsi aláírásgyűjtés a hazai lapokban, olyan gyenge kis visszhangja volt a 2015-ben kezdeményezett petíciónak. Az aktivisták a pályázat visszavonását követelik. Az online dokumentumot alig több mint hétezren írták alá. Ebben a civilek jelezték, Anne Hidalgo párizsi polgármester 2014 nyarán – városvezetővé választása előtt – még bőszen ellenezte a pályázatot, mondván, az túl költséges lenne a franciáknak.

A nyári játékok helyett egy világkiállítás megrendezését javasolta, az ugyanis reálisabb esélyt teremtene arra, hogy a nagyszámú látogató valóban megismerje a várost.

Egy olimpia kevesebb lehetőséget ad erre, ugyanis inkább a „sportturisták” érkeznek, akik kimennek az őket érdeklő meccsre, meccsekre, aztán hazatérnek. A jelenségre jó példa volt a londoni olimpia, ahol a belvárosi látványosságok, múzeumok, kiállítások látogatottsága egyenesen visszaesett a játékok idején.

Összességében csökkenő tendenciát mutat az olimpiarendezést tervező városok száma – a problémára előbb-utóbb választ kell találnia a NOB-nak. Erről korábban is írtunk, itt és itt el is olvashatja a cikkeket.

A 2015-ös petíció Jean-Pascal Gayantot, a Le Mans-i Egyetem professzorát is idézi, aki felhívta rá a figyelmet: a londoni olimpia eredeti költségei megduplázódtak, a 2004-es athénié megháromszorozódtak (csak pontosításként: a 2012-es játékok kiadásait kezdetben 2,75 milliárd fontra tették, a végső összeg viszont jóval 9 milliárd felett járt). 2015-ben hatmilliárd euróra taksálták a 2024-es párizsi olimpia büdzséjét, de a petíció jelzi: ez biztosan csak növekedhet, miképp az összes eddigi olimpia szemléltette. Gayant egyik legfőbb érve a turizmus élénkítésével kapcsolatos, amelyet az olimpiát támogatók minduntalan emlegetnek: Párizs a világ leglátogatottabb városa, valóban egy olimpia vonzana oda a jelenleginél is több turistát?

A 2015-ös petíció idején készült egy online felmérés, amelyben azt kérdezték, őszintén támogatható-e a párizsi pályázat. A 19 ezer válaszadó 86 százaléka a nemre kattintott.

A budapesti népszavazást követelő 266 ezer aláírás leadásának napján (február 17.) indított párizsi petíciót eddig alig több mint kilencezren írták alá, ami a francia lakosságszámot tekintve édeskevés. Ha a kezdeményezés jogi következményeit nézzük, igazából mindegy, hányan szignózzák az ívet. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő kérdésünkre ugyanis elmondta, nem alkotmányos kezdeményezésről lehet szó, mert

a hivatalos aláírásgyűjtés csak a képviselők ötödének a támogatása után kezdődhetne, a kérdés pedig nem is került napirendre a parlamentben.

Ráadásul a politológus szerint az alkotmány 11. cikkelyében engedélyezett népszavazási témakörökbe nem is tartozik bele az olimpiai népszavazásról szóló.

A fenti petíciók jelzik, Párizsban is vannak olimpiaellenes hangok, de az aláírók száma mutatja, vajmi kevés esély van rá, hogy megakadályozzák a kandidálást. A francia RTL rádió tavaly rendelt közvélemény-kutatása szerint a franciák 61 százaléka támogatja, hogy Párizs pályázzon a 2024-es rendezésre, sőt a megkérdezettek 65 százaléka erősen hisz benne, hogy a város nyer Los Angelesszel szemben. S hogy miképp vélekednek az olimpiarendezésről az Atlanti-óceán túlpartján? A Loyola Marymount Egyetem tavaly ilyenkor végzett telefonos felmérése azt mutatta, az amerikaiak 85 százaléka megrendezné a nyári játékokat hét év múlva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.