Klein Dávidék elindultak felfelé a Mount Everesten

A kétfős magyar csapat oxigénpalack nélkül próbálja megmászni a hegyet. Eközben vitáznak arról, leomlott-e a Hillary-lépcső.

Gabay Balázs
2017. 05. 23. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd kedden hajnalban elindult felfelé a Mount Everesten. Megfelelő időjárási ablak várható a következő időszakban, így megkezdődött az expedíció csúcstámadása. A tervek szerint öt nap alatt fogják teljesíteni a felfelé, majd lefelé tartó utat, mindezt oxigénpalack és serpák segítsége nélkül, vagyis ahogy a hegymászók mondják: tiszta mászással akarnak felérni.

A két magyar alpinista április 7-én érkezett meg a hegy déli alaptáborába, majd három akklimatizációs kört tettek meg a Mount Everesten. Erre azért volt szükség, hogy a mostani csúcstámadás alkalmával a testük könnyebben alkalmazkodjon a fenti, oxigénszegény levegőhöz. Egy ízben 8000 méter fölé is eljutottak, ez kifejezett céljuk volt: Klein Dávid még az expedíció előtt jelezte, hogy ez még nem sikerült neki korábbi mászásai alkalmával, de komoly szerepet játszhat majd később.

Az utolsó akklimatizációs kört követően május 10-én érkeztek vissza az alaptáborba, majd pihentek néhány napot. Ezt követően indultak útnak ma hajnalban. 

A Mount Everestet még soha nem mászta meg magyar alpinista oxigénpalack nélkül. Erőss Zsolt, Jelinkó Attila, Ugyan Anita és Neszmélyi Emil palackkal jutottak fel, utóbbi egyedüli magyarként az északi, tibeti oldalról mászott. Interjúnk vele itt!

Eközben az MTI arról tudósít, nepáli hegymászók kedden arról számoltak be, hogy a Mount Everest jellegzetes sziklaképződménye, a Hillary-lépcső sértetlen, és ezzel cáfolták egy brit hegymászó múlt heti bejelentését, miszerint a szikla elpusztult a két évvel ezelőtti földrengésben. Tim Mosedale a napokban tért vissza a világ legmagasabb hegyéről, és \"megerősítette\" azokat a korábbi híreket, hogy a sziklaképződmény eltűnt, feltehetően leomlott a 2015-ös nepáli földrengés miatt. Mosedale a Facebookon határozottan kijelentette: \"Jelenthetem, hogy a Hillary-lépcsőnek nevezett szikla nincs többé\".

A Hillary-lépcső 12 méter magas, szinte függőleges szikla, az utolsó nagy megpróbáltatás a Mount Everest csúcsára tartó mászók útján. A sziklát az új-zélandi Edmund Hillaryről nevezték el, aki elsőként jutott fel a Mount Everestre 1953-ban Tenzing Norgay nepáli serpa kíséretében. Ang Cering, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke kedden közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a Hillary-lépcső sértetlen.

\"Úgy tűnik, sokkal több volt a hó a térségben, de rendben találtuk a Hillary-lépcsőt. Ötödik alkalommal másztam meg az Everestet, és úgy látszik, minden rendben van\" - mondta el Lila Basznet nepáli hegymászó, egy helyi expedíciós iroda vezetője, aki az idei szezonban az első csoporttal érte el a csúcsot.

Paszang Tenzing serpa, aki gyakran mászik fel az Everestre, azzal magyarázta a rejtélyt, hogy a földrengés miatt tavaly a Hillary-lépcsőt megkerülve, másfelé jelölték ki a csúcsra vezető utat biztonsági okokból. \"Tavaly én irányítottam a csoportot, amely megnyitotta az utat a csúcsra. Mivel két éve nem jártak mászók a hegyen, olyan volt, mint egy rengeteg hóval borított új hegy\" - mesélte kedden Paszang. Hozzáfűzte, hogy mivel a régi útjelzőknek nyoma sem látszott, biztonsági okokból a Hillary-lépcsőtől kicsit jobbra tért el az új út kijelölésénél. Szerinte ez zavarhatta meg a mászókat. \"Rengeteg fenn a hó, és a sziklát is teljesen elborítja\" - mondta, és hangsúlyozta, hogy amikor május 16-án felmászott a hegyre, a Hillary-lépcső a helyén volt. Mosedale ugyankkor kedden ismét hangoztatta, hogy szerinte a Hillary-lépcső \"egyszerűen nincs ott\", leomlott, és úgy véli, hogy ez veszélyesebbé teszi a csúcs megmászását.

Dines Bhattarai, a nepáli idegenforgalmi hivatal vezetője a nepáli mászókkal egyetértve leszögezte, hogy egyelőre hivatalosan nem erősítették meg a Hillary-lépcső leomlását. \"Ha a hegymászók visszatérnek, tisztábban látunk majd\" - tette hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.